توصیه جهاد کشاورزی مازندران به باغداران در نحوه ذخیره سازی مرکبات

ساری- ایرنا- مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران، درخصوص نحوه برداشت و ذخیره سازی میوه پرتقال و لزوم رعایت اصول فنی و بهداشتی برای پیشگیری از خسارت‌های احتمالی ناشی از بیماری‌های انباری میوه، اطلاعیه ویژه باغداران و بهره برداران منتشر کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، با توجه به پیش بینی تولید بیش از ۲ میلیون تن پرتقال در مازندران و لزوم ذخیره سازی مناسب، کارشناسان انبارداری مرکبات به روش غیر فنی را عامل افزایش تلفات و ضایعات محصول عنوان می کنند و تاکید دارند که باید به چندین نکته توجه جدی داشته باشند.

اگر چه باغداران مازندران در زمان برداشت و انبار کردن مرکبات به نکات فنی جدا سازی و سم زدایی توجه کافی دارند، ولی به گفته کارشناسان ، ماندگاری میوه در دمای مناسب و معین یکی از مهم ترین عوامل ماندگاری است که در انبار داری سنتی قابل رعایت نیست.

بر اساس برآوردهای غیررسمی، باغداران همه ساله دستکم یک پنجم از محصول مرکبات را به صورت سنتی برای مصرف شخصی و یا فروش در روزهای نزدیک به عید نوروز در انبارهای سنتی ذخیره می کنند و مابقی به بازار عرضه می شود، به همین دلیل رعایت توصیه های فنی در انجام این کار مهم همواره از دغدغه های جدی مسوولان کشاورزی استان است.

مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران روز شنبه با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد میوه هایی برای ذخیره سازی و نگهداری در انبار مناسب خواهند بود که عملیات به باغی مانند آبیاری مناسب، تغذیه، مبارزه با عوامل خسارتزای گیاهی (آفات و بیماری‌ها) در آن باغ ها به خوبی رعایت شده و نسبت قند به اسید آن نرمال و مناسب باشد. همچنین میوه های پوسیده روی سطح خاک قبل از شروع برداشت، جمع آوری شده و از باغ خارج شود.

به منظور پیشگیری از صدمات مکانیکی به میوه، اصول فنی برداشت از جمله استفاده از دستکش نخی، قیچی باغبانی مخصوص (نوک گرد) رعایت شده و از جعبه های مناسب برای ذخیره میوه استفاده شده و درجابجایی دقت کافی به‌منظور عدم ضربه خوردگی به میوه‌ها مورد توجه قرار گیرد.

مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران در این اطلاعیه تصریح کرد: ضروری‌است برداشت کامل تمامی میوه ها (سالم یا دارای هر نوع عارضه) از روی درختان در درجه حرارت مناسب آب و هوایی و ترجیحا خنک روز و بدون بارندگی صورت گرفته و جعبه ها در سایه نگهداری شود، میوه های زخمی، ترک خورده، دارای علائم آفتاب سوختگی یا آسیب دیده ناشی از هر نوع صدمات مکانیکی و همچنین میوه های با علائم خسارت آفت و بیماری نظیرلیسک، حلزون، مگس مدیترانه ای یا دارای علائم پوسیدگی از میوه های سالم جدا سازی شده و در عمق ۵۰ سانتی خاک دفن یا از باغ خارج و معدوم شوند.

حداکثر ۲۴ ساعت پس از برداشت میوه، شستشو و گرما درمانی انجام گرفته و پس از خشک شدن میوه، بلافاصله عملیات ضد عفونی با قارچکش مناسب برای کاهش ضایعات و پوسیدگی صورت گرفته و به انبار مناسب یا سردخانه انتقال یابد.

ضدعفونی میوه های سالم جداسازی شده با قارچکش های توصیه شده نظیر اپیرودیون + کاربندازیم (رورال تی اس) به میزان ۱ تا ۱.۵ کیلو در یکهزار لتیر آب به مدت یک دقیقه یا استفاده از واکس محافظ استاندارد مرکبات به صورت آغشته کردن با اسفنج یا اسپری کردن با دوز توصیه شده انجام شود.

برای کاهش خسارت ناشی از بیماریهای انباری ضروری‌است انبار، پالت ها و جعبه ها قبل از ذخیره سازی با سموم قارچکش مناسب ضد عفونی شوند.

رعایت نکات فنی از جمله توجه به استاندارد های بسته بندی، ایجاد فضای مناسب برای راهروها و خالی گذاشتن یک سوم فضای انبار جهت برقراری تهویه مطلوب بهمراه استفاده از جعبه ‌و پالت های های مناسب ذخیره میوه به‌منظور جلوگیری از صدمات مکانیکی مورد تاکید است. همچنین تنظیم دما و رطوبت انبار، برابر ضوابط بهداشتی انبارداری برای حفظ کیفیت میوه الزامی است.

درجه حرارت مناسب برای پرتقال چهار تا پنج درجه سانتی گراد و میزان رطوبت ۸۵ تا ۹۰ درصد است. کارشناسان حفظ نبابتات توصیه می کنند که در صورت کاهش رطوبت انبار، تشتک آب در کف انبار قرار داده شود.

برای تهویه مناسب باید دریچه‌هایی در دیواره انبار در قسمت های پایین تعبیه شوند که قابل باز و بسته شدن باشند و فن هایی در بالای انبار برای خروج هوا نصب شود. معمولا شب ها دریچه‌ها را باز نگه می‌دارند تا هوا وارد شود و از قسمت فوقانی فن ها به خروج هوا و جایگزینی هوای جدید از طریق دریچه‌های پایینی کمک می‌کند. در روز دریچه‌ها بسته و فن خاموش نگه داشته می‌شود.

برای بالابردن دوام انبارداری میوه مرکبات پس از ضدعفونی با قارچکش، خشک کردن میوه ها قبل از آغشته کردن به واکس های استاندارد توصیه می شود. بازدید دوره ای حداقل هر ۲ هفته یکبار از میوه های انبار شده جهت بررسی وضعیت سلامت میوه ها توصیه شده و درصورت مشاهده میوه های پوسیده، آن را جدا کرده و از انبار خارج شود.

برداشت پرتقال از باغ‌های مرکبات مازندران از پانزدهم آبان طبق اعلام رسمی کارشناسان سازمان جهاد کشاوزی با کامل شدن قند این میوه پاییزی آغاز شد و به گفته مسوولان پیش‌بینی می‌شود که امسال ۲ میلیون تن پرتقال از باغ‌های این استان برداشت شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha