روایتی از یک کتابدار روستایی که به کودکان زادگاهش عشق می ورزد+فیلم

گچساران- ایرنا- در دهمین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب روستای ده جلیل در محروم ترین منطقه گچساران در رقابت با ۲۵۱روستا در سطح کشور به عنوان روستای برتر در بین روستایان سطح ایران انتخاب شد.

به گزارش ایرنا، روستای ده جلیل گچساران مهر امسال و در دهمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب در بین ۲۵۱ روستا از ۱۴۷ شهرستان از سراسر کشور جزو ۱۲ روستای برگزیده کشوری شد.

روستای ده جلیل در حالی جزو ۱۲ روستای برتر در امر کتاب وکتابخانوانی انتخابات شده که کتابخانه این روستا از برخی امکانات و زیر ساخت ها اولیه محروم است.

حضور کودکان و نوجوانان در کتابخانه امید خیرآباد و لذت خوانش دورهمی کتاب به همراه بازهای بومی و محلی، کاردستی و فعالیت های هنری، همه و همه به واسطه تلاش های افسانه افضلی نژاد کتابدار این کتابخانه است.

افسانه افضلی نژاد، کتابداری است که عاشق مردم روستایش است و عاشقانه کتاب می خواند و مشتاقانه اقدام به ایجاد کتابخانه در روستا می کند و از دل این کتابخانه پایگاهی برای همدلی و دورهمی های علمی مردم زادگاهش و به ویژه کودکان و زنان خانه دار روستا کرده است.

زنان خانه دار و کدبانوی روستا ده جلیل در بصورت ماهانه دور همی کتاب دارند و شاید زنان هیچ روستایی به اندازه زنان روستای ده جلیل اهل مطالعه نباشند.

این بانوی کتابدار علاوه بر خدمات امانت کتاب، توزیع و اهدای کتاب، معرفی کتاب، نشست های مختلف کتابخوان، کتابخانه عمومی امید ده جلیل را جایگاهی برای کودکان و نوجوانان کرده و روزی نیست که روایتگر قصه ای و خواننده کتابی برای آن ها نباشد.

این کتابدار موفق در برخی از ایام کودکان را به دل طبیعت اطراف روستا می برد و بساط کتابخوانی به همراه پخت آش دوغ معروف خودش برپا می کند کتابدار خوش ذوق روستای ده جلیل همچنین در برخی مواقع به پاکسازی زباله های اطراف روستا می پردازد و به دیدار زنان سالمند و بانوان خانه دار روستا رمی رود و کتاب توزیع می کند.

یکی از طرح‌هایی که به منظور گسترش عدالت فرهنگی در سراسر کشور و پشتیبانی از اقدامات انجام شده در حوزه کتاب و کتابخوانی و جلب توجه سازمان‌ها و نهادهای مرتبط به اهمیت کتاب در جامعه، اجرایی شد برگزاری جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب است که از سال ۹۳ در زمره فعالیت‌های ترویجی جان گرفت.

کتابدار خلاق کتابخانه ده جلیل با اشاره به خلاقیت های فردی و علاقه اش به کتاب و کتابخوانی می گوید: هر گاه عشق به خدمت با احساس مسئولیت و برنامه ریزی عجین شود،می توان به کارهای خوبی دست یافت.
افسانه افضلی نژاد افزود: از زمان فعالیتم در کتابخانه ده جلیل تمام تلاشم براین بود که ارتباط موثری با مخاطبان و مردم روستا داشته باشم و این مهم با تلاش های زیاد و همراهی مردم روستا محقق شد.
وی به موفقیت های کتاب خانه ده جلیل در سطح کشور اشاره کرد و گفت: کتابخانه ده جلیل(سفلی) شهرستان گچساران استان کهگیلویه بویراحمد در جشنواره روستاهای دوستدار عشایر سال ۱۳۹۷تقدیر شد و همچنین درسال ۱۳۹۸ روستای برتر در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب شد.

وی با بیان اینکه در سال۱۴۰۰درپویش نشاط نوروزی ،به عنوان مربی برگزیده در کشور انتخاب شدم افزود: کتابخانه امید با برنامه فرهنگی عجین شده و این برنامه ها موجب جذب و دلگرمی شیرین تر مراجعین شده، به گونه ای که اگه احیانا یک برنامه یا مناسبتی کمی دیرتر اجراشود مراجعه کنندگان پیگیر و مشتاق در اجرای سریع برنامه ها هستند.

این کتابدار برتر کشور برنامه های کتابخوانی را در محدوده کتابخانه محدود نکرده بلکه به کوچه ها، محله ها ، مغازه ها، منازل، مساجد، موکب منطقه خیرآباد، پارک ها ، روستا به روستاهای دیگر، مناطق عشایری به روستاها و مکان های استان های مجاور رسیده و کتابخوانی را نیز درآنجاکه محروم از کتابخانه بودند ترویج داده است.

افضلی نژاد گفت: در این کتابخانه همچنین کارگاههای خوشنویسی، نقاشی ، قرآن ،کارگاههای فرزند پروری،جوانسازی جمعیت،استفاده از فضای مجازی، بهداشت وخانواده برگزار می شود و راه اندازی کتابخانه سیار و پیک موتوری نیز از جمله اقدام ها و کارهای موثری بود که به افزایش تعداد اعضا و اشتیاق بیشتر مردم روستا نسبت به کتاب و کتابخوانی شد.
این کتابدار خلاق و ایجاد پیوند عمیق بین نسلی یعنی 'پدران و مادران قصه گو' با فرزندان و نسل امروز توانست فتح باب تازه ای از روابط و مبادلات فرهنگی امروزی با آثار و سنت های کهن و دیروز این دیار را به نمایش بگذارد.

رئیس کتابخانه‌های عمومی گچساران گفت: هم اکنون کتابخانه ده جلیل گچساران بیش از ۸۲۰ نفر عضو دارد و هشت هزار جلد کتاب در این کتابخانه است.

محمدرحیم الهیان ابراز کرد: چند روستای اطراف نیز اکنون به عضویت کتابخانه روستا درآمده اند و با پیک های موتوری درخواست ها و کتاب های مورد نیازشان را تامین می کند.

وی تصریح کرد: اقدامات خلاقانه کتابداران فعال ما در کتابخانه های محله ای و روستایی درزمینه نشست های کتابخوان و معرفی مشاغل به کودکان و نوجوانان موجب استقبال چشمگیری شده است.

الهیان بیان کرد:در روستاهای که دارای کتابخانه عمومی هستند تلاش شده که اهالی روستا اعم ازکشاورز، دامدار، خانه دار، کودک و نوجوان وهمه و همه با کتاب دست و پنجه نرم کنند و همه دارای کارت عضویت کتابخانه باشند نمونه بارز آن روستای “ده جلیل” خیرآباد است که کسی نیست در آن روستا با کتاب بیگانه باشد.

اختصاص ۴۰۰ میلیارد ریال به زیر ساخت های کتابخانه های کهگیلویه‌وبویراحمد

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه‌وبویراحمد ابراز کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به تبع آن نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به عنوان ۲ نماد فرهنگی مکمل هم در حوزه کتاب، وظیفه ترویجی و تبلیغی برای توسعه مطالعه که همان رشد و توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و همه جانبه است و رسالت حمایتی، صیانتی و هدایتی در کشور دارند.

امین درخشان تصریح کرد: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیشتر وظیفه داریم نمادها و نهادهای حمایتی را به جشنواره تبدیل کنیم تا ظرفیت‌های فرهنگی به ویژه در حوزه کتاب در سطح کشور معرفی خوبی داشته باشیم.

وی عنوان کرد: بیش از یکهزار میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات استانی به حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اختصاص یافت که بیش از ۴۰ درصد آن برای کتابخانه‌های عمومی استان در نظر گرفته شده است که با این میزان اعتبار بخش قابل توجهی زیرساختی کتابخانه‌ها برطرف خواهد شد.

درخشان افزود: یکی از جشنواره‌های مهم و معتبر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه کتاب است که ظرفیت‌ روستاها برای تبلیغ، ترویج و شناسایی ظرفیت‌های حمایتی در حوزه کتاب معرفی می‌کند که حقیقتا کار بزرگی است.

ضرورت توجه به خلاءهای زیرساختی فرهنگی در حوزه روستاها

درخشان بیان کرد: روستای ده جلیل در یک رقابت سنگین با ۲۵۱ روستای کشور در حوزه کتاب، روستای برتر معرفی می‌شود و نام این روستا را در کشور به خوبی تبیین و معرفی می‌کند.

وی گفت: از اداره بنیاد مسکن انتظار می رود در اجرای طرح های عمران روستایی خود حوزه فعالیت‌های فرهنگی به ویژه حوزه کتاب را مدنظر داشته باشند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه محدودیت‌هایی به لحاظ ساختار عمرانی در این استان وجود دارد گفت: تلاش شده تا برخی از این خلاءهای زیرساختی فرهنگی در حوزه روستاها مورد توجه قرار گیرد.

درخشان اظهار کرد: دستگاه های فرهنگی این استان بویژه فرهنگ و ارشاد اسلامی و کتابخانه‌ها مشکل مالی دارند.

وی با اشاره به مشکلات کتابخانه‌های استان تصریح کرد: نهادهای کتابخانه‌ها چشم به راه شهرداری‌ها برای درصد محدود پیش‌بینی شده اعتبار می باشند و شهرداری های استان با توجه به اینکه از لحاظ مالی دچار مشکل هستند این میزان هزینه غیر قابل پرداخت است.

وجود ۷۰ کتابخانه در کهگیلویه و بویراحمد/ کتابخانه های استان از حالت سنتی خارج شدند

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی کهگیلویه‌وبویراحمد افزود: جشنواره روستاهای دوستدار کتاب در کل کشور برگزار شد و افسانه افضلی کتابدار این روستا جز برگزیدگان این جشنواره بود.

محسن جبارنژاد افزود: کتاب و کتاب‌خوانی یکی از عناصر مهم رشد و ارتقادهنده فرهنگ ملی و دینی ماست ما ایرانی‌ها در طول تاریخ همواره پیشتاز فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی بوده‌ایم.

وی ابراز کرد: متاسفانه این روزها به واسطه فضای مجازی و جهان مدرنی که در آن زندگی می‌کنیم این فضا کمرنگ شده است.

جبارنژاد اظهار کرد: تفکر از راه کتاب و خواندن حاصل می‌شود و لذا باید سعی کنیم پیوندمان با کتاب را قطع نکنیم و تلاش کنیم هر وقت فرصتی به دست می‌آید کتاب بخوانیم و از این طریق خود را توسعه وجودی دهیم.
وی با بیان اینکه ۷۰ کتابخانه در سطح استان وجود دارد گفت: کتابخانه های کهگیلویه‌وبویراحمد بیش از ۵۰ هزار عضو فعال دارند و هم اکنون کتابخانه های استان از حالت سنتی عبور کرده و انتظار داریم کتابخانه ها یک فضای فرهنگی شود.

جبارنژاد ابراز کرد: کتابخانه ده جلیل پاتق مردم روستا است و مردم برای کارهای عادی به این روستا مراجعه می کنند.

ده جلیل، روستایی از توابع بخش باشت شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد ایران است .

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha