۱۸ آبان ۱۴۰۳، ۸:۰۰
کد خبر: 85652944
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

نخستین روز جشنواره تئاتر فارس چگونه گذشت؟

۱۸ آبان ۱۴۰۳، ۸:۰۰
کد خبر: 85652944
نخستین روز جشنواره تئاتر فارس چگونه گذشت؟

شیراز - ایرنا - نخستین روز از سی و پنجمین جشنواره تئاتر استانی فارس با اجرای سه نمایش از هنرمندان شیرازی به پایان رسید؛ اجراهایی که با حضور متولیان فرهنگی به روی صحنه رفت و به دلیل تغییر زمان و مکان اجراها، گلایه هنرمندان را به همراه داشت.

به گزارش خبرنگار ایرنا، روز نخست از جشنواره تئاتر فارس در حالی به پایان رسید که سه نمایش «افرا» به کارگردانی احمدرضا حیدری، «تأثیرات» به کارگردانی دانیال پرمشکانی و «انتهای دو دنیا» به کارگردانی محسن وحیدی و علی مرادی قادرلو از هنرمندان شیرازی به روی صحنه رفت.

تغییر ناگهانی زمان و مکان اجراها

این نمایش‌ها در حالی به روی صحنه رفتند که طبق جدول برنامه‌ها قرار بود نمایش «انتهای دو دنیا» در تماشاخانه استاد لایق آغازگر جشنواره باشد و همزمان با این اجرا هم نمایش «دی آل» در تماشاخانه استاد تارخ به روی صحنه برود.

همچنین قرار بود تئاتر «تاثیرات» ساعت ۱۸ دیروز در مجموعه هنر شهر آفتاب و «افرا» در تالار ابوریحان به نمایش گذاشته شود اما در ساعات ابتدایی روز اجرا، ساعات و مکان برگزاری نمایش‌ها تغییر کرد و اجرای نمایشی که قرار بود در تماشاخانه استاد تارخ به روی صحنه برود کنسل شد.

این تغییر در ساعات و مکان اجرای نمایش‌ها گلایه برخی از گروه‌های شرکت کننده در این دوره از جشنواره را به همراه داشت.

نخستین روز جشنواره تئاتر فارس چگونه گذشت؟

دلیل تغییرات زمانی و مکانی چه بود؟

زهرا سعیدی بازیگر مطرح و کهنه‌کار تئاتر و تلویزیون که به عنوان دبیر این جشنواره در محل برگزاری نخستین نمایش‌ حضور داشت، در خصوص تغییرات زمانی و مکانی نمایش‌ها گفت: این اتفاق به دلیل نبود زیرساخت‌های کافی رقم خورد؛ تا همین امروز فکر می‌کردیم برای اجرای چند نمایش می‌توانیم از سالن موجود در مجموعه فرهنگی تارخ بهره ببریم اما برخلاف قول‌هایی که داده شده بود در نهایت این مکان آماده نشد و این موضوع کمی برنامه‌ها را دچار تغییر کرد؛ در واقع به دلیل از دست دادن سالن استاد تارخ، تغییراتی اجباری در زمان و مکان اجرای نمایش‌ها اعمال شد.

او در خصوص وضعیت زیرساخت‌های تئاتر در استان فارس گفت: استان فارس با وجود برخورداری از هنرمندان توانمند در این عرصه از زیرساخت‌های خوبی بهره نمی‌برد؛ در حال حاضر شاهد ساخت سالن‌های تئاتر در نقاط مختلف استان هستیم اما یکی از نقاط ضعف در ساخت این سالن‌ها مشترک بودن درب ورودی بازیگر با تماشاگر است؛ یعنی بازیگران همزمان با تماشاگران از یک درب، وارد سالن می‌شوند و به روی صحنه می‌روند.

سعیدی از دست اندرکاران ساخت سالن‌های تئاتر درخواست کرد که برای سامان‌دهی زیرساخت‌ها از مشورت با کارشناسان و فعالان در این عرصه بهره ببرند.

او گفت: قرار است تماشاخانه ابوریحان وسیع‌تر شود و اسم تئاتر شهر که روی آن مجموعه گذاشته شده با اضافه شدن چند سالن برای تمرین و اجرا، مصداق واقعی پیدا کند.

دبیر جشنواره تئاتر فارس معتقد بود بین هنرمندان فارس و تهران از لحاظ استعداد و دانش هیچ تفاوتی وجود ندارد اما این استان پهناور از لحاظ امکانات و بودجه در تئاتر خیلی ضعیف است و نیاز به اتخاذ تدابیر اساسی‌تری برای حل این مشکل دارد.

نخستین روز جشنواره تئاتر فارس چگونه گذشت؟

به تعویق افتادن اجرای نمایش‌ها

اما تغییر ساعات و مکان اجرای نمایش‌ها تنها نقطه ضعف جشنواره تئاتر فارس نبود؛ به تعویق افتادن اجرای نمایش‌ها و اجرا نشدن آنها در زمان تعیین شده هم از دیگر نقاط ضعف جشنواره در نخستین روز از برگزاری این رویداد محسوب می‌شد؛ در دو اجرای نخست روز اول هم ظرفیت سالن‌های نمایش تکمیل نشد و برخی از هنرمندان، این اتفاق را ناشی از عدم اطلاع‌رسانی گسترده می‌دانستند.

