حالِ خوش دانش آموزان با تغذیه سالم

ساری- ایرنا- یک‌ روز خوب تحصیلی با داشتن تغذیه‌ سالم و مناسب آغاز می‌شود و آگاهی از مواد خوراکی ممنوعه و اقلام غذایی ساده‌ و مناسب می‌تواند رشد جسمی‌ و ذهنی دانش‌آموزان را بالا ببرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، صبحانه مهمترین وعده غذایی روز است، اما بسیاری از کودکان و نوجوانان به طور منظم صبحانه نمی خورند. در یک صبحانه مقوی، توصیه می شود از انواع نان به ویژه نان های تیره و سبوس دار در کنار مواد غذایی حاوی پروتئین مانند پنیر و تخم مرغ استفاده شود.

همراه کردن این اقلام غذایی با شیر و مغز دانه هایی مثل گردو به تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن دانش آموزان کمک خواهد کرد.

مطالعات نشان می دهد که خوردن یک صبحانه مغذی باعث بهبود عملکرد مغز به ویژه حافظه و یادگیری می شود. صبحانه خوردن گرسنگی را در طول ساعات مدرسه کاهش می دهد که خود می تواند باعث کاهش حواس پرتی شده و عملکرد تحصیلی، خلق و خو و رفتار دانش آموز را بهتر کند.

کودکان و نوجوانانی که صبحانه می خورند عملکرد تحصیلی بهتری نسبت به بقیه دارند. همچنین خوردن صبحانه سبب کنترل اشتها شده و میل به خوردن شیرینی ها و مواد غذایی با ارزش تغذیه ای پایین را کاهش می یابد.

نخوردن صبحانه با تمایل به خوردن مقدار غذای بیش از نیاز بدن در وعده های بعدی همراه است که خود باعث اضافه وزن و چاقی در فرد خواهد شد. میزان پرخاشگری و افسردگی و کمبود مواد مغذی در بین دانش آموزانی که صبحانه می خورند نسبت به افرادی که صبحانه نمی خورند به مراتب کمتر است.

میان وعده، که به عنوان مصرف مواد غذایی بین وعده های غذایی اصلی تعریف می شود، یکی از منابع اصلی دریافت کالری است. دانش آموزان علاوه بر سه وعده غذایی اصلی به میان وعده نیز نیاز دارند. دانش آموزان در این سنین باید برای نگه ‌داشتن قند خون در حد طبیعی، حتما میان وعده، البته از نوع میان وعده های سالم، استفاده کنند تا فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغز آنها در حد مطلوب باقی بماند. نخوردن میان وعده ها با کاهش قند خون در این افراد همراه است که خود می تواند با پرخاشگری، عدم توجه کافی به دروس در سر کلاس و عدم تمرکز و یادگیری کافی همراه باشد.

وعده ناهار یکی از وعده های اصلی است که در تامین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن بویژه برای دانش آموزان که در سنین رشد قرار دارند اهمیت زیادی دارد. یکی از نکات بسیار مهم در وعده غذایی ناهار دانش آموزان، زمان مصرف آن است که نباید خیلی به تاخیر بیفتد. توصیه می شود تمام دانش آموزان وعده غذایی ناهار خود را بین ساعت ۱۲ تا ۱ ظهر مصرف کنند و مصرف این وعده به بعد از تعطیل شدن مدرسه موکول نشود.

در وعده غذایی ناهار، دانش آموزان می توانند از انواع غذاهای مرسوم در فرهنگ ایرانی استفاده کنند مشروط بر اینکه میزان چربی این غذاها خیلی زیاد نباشد، از غذاهای سرخ کرده به تکرر استفاده نشود و این وعده غذایی در کنار خود حتما یک واحد لبنیات و یک واحد سبزی (مثل سبزی خوردن یا سالاد یا دو تا خیار یا گوجه) را به همراه داشته باشد.

حالِ خوش دانش آموزان با تغذیه سالم

رییس بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تغذیه صحیح به خصوص برای دانش آموزان که در سن یادگیری و رشد قرار دارند از ابعاد مختلف اهمیت ویژه‌ای دارد چرا که توجه به این مقوله مهم موجب ارتقای سلامتی، شادابی و آموزش هرچه بهتر آنان می‌شود.

دکتر اکبر فاضل تبار ملکشاه افزود: مهمترین اقدام برای حفظ کارایی مغزی و بدنی دانش آموزان ثابت نگه داشتن قند خون نرمال آنها است چرا که با افت قند خون عملکرد مغزی وقوت بدنی آنها پایین می آید و بر روند و کیفیت تحصیل تاثیر می گذارد.

وی با تاکید بر ضرورت خوردن صبحانه در منزل توصیه کرد که والدین در وعده صبحانه آنها از ترکیبات نانی استفاده کنند که می توان میزان قند خون دانش آموز را نرمال نگه دارد.

رییس بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران توضیح داد: بهترین میان وعده‌ها برای دانش آموزان لقمه نان و پنیر و گردو، انواع میوه ها (سیب، پرتقال، نارنگی، موز، هلو، زردآلو، لیمو شیرین و غیره) و سبزیجات تازه (مانند هویج، کاهو، خیار و غیره) و میوه های خشک (ماننده برگه میوه ها، کشمش و انجیر خشک و مویز و توت خشک)، مغزدانه ها (مانند گردو، فندق، پسته و بادام)، شیر و بیسکویت های سبوس دار است، میان وعده‌هایی مانند چیپس و غلات حجیم شده نه تنها ارزش غذایی کمی دارند بلکه یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی در بین دانش آموزان بوده و استفاده از نانها محلی از جمله نان های خشک و نانهای سبوس دار نیز می تواند گزینه مناسبی برای مصرف میان وعده ها در بین دانش آموزان باشد.

وی گفت: همچنین دانش آموزانی که می بایست مدت زمان بیشتری در مدرسه بماند و می بایست وعده ناهار خود را در ساعات ۱۲ و تا ۱۲ و ۳۰ دقیقه بخورند تا قند خون نرمال حفظ شود.

فاضل تبار ملکشاه ادامه داد:اگر می بینید که امکان ناهار خوردن در مدرسه برای دانش آموز مهیا نیست یا دانش آموز بیشتر اوقات در مدرسه از غذاهای ناسالم استفاده می کند بهتر است یک لقمه نان و پنیر برای وی بگذارید تا در ساعت ناهار آن را به عنوان یک میان وعده مصرف کند تا برای خوردن ناهار به منزل برسد.

وی توضیح داد: استفاده از انواع سالادها به عنوان وعده ناهار نیز برای دانش آموزان می تواند جذاب باشد. برای اینکه این سالاد را به عنوان یک وعده برای دانش آموزان جا بیندازید می توانید در این سالادها از انواع حبوبات پخته شده، کمی پنیر رنده شده و کمی گوشت مرغ نیز استفاده کنید تا دانش آموز آن را به عنوان یک وعده اصلی بپذیرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha