خبر فوری: رفع فیلترینگ

واندرفول آمریکایی مغلوب ملس ساوه‌ای

ساوه - ایرنا - انار واندرفول آمریکایی که برای رقابت با ملس ساوه راهی باغات ساوه شده بود بعد از پنج سال رقابت در میدانی برابر در اقلیم این شهرستان حالا نتایج تحقیقات علمی و پژوهشی می گوید مغلوب این رقم مشهور ایرانی شده است.

به گزارش ایرنا، ساوه، پایتخت انار ایران، نه تنها بررگترین شهرستان انارخیز کشور است بلکه در حال حاضر با برخورداری از کلکسیون غنی ژرم‌پلاسم انار با ۶۳۶ ژنوتیپ، در زمینه تحقیق و توسعه این محصول بی‌نظیر، از پیشتازان کشور به شمار می‌آید.

پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه، با هدف بهره‌گیری از تجربه‌های بین‌المللی و بررسی سازگاری ارقام مختلف انار، چند سالی است که کاشت و ارزیابی رقم وارداتی «واندرفول» را به عنوان یکی از معروف‌ترین ارقام انار آمریکایی در دستور کار خود قرار داده است.

اما نتایج این آزمایش‌ها نشان می‌دهد که این رقم پربار و مشهور خارجی، در مقابل ملس ساوه‌ که بومی این منطقه است، حرف‌های کمتری برای گفتن دارد.

ملس ساوه‌؛ اناری با شهرت جهانی

خبرنگار ایرنا با دکتر وحیده نرجسی، عضو هیات علمی پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه در خصوص جزییات این کار تحقیقاتی به گفت و گو نشسته و این استادیار پژوهشی بیان کرد که رقم ملس ساوه به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین ارقام انار ایران، با ویژگی‌هایی همچون طعم ملس، رنگ پوست قرمز و آریل آب‌دار و خوش‌طعم، طرفداران بسیاری دارد.

وی اضافه کرد: این رقم انار از نظر طعم و کیفیت، جزو بهترین‌ها در سطح کشور است و حتی در بازارهای بین‌المللی نیز مورد توجه است.

واندرفول آمریکایی؛ تجربه‌ای جدید با نتایج غافل‌گیرکننده

وی با اشاره به جایگاه انار ساوه در بازارهای ملی و بین المللی گفت: با توجه به تغییرات اقلیمی معرفی ارقام جدید و اجرای پروژه های تحقیقاتی با هدف حمایت از کشاورزان در تولید محصولات اقتصادی از جمله اهداف این پردیس است.

رقم ملس ساوه به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین ارقام انار ایران، با ویژگی‌هایی همچون طعم ملس، رنگ پوست قرمز و آریل آب‌دار و خوش‌طعم، طرفداران بسیاری دارد.

عضو هیات علمی پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه گفت: به عنوان یکی از برنامه های تحقیقاتی رقم واندرفول یکی از ارقام تجاری خارجی در این زمینه انتخاب شد که این رقم از معروف‌ترین انواع انار در ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای مدیترانه‌ای است و به و به‌دلیل باردهی بالا، ظاهری بازار پسند با میوه درشت و هسته نرم، مورد توجه باغداران قرار گرفته است.

وی گفت: پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه، این رقم را طی چند سال گذشته در شرایط آب و هوایی ساوه کشت و آزمایش کرده است تا به اهداف تحقیقاتی چون، بررسی سازگاری واندرفول با شرایط اقلیمی ایران و بررسی زمان مناسب برداشت میوه به‌ویژه در منطقه‌ای چون ساوه و مقایسه عملکرد آن با انارهای بومی برسد.

در این زمینه بیشتر بخوانید:

انار ساوه به زیر سایه‌بان پناه برد

هفته فرهنگی ساوه؛ سفری از باغ‌های انار تا کوچه‌پس‌کوچه‌های تاریخ و فرهنگ

نرجسی یادآور شد: هرچند واندرفول توانست در شرایط اقلیمی ساوه به باردهی خوبی دست یابد، اما نتایج نشان داد که این رقم در مقایسه با ملس ساوه‌ چند چالش عمده دارد.

وی خاطر نشان کرد: از مهم‌ترین نقاط ضعف واندرفول، پوست ضخیم و درصد بالای پوست به آریل و بالا بودن میزان قند به اسید (شاخص طعم یا شاخص رسیدگی بالاتر ) در مقایسه با رقم ملس ساوه است.

وی یادآور شد: علی رغم ضخیم بودن پوست در این رقم، درصد ترکیدگی میوه در این رقم بالا بوده و بسیار حساس به سرمای زودرس پاییزه می باشد. آفتاب سوختگی میوه نیز عارضه ی دیگری است که در اقلیم ساوه منجر به کاهش عملکرد کمی و کیفی این رقم شد.

ملس ساوه‌ نه تنها در طعم، بلکه از نظر اقتصادی نیز به دلیل سازگاری بهتر با شرایط محلی، گزینه مناسبی برای باغداران این منطقه محسوب می‌شود

این استادیار پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ایران باور دارد: ملس ساوه‌ نه تنها در طعم، بلکه از نظر اقتصادی نیز به دلیل سازگاری بهتر با شرایط محلی، گزینه مناسبی برای باغداران این منطقه محسوب می‌شود.

وی این را هم بیان کرد که هرچند واندرفول در شرایط آب و هوایی مدیترانه‌ای و معتدل توانسته عملکرد خوبی داشته باشد، اما در اقلیم گرم و خشک ساوه و با توجه به شور شدن تدریجی آب و خاک در اراضی ساوه ( به دلیل حساسیت این رقم به شوری) به نگهداری و مراقبت بیشتری نیاز دارد.

نرجسی یادآور شد: علاوه بر این، ملس ساوه‌ از نظر میزان باردهی و کیفیت ماندگاری میوه، در شرایط اقلیمی ساوه عملکرد بهتری از خود نشان داده و باغداران می‌توانند به تولید مداوم و مطمئن‌تری دست یابند.

اهمیت تحقیقات در نگه‌داری از ارقام بومی

عضو هیات علمی پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه یادآور شد: این پژوهش‌ها به‌خوبی اهمیت توجه به ارقام بومی و لزوم حفظ تنوع ژنتیکی را نشان می‌دهد.

وی گفت: پردیس تحقیقات انار ساوه به عنوان اولین ایستگاه تحقیقاتی انار در ایران، با داشتن کلکسیون ژرم‌پلاسم غنی از ارقام انار کشور، نقش مهمی در حفظ این تنوع ارزشمند دارد.

نرجسی خاطر نشان کرد: این تنوع به‌ویژه در شرایطی که تغییرات اقلیمی به یکی از چالش‌های بزرگ کشاورزی تبدیل شده، نقش حیاتی در افزایش مقاومت محصولات دارد.

به گفته وی بر اساس برنامه‌های کوتاه و بلندمدت ، این پردیس به عنوان یکی از زیر مجموعه‌های سازمان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ایران همچنان به تحقیق و توسعه در زمینه انار و بهبود ارقام تجاری ادامه می دهد.

نرجسی خاطر نشان کرد: یکی از این پروژه‌ها، بهبود کیفیت میوه انار در برابر آفتاب‌سوختگی و تنش گرمایی از طریق معرفی بهترین سایه‌بان‌ (سایبان سفید رنگ با ۵۰ درصد سایه دهی) برای باغ‌های انار بوده که تا حد زیادی توانسته اثرات منفی دمای بالا بر کیفیت میوه را کاهش دهد.

ین شهرستان با داشتن حدود ۱۱ هزار هکتار باغ انار که از این مقدار، ۱۰ هزار هکتار آن به تولید محصول بارور اختصاص دارد، سالانه حدود ۱۷۰ هزار تن انار باکیفیت را روانه بازار می‌کند.

پاییز امسال همزمان با فصل برداشت انار، سومین جشنواره ملی انار ساوه از ۱۴ تا ۱۷ آبان ماه در مسجد جامع این شهرستان برگزار می شود.

امسال یکی از برنامه‌های ویژه این رویداد، رونمایی از گواهی ثبت ملی شیرینی قندی ساوه است که به عنوان یکی از محصولات بومی و سنتی این شهرستان، در فهرست آثار ملموس کشور به ثبت رسیده است.

در این جشنواره حدود ۱۰۰ غرفه برپا می‌شود که هر یک، جلوه‌ای از فرهنگ، هنر و محصولات اصیل ساوه و ایران را به نمایش می‌گذارد.

غرفه‌های مختلف جشنواره به عرضه انار، فرآورده‌های آن و انواع محصولات بومی و سنتی ساوه اختصاص دارد که در کنار نمایشگاه، محلی برای خرید و تجربه طعم و رایحه‌های متنوع این محصول است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha