استاندار: دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران در خراسان رضوی راه‌اندازی شد

مشهد-ایرنا- استاندار خراسان رضوی گفت: دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران با محوریت اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان در مشهد راه‌اندازی شده و پیگیر مسائل استانی و ملی محصول زعفران و برگزاری مستمر این جشنواره خواهد بود.

به گزارش ایرنا، غلامحسین مظفری عصر یکشنبه در نشستی با عوامل دست اندرکار برگزاری نخستین جشنواره ملی زعفران در استان خراسان رضوی که در محل استانداری برگزار شد، افزود: برگزاری این جشنواره برای نخستین بار در این استان با برنامه ریزی گسترده‌ای که در این باره انجام شد، بسیار حایز اهمیت است اما اگر خروجی نداشته باشد همه این زحمات بی نتیجه خواهد بود.

وی بیان کرد: نشست امروز به منظور پیگیری مواردی بود که به عنوان معضلات و مشکلات حوزه زعفران در جشنواره مزبور و در قالب بیانیه آن مطرح شد تا آغازی بر انجام اقدامات استانی و پیگیریهای ملی برای رفع تک تک مشکلات این حوزه از تولید تا صادرات باشد.

استاندار خراسان رضوی گفت: پیگیری برای مواردی که در بیانیه نخستین جشنواره ملی زعفران از حوزه تفویض اختیارات برای تصمیم گیری درباره این محصول به استان تا تخصیص اعتبار برای تدوین برنامه مدون ترویجی - آموزشی، اختصاص نیم درصد از ارزش صادرات زعفران در راستای توسعه تجارت آن، شناسنامه دار کردن زعفران و غیره و همچنین مواردی مانند کیفیت بخشی به پیاز زعفران که در جشنواره مطرح شد، برعهده دستگاه‌های اجرایی متولی خواهد بود تا مسائل را حل کنند.

مظفری با تاکید بر انطباق استانداردهای تولید زعفران با مجامع بین المللی برای توسعه صادرات آن گفت: در این زمینه باید با مرجع بین المللی مکاتبات لازم به منظور منطبق سازی استانداردها با مقاصد صادراتی انجام گیرد، اگر پژوهشکده زعفران تربت حیدریه تنها مرکز تحقیقاتی این محصول در دنیا است باید آن را به کشورهای دیگر معرفی کرد تا ظرفیتهای آن برای دیگران نیز تبیین شود.

وی ادامه داد: اگر کیفیت بخشی به تولید زعفران خراسان رضوی نیاز به تامین ماشین آلات و دستگاه‌های ویژه با فناوری بالاتر برای این بخش است، متولیان باید آن را مورد پیگیری قرار دهند و این تجهیزات برای تولیدکنندگان زعفران تامین شود.

استاندار خراسان رضوی به موضوع لزوم تفویض بخشی از اختیارات مرکز به این استان در حوزه زعفران اشاره کرد و گفت: امکان و ظرفیت در استان برای در اختیار گرفتن برخی از تصمیم گیریها در خصوص زعفران وجود دارد.

مظفری با تاکید بر استمرار پیگیریها برای حل معضلات زعفران گفت: دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران محلی برای تجمیع همه ظرفیتها و امکانات این محصول به منظور برگزاری نشستهای مکرر برای پیگیری حل مشکلات تولیدکنندگان و صادرکنندگان خواهد بود و باید به صورت مستمر با انجام مکاتبات لازم با مرکز در راستای حل مشکلات این محصول گام بردارد.

تلاش استان برای رفع ۶ چالش اساسی در حوزه زعفران

در ادامه این نشست گزارشی از اقدامات اتاق بازرگانی در برگزاری جشنواره روز ملی زعفران و موارد مطرح شده در بیانیه فعالان بخش خصوصی در این جشنواره پرداخته شد و رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی در این باره گفت: تدوین برنامه‌های مدون ترویجی و آموزشی برای ارتقای دانش فنی و بهره وری بهره برداران در حوزه های مختلف زنجیره ارزش زعفران و صنایع تبدیلی این حوزه می تواند یکی از وظایف دبیرخانه مزبور باشد.

محمدرضا توکلی زاده به تلاش اتاق بازرگانی خراسان رضوی به برگزاری نخستین جشنواره روز ملی زعفران در سطح شهرستانهای مشهد، تربت حیدریه، زاوه، گناباد، تربت جام و نیشابور پرداخت و گفت: این تلاش با همراهی و هماهنگی همه فعالان اقتصادی در سطح مطلوبی با توجه به فشردگی زمان برگزار شد.

دبیر اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: ۱۰ نشست هماهنگی و نشست کمیته اجرایی برگزاری نخستین جشنواره روز ملی زعفران و ۱۱۰ مکاتبه اداری برای هماهنگی با دستگاه‌های اجرایی انجام شد که در این راستا برگزاری نمایشگاه عکس در موزه بزرگ خراسان، نمایشگاه محصولات زعفران و معرفی ۲۱ برند برتر در این حوزه در بوستان کوهسنگی، کاروان‌های ترویجی و آموزشی در شهرستانها، جشنهای آیینی و فرهنگی در شهرستانها و در نهایت برگزاری مراسم اصلی و قرائت بیانیه در مشهد انجام گرفت.

علی کبیر، به پیام رئیس جمهور و تاکیدات ایشان مبنی بر حفظ اصالت زعفران در مراسم جشنواره ملی روز زعفران اشاره کرد و افزود: زعفران با ارزش ترین کالای کشاورزی خراسان رضوی است و نیاز به حمایت شخص رئیس جمهور از این کالا دارد.

استاندار: دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران در خراسان رضوی راه‌اندازی شد

رئیس دفتر کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی در این نشست به تشریح ۶ بند بیانیه جشنواره روز ملی زعفران به عنوان مهمترین چالشهای فعالان اقتصادی این بخش در استان اشاره کرد و گفت: راه اندازی تالار بورس بین المللی زعفران در جهت تقویت اقتصاد محلی و جذف سرمایه های داخلی و خارجی، تفویض اختیارات تصمیم گیری و تصمیم سازی در حوزه زنجیره ارزش زعفران خراسان بزرگ به خراسان رضوی، تخصیص اعتبار به خراسان رضوی برای تدوین برنامه مدون ترویجی - آموزشی در حوزه زعفران از جمله این موارد است.

سمیرا سبزواری، اختصاص نیم درصد از ارزش صادرات زعفران در جهت توسعه تجارت این محصول، ایجاد بانک اطلاعاتی و اجرای طرح شناسنامه دار کردن زعفران ایران، حمایت ویژه مادی و معنوی از بخش تحقیقات و تجاری سازی صاحبان ایده و شرکتهای دانش بنیان در حوزه ارتقای بهره وری زنجیره ارزش زعفران، یکسان سازی نرخ ارز، کاهش تعرفه ترجیحی صادرات زعفران به کشور هند را از دیگر موارد این بیانیه برشمرد.

مدیر کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست توجه به قیمت تمام شده محصول کشاورزی و سلامت آن را مورد تاکید قرار داد و گفت: در این راستا امسال میز محصولی زعفران در استان تشکیل شد و کشاورزان پیشرو در این میز حضور یافتند تا بتوان ارتباطات نزدیک تری برای ارتقای کیفی و سلامت این محصول ایجاد کرد.

غلامرضا قنبری با بیان اینکه از سال گذشته پیگیر تفویض برخی از اختیارات تصمیم گیری در حوزه زعفران به خراسان رضوی هستیم، افزود: ۸۰ گونه گیاه دارویی در استان مزیت صادراتی به شمار می روند اما جایگاه ویژه ای در وزارتخانه ندارد لذا باید جایگاهی برای این گیاهان در وزارت جهاد کشاورزی در حد یک کارشناس مسئول ایجاد شود و انتظار می رود محوریت این موضوع به خراسان رضوی سپرده شود.

وی بیان کرد: برای شناسنامه دار کردن زعفران نیاز است که تعاونی‌های اختصاصی برای موضوع زعفران ایجاد شود که این موضوع از سال گذشته در حال پیگیری است تا هیچ تولیدکننده زعفرانی خارج از حوزه تعاونی نباشد و تمام تولیدات زعفران این منطقه ذیل تعاونی‌های اختصاصی قرار خواهند گرفت.

مدیر کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: در بودجه امسال ردیف ملی اعتباری خاصی برای زعفران در نظر گرفته شد که در این راستا پیگیریهایی برای تامین ماشین آلات کاشت، داشت و برداشت آن انجام شد، تا پایان سال نیز موضوع شناسنامه دار کردن تولیدات زعفران به نتیجه خواهد رسید.

مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست به پیگیریها برای تفویض اختیار ارزشگذاری زعفران به استان اشاره کرد و گفت: تلاشهای زیادی تاکنون در این زمینه انجام گرفته اما نتیجه بخش نبوده است، اما حداقل به دنبال آن هستیم و مکاتبه آن را هم انجام داده ایم تا خراسان رضوی عضو اصلی کمیته ارزشگذاری زعفران در مرکز کشور باشد و خراسان رضوی در این کمیته نماینده داشته باشد.

امیررضا رجبی به پیگیری کاهش تعرفه ترجیحی صادرات زعفران به کشورهایی مانند هند اشاره کرد و گفت: کاهش این تعرفه از طریق سازمان توسعه تجارت و رساندن آن از ۳۷ درصد به ۱۸ درصد در دست پیگیری است.

مدیر تعاون روستایی خراسان رضوی نیز در این نشست به بحث آغاز خرید حمایتی زعفران در استان اشاره کرد و گفت: مراکز خرید در پنج شهرستان خراسان رضوی فعال شده اند اما شیوه خرید زعفران از کشاورزان تغییر کرده و ما تحویل گیرنده زعفران از کشاورز و عرضه آن در بورس هستیم.

آرش آوان به کاهش سطح تولید زعفران در خراسان رضوی اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۵۶ عملکرد استان در تولید زعفران به طور میانگین ۶ کیلوگرم در هر هکتار بوده اما امروز به سه تا ۳.۵ کیلوگرم رسیده است، در این راستا باید هدفگذاری تولید و صادرات زعفران با آموزش کشاورزان، ارایه الگوی کشت مناسب و تعیین مقاصد صادراتی مشخص شود.

جعفر فرشچی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی نیز در این نشست به فعالیت خوشه صنعتی زعفران اشاره کرد و گفت: ۱۰ سال قبل خوشه زعفران تعریف شد که یکی از برنامه های آن ثبت برند زعفران بود، از ظرفیت این خوشه صنعتی می توان برای برندسازی زعفران و ایجاد آزمایشگاه های مناسب بهره گرفت، این شرکت همچنین میتواند زمینه حضور واحدهای تولیدی - صادراتی خرد زعفران برای شرکتهای در نمایشگاههای خارجی را فراهم کند.

احمد معصومی فر، رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق نیز در این نشست به مشکلات حوزه صادرات زعفران اشاره و بیان کرد: ثبت برند و خصوصیات ژنتیکی زعفران، ایجاد آزمایشگاه‌های مرجع، ایجاد کد آی.آر برای زعفران به منظور ورود به بازارهای جهانی، اخذ تاییدیه مراجع بین المللی برای استاندارد زعفران، جلوگیری از صادرات چمدانی زعفران، حل موانع صادراتی از طریق دیپلماسی اقتصادی جهان از الزامات برای توسعه صادرات این محصول است.

علی شریعتی مقدم، صاحب یکی از برندهای معروف زعفران در خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: در نشستی که اخیرا با اعضای سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) برگزار شد، اصلا زعفران را محصول استراتژیک ایران نمی دانستند، لذا باید اولین کار دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران یکدست و متعهد شدن برای انجام مجموعه اقدامات به منظور ارتقای سطح کیفی و رقابت پذیری زعفران باشد.

عباس خاشعی، رئیس دانشگاه تربت حیدریه نیز به وجود تنها پژوهشکده زعفران دنیا در این شهرستان اشاره کرد و گفت: ۱۲۰ میلیارد ریال ماشین آلات و تجهیزات هایتک برای این پژوهشکده خریداری شده و مخترعان و محققان در آن اقدامات موثری برای ارتقای کیفی زعفران انجام داده اند، این مرکز تنها پژوهشکده ای در دنیا است که فقط روی زعفران کار می کند، یکی دیگر از برنامه های این شهرستان راه اندازی کارخانه گل پرکنی زعفران است.

غلامرضا میری، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی نیز در این نشست خواستار تامین دستگاه جداسازی کلاله از گل زعفران شد و گفت: در صورتی که نیم درصد از عایدات فروش گل زعفران به توسعه فناوری و صادرات این محصول اختصاص یابد، تولید و صادرات زعفران به بیش از سه برابر گذشته خواهد رسید.

در پایان استاندار خراسان رضوی از رئیس و برخی اعضای هیات رئیسه اتاق و همچنین برخی مدیران دولتی دست اندرکار در این حوزه با اعطای لوح سپاسی قدردانی کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha