مریم فاضلی روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا با اشاره به تصمیم دولت چهاردهم مبنی بر توقف مازوت سوزی در نیروگاههای سه استان البرز، مرکزی و اصفهان اظهار داشت: پژوهشهای علمی نشان دادهاند که سوختن مازوت موجب آزاد شدن ذرات معلق و آلایندههای شیمیایی خطرناکی همچون هیدروکربنهای چندحلقهای آروماتیک و فلزات سنگین میشود.
وی با بیان اینکه این ذرات خطرناک وقتی به بافتهای ریه و دیگر ارگانهای بدن نفوذ میکنند، میتوانند موجب تغییرات ژنتیکی و جهشهای سلولی شوند، افزود: این ترکیبات که بهعنوان مواد سرطانزا شناخته میشوند، با ایجاد اختلالات در سلولها، زمینهساز بروز سرطانهای مختلف، بهویژه سرطان ریه میشوند.
مازوت؛ فوق العاده سرطانزا
فاضلی با اشاره به مطالعات اپیدمیولوژیک صورت گرفته درباره آثار زیانبار آلودگی هوا اظهار داشت: در مناطقی که از مازوت به عنوان سوخت استفاده میشود، میزان ابتلا به سرطانهای ریه، مثانه و دستگاه گوارش بهطور قابلتوجهی بیشتر از سایر مناطق است.
به گفته این متخصص سرطان، این مطالعات همچنین نشاندهنده تأثیرات منفی آلودگی هوا بر سلامت عمومی و کیفیت زندگی ساکنان این مناطق است.
عضو هیات علمی پژوهشکده سرطان معتمد با بیان اینکه افزایش خطر ابتلا به سرطان تنها یکی از پیامدهای استفاده از مازوت است، تصریح کرد: این آلایندهها بهویژه بر سیستمهای دفاعی بدن کودکان و سالمندان تأثیر منفی میگذارند و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن و التهابی را افزایش میدهند.
فاضلی تصریح کرد: ذرات معلق حاصل از سوخت مازوت موجب بروز التهاب مزمن در بدن شده و زمینهساز تغییرات سلولی پیشسرطانی میشوند.
هوای پاک، حق طبیعی هر انسان
عضو هیات علمی پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی با بیان این نکته که تأثیرات روانی و اجتماعی ناشی از آلودگی هوا نیز باید مورد توجه قرار گیرد، افزود: زندگی در محیطی که آسمان آن بهطور مداوم تحت پوشش دود و مه قرار دارد، میتواند اضطراب و کاهش کیفیت زندگی را برای ساکنان ایجاد کند.
فاضلی با تاکید بر لزوم استفاده از سوختهای پاکتر و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بهعنوان راهکارهایی مؤثر برای کاهش این تهدیدات گفت: هوای پاک حق طبیعی هر انسان است و باید بهعنوان یک ضرورت اخلاقی و علمی برای آیندهسازان نسلهای بعدی حفظ شود.
استقبال از تصمیم دولت
به تازگی استفاده از سوخت مازوت در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان براساس مصوبه هیات دولت ممنوع اعلام شده است. این تصمیم رئیس جمهور و کابینه چهاردهم با استقبال متخصصان سلامت و فعالان محیط زیست روبهرو شده است.
مازوت که بهعنوان نفت کوره از آن نام برده میشود مادهای است که از پالایش نفت خام به دست میآید. هر چند این ماده سوختی ارزان و پرانرژی است ولی مواد ناشی از سوزاندن آن، پیامدهای زیستمحیطی و بهداشتی خطرناکی به همراه دارد.
نظر شما