به گزارش ایرنا، اینجا شهرستان فاروج است، دشتهایش ارغوانی و مردمانش مهربانی را پیشکش میکنند و عطر شیرین زعفران در فصل برگ ریزان میان خاکهای زرخیز این خطه پیچیده و کشاورزان پس از یک سال تلاش بیوقفه طلای سرخی را برداشت می کنند که عیارش گرانبهاست و برکتش بی حد است.
عطر دلپذیر طلای سرخ اعضای خانواده کارگران خراسان شمالی را گردا گرد هم میآورد و هر یک سهمی از سفره ای پربرکت می برند که هر سال منتظرند تا با پاک کردن گل زعفران و جدا کردن کلاله از گلبرگهای بنفش و زیبا کسب درآمد کنند.
خانواده هایی که با نجواهای محلی طلای سرخ را یکی پس از دیگری پاک می کنند و محصولی ناب تحویل می دهند و اینجاست که دست رحمت الهی هویدا می شود و به سفرهای این کشاورزان برکت هدیه میدهد.
چه زیباست زنان خانه داری که فرصت اشتغال مییابند و هر چند که جدا کردن کلاله از گل، کاری سخت است ولی به لحظههای خوش آن می ارزد و سود فروش این محصول ارزشمند تکانی به جیب آنها میدهد و این رحمت پروردگار به زندگی آنها راه پیدا می کند.
درآمدزایی در محفل زعفرانی
یکی از زنان شهرستان فاروج ضمن خوشحالی برای فعالیت اقتصادی در این فصل از سال می گوید: پاک کردن هر یک کیلوگرم گل زعفران ۷۰۰ هزار ریال دستمزد می گیرم و به همراه فرزندانش روزی هشت تا ۱۰ کیلو گرم گل زعفران را پاک خواهد کرد
فاطمه رحیمی می افزاید: زعفران کاران در این روزها به تنهایی نمی توانند این محصول اقتصادی اما پر زحمت را برداشت و سریع پاک کنند بلکه جمعآوری و جداسازی کلاله آن بسیار حساس است و باید در یک روز به سرانجام برسد در غیر اینصورت کیفیت خود را از دست می دهد.
وی می گوید: زعفران کاران خراسان شمالی در این روزها خواب و استراحت ندارند زیرا در جمع آوری این محصول ارزشمند و حساس که اینک اواخر برداشت است نباید کوتاهی کنند زیرا گل بعد از یک روز پژمرده می شود و دیگر قابل برداشت نیست و بهره برداران گل های زعفران را به واسطه ها می سپارند تا آنان گل ها را به شهرها و روستاهای مجاور به در خانه های کارگران فصلی برسانند.
یکی دیگر از کشاورزان فاروجی می گوید: حتی کارگران گل چین نیز به طور معمول بین یک تا ۲ کیلو گل را برای پاک کردن به خانه می برند اما گل پاک کن ها به طور متوسط روزانه سه تا چهار کیلوگرم پاک می کنند و برخی از خانواده ها که با فرزندان خود جمعی فعالیت دارند حتی بیش از ۱۵ کیلوگرم گل زعفران را نیز جدا سازی می کنند.
علی جوادی اضافه می کند: مرحله برداشت زعفران؛ پر زحمتترین بخش کشاورزی در این محصول است و حساسیت بالایی را میطلبد، برای انجام کامل این مرحله در حدود ۱۵ الی ۲۰ روز زمان نیاز دارد و لازم به ذکر است که گلها یک روز عمر میکنند و اگر در طی این یک روز برداشت نشوند، کیفیت خود را از دست خواهند داد و از بین خواهند رفت. برداشت هر چقدر دیرتر انجام شود چون گلها در معرض نور خورشید، باد و سایر عوامل آب و هوایی قرار میگیرند، کیفیت و مرغوبیت خود را از دست خواهند داد.
وی ادامه می دهد: در این روزها علاوه بر شهرستان های فاروج و شیروان گل های زعفران به سایر شهرستان ها از جمله بجنورد نیز حمل می شود و در بیشتر روستاها، حاشیه شهر زنان و دختران در کنار خانواده هایشان مشغول پا کردن گل زعفران هستند.
اشتغال ۳۰۰ هزار نفر روز
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسانشمالی در این خصوص می گوید: کار برداشت از پنج هزار هکتار از کشتزارهای زعفران استان از اوایل آبان ماه آغاز و ۳۰۰ هزار نفر روز در مراحل مختلف این محصول اشتغال ایجاد شده است.
صفدر صفدری اظهار می کند: بیشترین سطح زیر کشت زعفران مربوط به شهرستان فاروج در شرق استان است و پیش بینی می شود ۲۹ تن نگین زعفران از پنج هزار هکتار کشتزار این خطه برداشت شود.
وی می افزاید: به ازای هر یک هکتار کشتزار زعفران برای ۶۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد خواهد شد و در این ایام حتی از شهرها و استان های همجوار نیز نیروی کاری به این شهرستان مراجعه می کنند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسانشمالی تصریح می کند: سال زراعی گذشته پیش بینی ها مبنی بر برداشت ۲۲ تن محصول بود اما با توجه به سرمازدگی بهاره تا حدود هشت تن گل زعفران برداشت شد.
صفدری ادامه می دهد: سال زراعی جاری باران های مناسبی داشته ایم و سرمازدگی بهاره نیز رخ نداد که براساس پیش بینی ها تولید گل زعفران در سال جاری افزایش سه برابری خواهد داشت.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه ۵۰ درصد زعفران تولیدی در خارج از استان به فروش می رسد، می گوید: بخش قابل توجهی از این محصول نیز به کشورهای خارجی صادر می شود.
وی تصریح می کند: از سرمایه گذاران می خواهیم که در خصوص فرآوری و بسته بندی این محصول پای کار باشند زیراکه ارزش افزوده بالایی این محصول دارد.
صفدری بر برداشت مکانیزه گل زعفران تاکید کرد و می گوید: در این خصوص از شرکت های دانش بنیان می خواهیم که نیازهای این بخش را با ساخت ماشین آلات برداشت رفع کنند.
وی می افزاید: خوشبختانه در پارک علم و فناوری استان خراسان شمالی آزمایشگاه تعیین استاندارد برای مشخص شدن سموم و فلزات باقی مانده محصولات تولیدی ایجاد شده این در حالی است که سال های گذشته برای تعیین استاندارد نمونه محصول به سایر استانها ارسال می شد و اینک کشاورزان و فعالان اقتصادی می توانند از خدمات این آزمایشگاه برای بحث صادرات استفاده کنند.
فعالیت هفت مجموعه فرآوری
وی در بخش دیگری از سخنانش بر فرآوری این محصول تاکید کرد و می گوید: در استان خراسان شمالی هفت واحد فراوری زعفران ایجاد شده است که شامل خشک کنی و بسته بندی می شود و در سال گذشته ۲۹ کیلوگرم نگین زعفران به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر شده بود که تلاش می کنیم امسال بیش از این میزان صادر شود.
صفدری بر ایجاد انبار بورس زعفران نیز تاکید کرد و می افزاید: انبار بورس نیز یکی از ضروریات استان است که در حوزه صادرات کمک می کند.
به گزارش ایرنا، زعفران در هشت شهرستان خراسان شمالی کشت و کار می شود که فاروج رتبه اول را دارد و شرایط مناسب اقلیمی، سازگاری، نیاز آبی کم، عملکرد و درآمد اقتصادی مناسب، ارتقای دانش فنی زعفران کاران و سهولت نگهداری آن از عوامل مهم توسعه این محصول صادراتی در استان است.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح حدود ۴۷ هزار هکتار باغ و مابقی زراعت است.
نظر شما