مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های کشور: طبیعت گردی باید حمایت کننده و حافظ طبیعت باشد

اراک - ایرنا - مدیرکل حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: طبیعت گردی باید حمایت کننده و حافظ طبیعت باشد و چارچوب‌های لازم در این راستا رعایت شود.

به گزارش ایرنا، آرزو اشرفی‌زاده روز سه‌شنبه در کارگاه مشارکتی با رویکرد تبادل تجربیات طبیعت‌گردی پایدار تالابی در سالن زیتون مجتمع اقامتی آفتاب اراک، افزود: مباحث طبیعت‌گردی این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده اما این مهم چون به صورت ناپایدار در عرصه‌های طبیعی و تالاب‌ها اتفاق می افتد و اکثرا خارج از توان و ظرفیت بردی است، منجر به تخریب‌هایی می‌شود.

وی بیان کرد: به دلیل اینکه طبیعت گردی بر اساس چارچوب‌های اصولی و هدفمند دنبال نمی‌شود، مشکلات و تعارضاتی ایجاد می‌شود.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور ادامه داد: حدود پنج‌هزار و ۸۰۰ کیلومتر سواحل در جنوب و شمال کشور وجود دارد که اراضی ساحلی آنها تالاب محسوب می‌شود.

اشرفی‌زاده اظهار کرد: ایران در خصوص انواع تالاب‌ها ظرفیت‌های بسیار بالایی دارد اما متاسفانه در دهه‌های اخیر تعارضات بالایی در بحث‌های توسعه‌های ناپایدار در این مناطق صورت گرفته و خیلی از تالاب‌ها دچار تعارضات، مشکلات و چالش‌های عدیده شده‌اند.

وی گفت: اگر منافع این مناطق به مردم برگردد و انتفاع آن را مردم به صورت مستقیم مشاهده کنند، حامی تالاب‌ها می‌شوند.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: در سال اخیر تلاش شد و دستورالعمل طبیعت گردی جامع محور تهیه شد که اصول و چارچوب‌های آن مشخص است و به صورت نمونه در یکی از تالاب‌ها در حال اجرا است.

اشرفی‌زاده بیان کرد: اکوتورها که مردم را به تالاب‌ها هدایت می‌کنند باید دستورالعمل‌ها را با دقت مطالعه کنند.

وی تصریح کرد: علی‌رقم ظرفیت‌های بالا، محدویت‌هایی به لحاظ قانونی و اکولوژیک در طبیعت و تالاب‌ها وجود دارد که باید بررسی شود تا به یک نقطه مشترک رسید که هم مردم درست هدایت شوند و هم انتقاع آن به حفاظت بهتر و پایدار مناطق و طبیعت‌گردی برگردد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در این کارگاه گفت: استان مرکزی یک و هشت دهم وسعت کل کشور را دارد اما به لحاظ صنعتی به عنوان پایتخت صنعتی ایران شناخته شده است.

یوسف یوسفی افزود: شاید بهتر بود از نظر آمایشی استان مرکزی تا این حد به سمت صنعت برده نمی‌شد، زیرا فشار زیادی به محیط زیست در این خطه وارد شده است.

وی بیان کرد: واحدهای صنعتی بزرگ، مادر تخصصی و آلاینده زیادی در استان مرکزی وجود دارد و سال گذشته اراک به عنوان مرکز این استان، ۱۳۷ روز ناسالم را سپری کرد.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: این استان از زاویه گردشگری پتانسیل‌های فراوانی دارد، تالاب میقان در هشت کیلومتری شهر اراک واقع است، جنگل‌های زاگرسی ذخیرگاه بلوط در شهرستان شازند، غار نخجیر در دلیجان و آثار تاریخی و طبیعی فراوان دیگر در نقاط مختلف این استان وجود دارد.

یوسفی اظهار کرد: باید در استان مرکزی به جای صنایع به سمت اکوتوریسم حرکت می‌شد، اما اتفاقات صنعتی رخ داده و امروز باید از پتانسیل‌ها به شکل و شیوه‌ای استفاه شود که در مسیر گردشگری گام‌های بلندی برداشته شود.

وی گفت: آمادگی برای عقد گردشگری در خصوص گردشگری‌های استان مرکزی وجود دارد که می‌تواند در جذب گردشگر موثر باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: امید است مباحث گردشگری با منافع مردمی پیوند خورد و منجر به حفاظت بیشتر از منابع زیست محیطی شود.

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان مرکزی هم در این کارگاه گفت: ۳۰ درصد مفاخر کشور در این استان است.

محمود مرادی نراقی افزود: استان مرکزی سهم چهار دهم درصدی از گردشگری دنیا دارد که این رقم بسیار پایین است.

وی بیان کرد: توجه به گردشگری در افرایش تولید ناخالص ملی نقش موثری دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی اضافه کرد: گردشگری یکی از صنعت‌های پویا، فعال وکم‌خطر است که در خلق ثروت نقش موثری دارد.

مرادی نراقی افزود: سرانه حفاظت از آثار تاریخی ۱۴۰ میلیون ریال است که این رقم بسیار ناچیز است.

وی تاکید کرد: باید به صنعت گردشگری نگاه مهربانانه‌تری داشت.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی افزود: ۱۰ هزار هنرمند صنایع دستی در این استان وجود دارد که وابسته به صنعت گردشگری است.

مرادی نراقی گفت: برای حفاظت از تالاب‌ها در استان مرکزی پیوست گردشگری تهیه می‌شود که این نگاه بسیار ارزشمند است و جای تقدیر دارد.

وی عنوان کرد: باید از ظرفیت مردم برای حفاظت از آثار باستانی بهره‌گیری جدی شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی افزود: برخی اوقات معرفی جاذبه‌ها باعث ایجاد مشکل و ضربه زدن به یک اثر می‌شود.

مرادی نراقی عنوان کرد: حوزه صنایع دستی استان مرکزی تا چند وقت گذشته پیوست فرهنگی نداشت اما این مهم محقق شده و با توفیقات خوبی همراه است.

کارگاه مشارکتی با رویکرد تبادل تجربیات طبیعت‌گردی پایدار تالابی به مدت ۲ روز ( دوم و سوم مهرماه جاری) در سالن زیتون مجتمع اقامتی آفتاب اراک جریان داشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha