به گزارش ایرنا، تقویت گردشگری آبی در مازندران که طی سالهای اخیر به عنوان یکی از راهبردهای رونق اقتصاد استان از این صنعت درآمدزا و مسیری برای ایجاد گردشگری مدیریت شده و هدفمند بیشتر مورد توجه قرار گرفته، صرفا به ساحل و دریا محدود نمیشود. رودخانهها، دریاچهها، آببندانها، چشمهها، آبشارها و دریاچه سدهای این استان نیز همگی ظرفیتهایی هستند که با روشهای مناسب و ایجاد زیرساختهای اصولی، بدون آسیب رساندن به طبیعت و محیط زیست میتوان از آنها برای رونق گردشگری و پیشگیری از گردشگری مخرب بهره گرفت.
طی سالهای اخیر توجه به گردشگری آبی در مازندران با شکل چشمگیری افزایش یافت و استقبال از این شاخه گردشگری نیز سال به سال بیشتر شد. تا جایی که اکنون دستگاههای مرتبط یعنی شرکت آب منطقهای مازندران به عنوان متولی منابع آبی استان و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان مسئول برنامهریزی برای گردشگری این استان در مسیری مشترک به سمت فراهمسازی بستر جذب سرمایهگذاران و ایجاد مجموعههای گردشگری آبی در نقاط مستعد مازندران حرکت میکنند.
مازندران در حال حاضر ۱۶ طرح گردشگری آبی مربوط به منابع آبی دارد که از سوی شرکت آب منطقهای مازندران به سرمایهگذاران بخش خصوصی واگذار شدهاند و تاسیسات و زیرساختهای آن نیز در چارچوب کتابچه طرح و بر اساس ضوابط ایجاد شده است. طرحهایی که طی چند سال به مقاصد شناخته شده مازندران برای گردشگران تبدیل شدهاند و برخی از آنها شهرتی ملی پیدا کردهاند.
انتشار تصاویر و فیلمهای پرتعداد و متنوع از همین جاذبههای گردشگری آبی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نیز مسیرهای منتهی به این مجموعههای گردشگری آبی را سال به سال پرترددتر میکند. مصداق در حال افزایش بودن این استقبال هم آمار قابل توجه بازدید از این مجموعه ها در هفت ماه اخیر است.
ثبت سه میلیون بازدید در هفت ماه
آمارهای شرکت آب منطقهای مازندران نشان میدهند که از یکم فروردین امسال تا پایان مهر، نزدیک به سه میلیون بازدید از این مجموعهها انجام شد که با توجه به سنِ کمِ این سازهها، تعداد بالایی در جذب و پذیرش گردشگر به شمار میآید.
به گفته رئیس گروه درآمد، مشترکین و سرمایهگذاری شرکت آب منطقهای مازندران، در حال حاضر ۱۶ طرح گردشگری فعال در تاسیسات آبی تحت مدیریت شرکت آب منطقهای مازندران فعال است که همگی با سرمایهگذاری بخش خصوصی و تحت نظارت کامل این دستگاه به مناطق نمونه، شاخص و پرمخاطب گردشگری مازندران تبدیل شدهاند.
فاطمه محبوبی با اشاره به سرمایهگذاریهای انجام شده بخش خصوصی و ایجاد زیرساختهای گردشگری در برخی تاسیسات آبی زیرمجموعه این دستگاه اجرایی تاکید میکند که طرحهای گردشگری برپا شده در تاسیسات آبی این استان که به مناطق پرمخاطب گردشگری مازندران تبدیل شدهاند.
وی ثبت آمار حدود سه میلیون بازدید از مجموعههای گردشگری آبی مازندران را بیانگر استقبال جامعه از این زیرساختهای گردشگری بیان میکند و میگوید: مجموعههای گردشگری آبی موجود در مناطق مختلف این استان که با نظارت شرکت آب منطقهای مازندران و سرمایهگذاری بخش خصوصی ایجاد شدهاند، از بهترین جاذبههای گردشگری استان هستند که در طول سال مورد استقبال اقشار مختلف مردم قرار میگیرد.
کمک به مدیریت گردشگری در طبیعت
این مسئول با اشاره به اثرگذاری اجرای این طرحها بر بهبود وضعیت گردشگری انبوه در استان و کمک به پیشگیری از حضور متراکم گردشگران در طبیعت میافزاید: علاوه بر اشتغالزایی و بهرهگیری از ظرفیتهای موجود آبی با سرمایهگذاری بخش خصوصی، یکی از دستاوردهای اجرای این طرحهای گردشگری مدیریت اصولی حضور مسافران و گردشگران در حاشیه منابع آبی و سوق دادن گردشگران به سمت گردشگری مدیریتشده و ساختارمند است.
محبوبی دلیل اثرگذار بودن این طرحهای گردشگری آبی بر کمک به پیشگیری از تخریب محیط زیست و طبیعت را نظارت مستمر بر فعالیت این مجموعهها بیان میکند و میگوید: همه این مجموعههای گردشگری و اقدامات و زیرساختهایی که در محدوده مصوب طرح و محوطه تحت مالکیت شرکت آب منطقهای مازندران انجام میدهند بر اساس کتابچه طرح است و نظارت کافی برای پیشگیری از بروز هرگونه آسیب به محیط زیست وجود دارد.
