به گزارش خبرنگار ایرنا، استان مازندران ۱۱۵ هزار هکتار باغ مرکبات دارد که حدود ۳۰ هزار هکتار آن مربوط به نارنگی است و برداشت زودرس این میوه از نیمه دوم شهریور آغاز شده بود.
امسال نیز مانند سالهای گذشته طبق مصوبه نشست مشترک اعضای اتاق بازرگانی و جهاد کشاورزی مازندران، ۱۵ آبان زمان برداشت پرتقال از باغهای استان اعلام شده بود. رعایت زمان برداشت محصول مقوله مهمی است که میتواند هم کاهش ضایعات این محصول را به دنبال داشته باشد و هم به صادرات میوههای باکیفیت کمک خواهد کرد.
معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران روز سه شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت که امسال پیشبینی تولید پرتقال در مازندران حدود ۲میلیون تُن است که با توجه به شرایط مناسب آب و هوایی و اجرای طرح احیاء و نوسازی باغهای مرکبات هر سال شاهد افزایش میزان تولید در واحد سطح هستیم.
حسین مولایی به افزایش قابل توجه آگاهی و توجه جدی باغداران به مسایل فنی باغدارای به خصوص رعایت زمان برداشت، چیدن اصولی و انبارداری مناسب اشاره کرد و گفت: با توجه به این که امسال با حمایت دولت بسترسازی بهتری برای عرضه پرتقال در بازار داخلی و خارجی صورت گرفت، توصیه میشود باغداران نسبت به برداشت و عرضه یکجای محصولشان خودداری کنند.
وی زمان و دوام ماندگاری پرتقال به نسبت نارنگی را بیشتر دانست و بیان داشت: طبق بررسیهای صورت گرفته اکنون ضایعات مرکبات از ۳۰ درصد به کمتر از ۲ درصد رسیده و در چند سال اخیر مرکباتی که در قالب ضایعات برای کارخانههای فرآوری ارسال میشد به شکل چشمگیری کاهش یافته است.
رضایتمندی باغداران از قیمت مرکبات سر باغ
ذکر این نکته مهم است که امسال با اجرایی شدن طرح صادرات مرکبات مازندران به کشورهای مختلف به ویژه کشورهای حاشیه دریای خزر و خلیج فارس، باغداران این خطه شمالی از قیمت نارنگی سر باغ راضی هستند و طبق بررسی های میدانی قیمت پرتقال سر باغ استان نیز نسبت به سال گذشته رضایتبخش است.
بررسی میدانی خبرنگار ایرنا از قیمت نارنگی و پرتقال سر باغ نشان میدهد که نارنگی پیج ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار ریال و پرتقال تامسون نیز ۱۲۰ تا ۱۴۰ هزار ریال خرید و فروش میشود که باغداران این قمیت را نسبت به سال گذشته رضایتبخش توصیف میکنند.
جهاد کشاورزی مازندران در راستای حمایت از باغداران و کنترل بازار مرکبات امسال بسته حمایتی زنجیره تأمین را تهیه کرده است.
سرپرست معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی با اشاره به پیش بینی و برآورد میزان کل تولید و ظرفیت کل صادرات مرکبات استان اظهار کرد: با توجه به طرح موضوع صادرات با استفاده از ظرفیت حمل و نقل دریایی، میزان حجم قابلیت عرضه هفتگی مرکبات بصورت یک تا ۲ نوبت در هفته برای صادرات به مقصد کشور روسیه از مبدأ بندر امیرآباد و ضرورت های نظارتی و پشتیبانی حفظ نباتات استان تا پایان فصل برداشت و عرضه مرکبات تصمیم گیری شد.
محمد جعفری افزود: عقد قرارداد سالیانه اتحادیه سورتینگ داران استان مازندران با شرکت های حمل و نقل و تامین و خرید میوه شب عید پرتقال از سوی تعاون روستایی از دیگر برنامه برای حمایت از باغداران و تنظیم بازار است.
بررسی آماری از تولید و مازاد بر مصرف انواع مرکبات مازندران برای ارسال به خارج از استان و صادرات به کشورهای هدف نشان می دهد که تا کنون از مجموع محصول ۱۷هزار هکتار باغ نارنگی استان حدود ۹ هزار تن آن به خارج از کشور صادر شد و از تولید بیش از ۲میلیون تن پرتقال در راه بازار ۵۰۰ هزار تن برای صادرات خارج از کشور برنامه ریزی شده است.
بر اساس برآوردهای غیررسمی، باغداران همه ساله دستکم یک پنجم از محصول مرکبات را به صورت سنتی برای مصرف شخصی و یا فروش در روزهای نزدیک به عید نوروز در انبارهای سنتی ذخیره می کنند و مابقی به بازار عرضه می شود.
سختی و حساسیت نگهداری مرکبات همواره عامل مهمی است و اگر مقوله خرید به موقع با هدف صادرات مرکبات عملیاتی نشود، این واقعیت که به ناچار برخی از باغداران، عنان بازار این میوه را به دست دلالان بسپارند و خود به اندک درآمد ناشی از آن رضایت دهند، قابل انکار نیست. مقوله ای که امسال با رویکرد ویژه دولت چهاردهم مبنی بر گسترش روابط تجاری با کشورهای همسایه، صادرات مرکبات به کشورهای حاشیه دریای خزر به خصوص روسیه و حتی چین اندیشیده شده است.
مازندران با دارا بودن ۱.۵ درصد از اراضی کشور و ۲.۵ درصد اراضی کشاورزی کشور سالانه بیش از هفت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می کند که ۱۰ درصد ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
نظر شما