به گزارش خبرنگار ایرنا، حمید احسانی روز چهارشنبه در نشست کارگروه شورای حفاظت از منابع آب و سازگاری با کمآبی سمنان در استانداری افزود: شرایط آبخوانهای استان به گونهای است که پنج محدوده مطالعاتی سمنان جزو محدودههای بحرانی فرونشست در کشور قلمداد شده است.
وی با بیان اینکه حفاظت از آبخوانها یک ضرورت اجتنابناپذیر است، گفت: سمنان استانی خشک و کویری است و بحران آب زیرزمینی در این استان جدی است.
این مسوول با اشاره به سیاستهای وزارت نیرو برای حفظ آبخوانها گفت: این رویکرد با هدف تامین آب آشامیدنی پایدار برای مردم و جلوگیری از توسعه فرونشستها ضروری است.
وی با بیان اینکه بحران آب زیرزمینی در استان سمنان جدی است گفت: همکاری همه آحاد جامعه و دستگاهها به ویژه کشاورزان و سازمان جهاد کشاورزی بیش از گذشته در این زمینه احساس میشود.
کفشکنی چاه در مناطق بحرانی ممنوع است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان خاطرنشان کرد: بر اساس دستورالعمل جدید، کفشکنی چاههایی که دچار کاهش آبدهی شدند تنها در یک مرحله و به عمق ۱۵ متر قابل انجام است که هدف از این دستورالعمل نیز حفاظت از آبخوانها است؛ به صورتی که در دشتها و مناطق بحرانی از نظر میزان فرونشست حتی اگر چاه دچار کاهش آبدهی شده باشد، اجازه صدور مجوز کفشکنی داده نمیشود.
وی با بیان اینکه در کشور ۱۳۳ منطقه بحرانی وجود دارد، افزود: بر اساس اعلام سازمان زمینشناسی کشور، در استان سمنان نیز پنج منطقه بحرانی از منظر میزان فرونشست اعلام شد که کشاورزان مجوز کفشکنی چاه در این مناطق ندارند و حتی در صورت کاهش آبدهی چاه باید خود را باید شرایط موجود سازگار کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان با تاکید بر اینکه خشکسالیهای متناوب و تغییر اقلیم سبب شد تا بحران آب به صورت فزایندهای گسترش یابد، افزود: پیشبینی بارشها نشان میدهد که امسال بارشهایی که بتواند به کمک سفرههای آب زیرزمینی بیاید قابل انتظار و از نوع برف نیست.
ضرورت اصلاح سازهها برای گذر آب و تقویت سفرههای آب زیرزمینی
احسانی با بیان اینکه سازمان زمین شناسی پنج نقطه در استان سمنان را بحرانی اعلام کرده است، با اشاره به موضوع فرونشست در استان سمنان در اثر اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی، گفت: طی ۳۰ سال گذشته به صورت تجمعی بیش از ۲۰ متر افت آب زیرزمینی در استان سمنان رخ داده است.
وی بر ضرورت شناسایی سازههای تقاطعی فاقد آبگذری و اصلاح آنها تأکید کرد و گفت: وزارت نیرو مکلف است بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه ظرف یکماه از لازم الاجرا شدن این قانون، موقعیت نقاط سازههای تقاطعی فاقد آبگذری را شناسایی و به دستگاههای مسئول اعلام کند و دستگاههای مسئول نیز مکلفند برای اصلاح این سازهها اقدام کنند.
وی از شناسایی ۱۸۷ سازه تقاطعی فاقد آبگذری خبر داد و گفت: از این میزان تا کنون ۳۶ مورد از سوی دستگاههای مرتبط اصلاح شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان بر ضرورت جداسازی آبیاری فضای سبز از شبکه آب آشامیدنی تاکید کرد و گفت: این مساله نیز به جد باید در دستور کار دستگاههای ذیربط قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، با توجه به میزان داشتههای منابع آبی، صرفهجویی و مصرف بهینه در برهه کنونی به طور صرف نمیتواند جوابگوی تامین آب آشامیدنی شهروندان باشد و باید راهکارهایی برای گذر از این شرایط اندیشیده شود.
سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آبهای زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفهجویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کم آبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.
طبق آمارها، یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب برای پاسخ به نیاز سمنان، آب استحصال میشود و از مجموع آب استحصالی برای رفع نیاز آبی این استان تنها ۳۰ درصد آب باکیفیت است و دیگر چاههای آب دارای هدایت الکتریکی(ec) بالا است.
نظر شما