کارگردان نمایش «افرا» در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: عدم هماهنگی و نبود اطلاع‌رسانی گسترده در رابطه با اجراها از ضعف‌های این دوره از جشنواره است؛ متأسفانه سیستم اطلاع‌رسانی جهت برگزاری این جشنواره ضعیف بود و برای برگزاری این رویداد آن طور که باید از نظرات، پیشنهادها و مشورت کارگردانان بهره گرفته نشد.

او تغییر ناگهانی در زمان اجراها را به عنوان مهمترین نقطه ضعف‌ این دوره از جشنواره مطرح کرد و گفت: در حالی که قرار بود نمایش افرا در ساعت ۲۱ شامگاه پنجشنبه ۱۷ آبان ماه به روی صحنه برود اما زمان اجرای نمایش به ساعت ۱۱ صبح تغییر یافت و این مساله کار را برای ما دشوار کرد.

جای خالی موسیقی زنده در نمایش‌ها

افزون بر وجود مشکلات زیرساختی در جشنواره امسال نمایش‌های اجرا شده نیز با کم و کاستی‌هایی رو به رو بودند؛ در نمایش‌های روز نخست جای خالی موسیقی زنده به شدت احساس می‌شد و در سه گروهی که به اجرای نمایش پرداختند به استفاده از موسیقی زنده توجه چندانی نشده بود؛ این در حالیست که این روزها نمایش‌های حرفه‌ای در زمینه تئاتر بیش از پیش به مقوله موسیقی اهمیت می‌دهند.

حضور تعداد محدودی از شهرستان‌ها در جشنواره

از دیگر نقاط ضعف در سی و پنجمین جشنواره تئاتر فارس حضور تعداد محدودی از شهرستان‌ها در این رویداد است؛ در این دوره از جشنواره گروه‌هایی از شهرستان‌های شیراز، مرودشت، لامرد، قیروکارزین و استهبان حضور دارند؛ در صورتی که استان پهناور فارس از ۳۷ شهرستان برخوردار است و ضروری است که شرایط لازم جهت حضور گسترده‌تر برای هنرمندان فعال در سایر شهرستان‌ها نیز فراهم شود.

نبود جلسات نقد و بررسی

در جشنواره امسال همچنین نبود جلسات نقد و بررسی به عنوان یکی از مهمترین دغدغه‌های مخاطبان و علاقه مندان به تئاتر مطرح می‌شود که این اتفاق حتی گلایه کانون منتقدان و نویسندگان مستقل استان فارس را نیز به همراه داشت.

کانون منتقدان و نویسندگان مستقل فارس با انتقاد از نبود جلسات نقد و بررسی، بیانیه‌ای منتشر و در آن گلایه خود از عدم برگزاری جلسات نقد را اعلام کرد؛ اعضای این کانون معتقدند نقد وسیله رشد هنرمند و مخاطب است و تاثیر آن در همراهی با اثر قابل چشم‌پوشی نیست.

نقاط قوت جشنواره؛ از حضور داوران برجسته تا نقش‌آفرینی هنرمندان جوان‌

با این حال این جشنواره نقاط قوت هم دارد و دستاوردهای خوبی را نیز رقم زده است، یکی از نقاط عطف جشنواره تئاتر امسال حضور هنرمندانی از جمله نسرین نکیسا، سجاد افشاریان و بابک حاجی کاشانی به عنوان داور و برگزاری کارگاهی آموزشی توسط سجاد افشاریان بود که با استقبال قابل‌توجهی از سوی هنرمندان روبه رو شد؛ کارگاهی که با حضور ۴۰۰ نفر از هنرمندان جوان در عرصه تئاتر برپا شد.

نقش‌آفرینی هنرمندان و کارگردانان جوانی که برای نخستین بار حضور در جشنواره را تجربه کرده‌اند هم از دیگر نقاط عطف این جشنواره است.

سجاد افشاریان نویسنده و بازیگر در این باره گفت: در روز نخست جشنواره هم شاهد اتفاقات خوشحال‌کننده بودیم و هم با مسائل غم‌انگیزی مواجه شدیم؛ حضور جوانان و نوجوانان در نمایش‌های مختلف از نقاط قوت این جشنواره بود و اجرای نمایش‌ها در سالن‌های فرسوده تئاتر از بخش‌های غم‌انگیز این رویداد بود.

این هنرمند ادامه داد: ۲۰ سال پیش من در همین سالن‌های فرسوده به روی صحنه می‌رفتم و هم‌اکنون هم شاهد هیچگونه تغییری در وضعیت این زیرساخت‌ها نیستیم؛ بدون شک این اتفاقات موجبات بی انگیزگی و خروج هنرمندان از این استان را فراهم می‌کند.

در این دوره از جشنواره همچنین نمایشگاه عکس تئاتر با حضور پیشکسوتان و هنرمندان برگزار شده که این رویداد با نمایش عکس‌هایی از دهه ۴۰، ۵۰ و ۶۰ در مجموعه هنر شهر آفتاب میزبان عموم مردم است.

در ادامه این جشنواره قرار است ۹ نمایش دیگر تا صبح روز یکشنبه ۲۰ آبان به روی صحنه برود و پس از این رقابت‌های پایاپای مراسم اختتامیه و معرفی برترین‌ها نیز شامگاه همان روز در تالار حافظ برگزار شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha