به گزارش خبرنگار ایرنا دبیر هفتمین همایش ملی زعفران ایران روز چهارشنبه در آیین گشایش این همایش گفت: خراسان جنوبی رتبه نخست کیفیت زعفران مرغوب ایران و دومین رتبه سطح زیر کشت را دارد و هیچکدام از محصولات صادراتی کشور به اندازه زعفران از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ارزشمند نیست.
محمدعلی بهدانی افزود: به همین دلیل ضرورت دارد که با توجه به اهمیت زعفران در اقتصاد، معیشت و اشتغال به خصوص مردمان منطقه خراسان، نسبت به توسعه و گسترش آن و رفع مشکلات آنها از نظر علمی اقدام شود.
وی عنوان کرد: ایران بزرگترین تولید کننده زعفران دنیا است لذا انتظار میرود بیشترین تحقیقات هم در خصوص این محصول در کشور به خصوص در دانشگاهها انجام شود.
بهدانی با بیان اینکه در مجموع ۲۶۴ مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شد که رکود بینظیری نسبت به دورههای گذشته محسوب میشود، بیان کرد: ارسال مقاله به دبیرخانه همایش رشد ۱۰۰ درصدی دارد.
وی ادامه داد: در این همایش با حضور ۵۰ زعفران کار برتر، مسایل و مشکلات زعفران را در تعامل با پژوهشگران برتر مورد بررسی قرار خواهند داد.
دبیر هفتیمن همایش ملی زعفران ایران عنوان کرد: در گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند سعی کردهایم این چالشها را شناسایی و در قالب طرحهای پژوهشی و یا پیشنهاداتی کاربردی، به سازمانها و دست اندرکاران زعفران کشور ارائه دهیم.
بهدانی با بیان اینکه ضرورت دارد محصول زعفران را وارد زندگی مردم کنیم افزود: این مهم میسر نمیشود مگر اینکه فراوردههای جانبی زعفران بر اساس تحقیقات تولید و محصولات دانش بنیان، دارویی و پزشکی در اختیار مردم قرار بگیرد.
وی گفت: در این همایش از ۲۰ استان کشور با ارسال مقاله شرکت کردند که نشان از فراگیری تحقیقات زعفران در کل کشور دارد.
بهدانی افزود: در حاشیه این همایش نمایشگاهی با حضور شرکتهای صادراتی زعفران در سالن امید دانشگاه بیرجند برگزار شد و از این طریق زمینه تعامل بیشتر بین دانشگاه و صنعت و ارتباط محققان با خارج از دانشگاه و بررسی تولید، فرآوری، تجارت و چالشها فراهم میشود.
وی با بیان اینکه ۵۰ زعفرانکار برجسته کشور در این همایش حضور دارند یادآور شد: همچنین میزگردهای تخصصی از جمله تکنولوژیهای نوین زعفران با حضور کشاورزان پیشرو و محققان و چالشهای زعفران از جمله اثر خشکسالیها و تغییر اقلیم نیز مورد ارزیابی قرار میگیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی هم گفت: براساس رکوردهای ثبت شده عملکرد زعفران در استان در واحد سطح افزایش یافته است.
مهدی جعفری اظهار کرد: امنیت غذایی مهمترین رکن امنیت ملی است و امروز قدرت غذا بالاتر از قدرت اسلحه است و هر کشوری که در زمینه قدرت غذا پیشرفت کرد در قدرت اسلحه هم پیشرفت خواهد کرد.
وی با اشاره به موضوع کم آبی در خراسان جنوبی بر اثر خشکسالی، گفت: با این شرایط برای توسعه سطح زیرکشت زغفران اقدامی خاصی نمیتوانیم انجام دهیم بلکه هر ساله سطح زیرکشت محصولات کشاورزی ما کاهش پیدا میکند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی افزود: در استان عملکرد زعفران افزایش یافته به گونهای براساس رکوردها، ۳۴ کیلو و ۵۰۰ گرم در هکتار در خراسان جنوبی و ۳۱ کیلو و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار در خراسان رضوی ثبت شده است.
وی با اشاره به صرفه اقتصادی زعفران در خراسان جنوبی نسبت به سایر محصولات با توجه به شرایط آب و هوایی، بیان کرد: امروز زعفران نه تنها در منطقه خراسان بزرگ بلکه در اکثر استانهای کشور کشت میشود.
وی به کاهش برداشت زعفران در کل کشور براثر تغییرات آب و هوایی اشاره کرد و گفت: در چنین شرایط باید عملکرد زعفران در واحد سطح را افزایش دهیم.
جعفری تعیین ناظر برای زعفران، راهاندازی مرکز تحقیقات زعفران، کشت قراردادی و کاهش بار میکروبی را به عنوان مهمترین راهکاری توسعه زعفران عنوان کرد.
وی با بیان اینکه ۱۰ درصد زعفران کشور فرآوری و ۹۰ درصد خام فروشی میشود، بیان کرد: حتما باید در زمینه فرآوری و برندسازی زعفران چارهاندیشی شود که بتوانیم جایگاه زعفران را در جهان تقویت شود.
رئیس دانشگاه بیرجند هم در این همایش گفت: ۱۲ هزار و ۵۰۰ دانشجو در دانشگاه بیرجند تحصیل میکنند که از این تعداد ۶۰۰ دانشجو خارجی از سه کشور جهان هستند.
احمد لامعی افزود: بیرجند بیش از پنج هزار سال تاریخ محسوس و مکتوب دارد و از آن به عنوان دارالملک قهستان یاد میشود.
وی اظهار کرد: خراسان جنوبی دارای محصولات راهبردی از جمله زرشک، عناب و زعفران است به گونهای که ۹۸ درصد زرشک جهان در این استان تولید میشود.
لامعی ادامه اداد: همچنین خراسان جنوبی دومین تولیدکننده زعفران کشور است اما با کیفیتترین زعفران جهان از آن این استان است.
وی گفت: ۱۰ همایش ملی در آبان در دانشگاه بیرجند برگزار شده و یا در حال برگزاری است.
نظر شما