به گزارش ایرنا؛ ردپای یکی از بزرگترین زلزله های قرن اخیر که کانون آن بخش ازگله شهرستان ثلاث باباجانی در مرز ایران و عراق واقع در غرب کرمانشاه را همچنان در برخی از نقاط میتوان دید؛ از ساخته نشدن ۸۵ درصد ادارات ثلاث باباجانی تا مبلمان شهری تازه آباد مرکز این شهرستان؛ گویا اعتبارات بازسازی به اتمام رسیده اما ساختمان های دولتی همچنان منتظر بودجه برای ساخته شدن هستند.
شهرستان ثلاث باباجانی افزون بر ۳۶ هزار نفر جمعیت دارد و دارای سه بخش مرکزی، ازگله و زمکان با ۲۰۹ روستا است که ۱۶۷ روستای آن دارای سکنه است. این شهرستان در حدود ۱۴۵ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه قرار دارد.
این شهرستان به سبب سکونت سه طایفه مهم باباجانی، قبادی و ولدبیگی، نام ثلاث به این شهرستان اطلاق شده است و ظاهراً به علت اهمیت بیشتر طایفه باباجانی و نیز حکومت رییس این طایفه بر منطقه به ثلاث باباجانی معروف شده است.
زلزله ۳۰ ثانیهای نیمه شب ۲۱ آبان سال ۹۶ در ۱۱ کیلومتری بخش ازگله و ۳۲ کیلومتری شهر سرپل ذهاب رخ داد که دست کم ۶۲۰ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشت.
این زلزله همچنین به ۱۰ شهرستان و یک هزار و ۹۳۲ روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس ارزیابی بنیاد مسکن بیش از ۱۰۸ هزار خانه شهری و روستایی آسیب کلی و جزیی دید.
پس لرزه ها همچنان کرمانشاه را می لرزانند چرا که استان بر روی ۲ گسل خطرناک دینور و ازگله قرار دارد و بر اساس آنچه که رییس شبکه لرزهنگاری کرمانشاه اعلام کرده این استان پس از زلزله ۷.۳ ریشتری هفت سال قبل ۹ هزار و ۱۶۴ بار دیگر نیز لرزیده که از این تعداد ۱۹۲ زلزله بیش از چهار ریشتر بوده و نشان میدهد همچنان خطری بالقوه برای مردم استان است.
بعد از گذشت هفت سال از زلزله مهیب کرمانشاه همچنان در برخی نقاط می توان رد پای آن را دید مانند شهرستان مرزی و کمتربرخوردار ثلاث باباجانی که براساس مشاهدات میدانی خبرنگاران ایرنا برخی ساختمان های آن همانند روز اول وقوع زلزله دست نخورده مانده که به گفته مسوولان در انتظار اعتبار برای بازسازی است.
ساختمان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ثلاث باباجانی که بصورت تجمیعی با مجتمع فرهنگی - هنری این شهرستان در دست ساخت است در حد یک اسکلت فلز به حال خود رها شده و اکنون این اداره در یک اتاق استیجاری مستقر و رییس اداره به عنوان تنها نیروی آن حتی یک خط تلفن هم ندارد بنابراین به اتوماسیون اداری متصل نیست و به تبع آن ارتباط با اداره کل و وزارتخانه متبوع قطع است.
دیگر ادارات ثلاث باباجانی نیز مشابه همین سرنوشت را دارند و مسوولان محلی نبود اعتبار را دلیل نوسازی نشدن ساختمان خود اعلام می کنند و البته مجتمع نیمه تمام اداری شهرستان نیز به حال خود رها شده است.
در ثلاث باباجانی خبری از ورزشگاه؛ کانون پرورش فکری کودکان و دیگر امکانات زیرساختی و رفاهی نیست و به دلیل بی پولی شهرداری مبلمان شهری وضعیت مناسبی ندارد و در واقع شهر به روستایی نیمه مخروبه شبیه است.
به نظر می رسد تمرکز اصلی مسوولان استان کرمانشاه تاکنون بیشتر بر روی سرپل ذهاب بوده و این شهرستان روی خط خبری رسانه ها قرار داشته است ؛ به عبارت دیگر از آنجا که در کانون توجه خبری بوده رسیدگی به آن نیز قوی تر از سایر مناطق بوده است.
این در حالیست که زلزله به شهرستان ثلاث باباجانی هم خسارات جدی وارد کرد و اگرچه تخریب ها در بخش واحدهای مسکونی مردمی نسبتا خوب ساماندهی شده اما ساختمان های اداری بجز فرمانداری همچنان مثل روز اول مانده است.
در روزهایی که بازسازی مناطق زلزله زده در دست اجرا بود مسوولان وقت اعلام می کردند که اولویت با مردم و واحدهای آسیب دیده آنها است لذا در این بخش اقدامات بهتری انجام شد اما می شد همزمان ساختمان های اداری و مراکز بهداشتی و درمانی هم در اولویت قرار میگرفت که مستقیم با مردم ارتباط دارد.
امروز که هفت سال از زلزله می گذرد اعتباری برای نوسازی باقی نمانده و مسوولان و نمایندگان استان کرمانشاه در تلاش هستند تا ردیف بودجه از دولت و مجلس برای ادامه روند بازسازی بگیرند که نیاز اساسی و جدی است.
با گذشت ۷ سال هنوز در شهر تازه آباد مرکز شهرستان ثلاث باباجانی بیمارستانی کانکسی به چشم می خورد که در نبود مرکز درمانی دایمی خودنمایی می کند؛ در این مرکز که به نوعی تنها بیمارستان کانکسی ایران است خدمات بهداشتی درمانی در فضای محدود به مراجعه کنندگان ارائه می شود اما گویا مردم محلی نیز به همین وضعیت عادت کرده اند.
در این میان اتاقک کوچک کانکسی که روی آن نوشته «زایشگاه» بیشتر از همه خودنمایی می کند حکایت از دختران و پسرانی دارد که از چند سال پیش تاکنون در این اتاقک فلزی محقر به دنیا آمده اند.
خبرنگاران ایرنا در بازدید میدانی از ثلاث باباجانی و در صحبت با مردم متوجه شدند که برخی ساکنان شهرستان از پیگیری مشکلات دلسرد شده و امیدی به بازسازی کامل شهر ندارند اما رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در تماس خبرنگار ایرنا اعلام کرد که بیمارستان ۳۲ تختخوابی شهرستان تا پایان امسال افتتاح خواهد شد تا بخشی از مشکلات مردم برطرف شود.
البته دکتر قباد محمدی به این موضوع هم اشاره کرد که از نظر استانداردهای وزارت بهداشت و درمان بیمارستان کانکسی غیرقابل قبول است اما با توجه به شرایط خاص منطقه ناگزیر به فعالیت این مرکز درمانی هستیم.
مسوولان استان کرمانشاه نیز بارها و در جلسات مختلف اذعان کرده اند که بازسازی مناطق زلزله زده به پایان نرسیده و همچنان اماکن بازسازی نشدهای مانند ساختمان های اداری و درمانی، مساجد و اماکن مذهبی باقی مانده است.
صریحترین اظهارنظر مربوط به محمد طیب صحرایی استاندار کرمانشاه در اردیبهشت ماه امسال در جلسه ستاد مدیریت بحران استان کرمانشاه است که گفته بود متاسفانه هنوز دهها ساختمان دولتی و عام المنفعه از فرمانداری و بخشداری ها، آموزش و پرورش و ادارات مختلف گرفته تا مساجد، بازسازی کامل نشده و قابلیت استفاده ندارند.
استاندار کرمانشاه یادآور شد: برخی از این ساختمان ها از ۶۰ تا ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردارند ولی به همین صورت باقی مانده اند، حتی اماکنی مانند آموزش و پرورش شهرستان ثلاث باباجانی که هیچ اتفاقی در آنها نیفتاده است و هرکسی آنجا را برای اولین بار ببیند تصور می کند که ساختمان به تازگی و همین امروز تخریب شده است.
صحرایی همچنین روز گذشته در هفتمین سالگرد زلزله کرمانشاه طی گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: هنوز وضعیت ساختمانهای اداری و عمومی شهرستان ثلاث باباجانی نگران کننده است و برای ایمن سازی یا بازسازی این اماکن منتظر اختصاص بودجه از ردیف ملی هستیم.
استاندار کرمانشاه با بیان اینکه پیگیریهای مفصلی همراه با نمایندگان استان و کمک سازمان مدیریت بحران وزارت کشور (از گذشته تاکنون) در جریان است تا بتوانیم بودجه مورد نیاز را دریافت کنیم، تصریح کرد: برآورد بودجه مورد نیاز برای این پروژهها متفاوت است و تاکنون وزارت کشور حداقل ۱۰ هزار میلیارد ریال را برای بخشهای ضروری اولیه پذیرفته اما برای تکمیل کار و فراهم شدن زیرساختها نیازمند اعتبار بیشتری هستیم.
صحرایی اعلام شتاب زده پایان بازسازی مناطق زلزله زده از سوی مسوولان وقت کرمانشاه را دلیل حذف ردیف مخصوص بازسازی بودجه اعلام کرد و گفت: برای بازگردانی این ردیف بودجه پیگیریهای جدی شده است اما تاکنون به استان بازنگشته است.
وی همچنین یادآوری کرد وامهایی که به مردم در زمان زلزله داده شد، بیشتر برای خودمالکی بوده و البته روند بازسازی ادارات متفاوت است لذا بسیاری از سازمانهای اداری همچنان در روند نیمهکاره باقی ماندهاند.
آخرین وضعیت شهرستان ثلاث باباجانی اعم از بیمارستان کانکسی، ساختمان های تخریبی و بازسازی نشده، اماکن عمومی نیمه تمام، جاده نامناسب و نظایر آن در صفحه عکس ایرنا یا لینک ثلاث باباجانی ، هفت سال پس از زلزله قابل دیدن است.
نظر شما