رئیس گروه درآمد، مشترکین و سرمایهگذاری شرکت آب منطقهای مازندران، این استان را با توجه به وجود رودخانهها، آببندانها، دریاچهها و بسیاری از منابع آبی مستعد اجرای طرحهای گردشگری، یکی از بهترین مناطق کشور در زمینه توسعه طرحهای گردشگری آبی توصیف میکند و میافزاید: شرکت آب منطقهای مازندران در چارچوب ضوابط و مقررات برای هرگونه همکاری با سرمایهگذاران دارای صلاحیت و واجد شرایط اجرای این قبیل طرحها آمادگی دارد.
نمونههای موفق گردشگری آبی
مجموعه گردشگری آویدر (سد خاکی صلاحالدینکلا) نوشهر، سد برنجستانک سوادکوه شمالی، چشمه سورت ساری و دریاچه ولشت کلاردشت، نمونههای موفقی از ایجاد زیرساختهای گردشگری آبی در مازندران هستند که به مدیریت حضور گردشگران در این مناطق، اشتغالزایی، کسب درآمد ساختارمند از حضور گردشگران و مسافران و کاهش حضور متراکم گردشگران در طبیعت کمک کردهاند.
در این بین از واگذاری چشمه سورت ساری به بخش خصوصی میتوان به عنوان یکی از مصادیق پیشگیری از تخریب طبیعت یاد کرد. چشمهای ارزشمند و با قابلیت ثبت جهانی که در دهههای ۸۰ و ۹۰ به دلیل نبود مدیریت مستقل بر آن در مسیر تخریب حوضچهها و خشک شدن قرار گرفته بود. اما اکنون حدود سه سال است که با سرمایهگذاری بخش خصوصی و اجرای طرح گردشگری و ایجاد زیرساختهای مناسب برای مسافران و حفاظت از این اثر طبیعی مهم کشور، حال و روز مناسبی دارد و احیا شده است.
چندی پیش مدیران ۲ دستگاه مرتبط یعنی میراث فرهنگی و شرکت آب منطقهای مازندران با هدف تقویت این نگرش و افزایش تعداد این مجموعههای گردشگری آبی نخستین نشست کمیته گردشگری آب مازندران را برگزار کردند که در آن نشست ۶ بسته جدید سرمایهگذاری گردشگری آبی برای واگذاری به بخش خصوصی ارائه شد.
۶ نقطه آماده واگذاری به بخش خصوصی
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران، ظرفیتها و موقعیت سد لاستیکی آرمیچکلا بابلسر، سد گلورد نکا، سد لاریم جویبار، سد میجران رامسر، سد البرز و سد انحرافی بابلک توسط این دستگاه برای اجرای طرح گردشگری مورد بررسی قرار گرفته و برای معرفی به سرمایهگذاران بخش گردشگری آبی آماده است.
مدیرکل شرکت آب منطقهای مازندران با بیان اینکه مطالعات ۲ فرصت سرمایهگذاری گردشگری آبی هم در حال انجام است، میگوید: سازههای ایجاد شده برای تامین آب کشاورزی و آشامیدنی و مهار سیل بستر آبی و چشمانداز زیبایی را در طبیعت این استان ایجاد کردهاند که ظرفیتهای مناسبی در محدوده پیرامونی این سازهها برای ایجاد مناطق گردشگری به وجود اورده است.
حیدر داوودیان اظهار میکند: توجه به گردشگری آبی به طور جدی در دستور کار وزارت نیرو و وزارت میراث فرهنگیف گردشگری و صنایع دستی قرار دارد و حتی تفاهمنامهای نیز در این زمینه بین ۲ دستگاه امضا شد.
وی میافزاید: تلاش بر این است که با تسهیل شرایط سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذاران دارای اهلیت، ظرفیتهای گردشگری آبی مازندران به نقاط شاخص گردشگری شمال کشور تبدیل شوند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران از دریاچه سد گلورد و پل بزرگ زیرقوسی این سد نیز به عنوان یکی از ظرفیتهای منحصربهفرد برای بهرهگیری از چشماندازهای ایجاد شده بر اثر ساخت سازههای آبی یاد میکند و میگوید: با تکمیل این پل بزرگ و زیبا و آبگیری کامل سد گلورد یک جاذبه و چشمانداز کمنظیر در مازندران ایجاد میشود که امیدواریم در چارچوب ضوابط محیط زیستی به رونق گردشگری آبی مازندران کمک کند.
به گزارش ایرنا، مازندران دارای ۸۷۸ قطعه آببندان فعال، ۱۱ سد بزرگ و کوچک و ۱۲۰ شاخه رودخانه به طول هفت هزار کیلومتر است که ظرفیتهای کمنظیری را برای ایجاد زیرساختهای گردشگری مرتبط با جاذبههای طبیعی و بخش آب ایجاد کردهاند. بهرهگیری از این ظرفیتها در چارچوب ضوابط محیط زیستی میتواند بخش مهمی از فشار گردشگری انبوه و بدون برنامه بر طبیعت مازندران را کاهش دهد و به ایجاد مقاصد جدید و ساماندهی شده گردشگری در این استان کمک کند.
نظر شما