کلانشهر تهران با مشکلاتی از جنس نظافت شهری

تهران بزرگ - ایرنا - اینکه روزانه خیابان‌ها، کوچه‌ها و معابر تهران را آن‌گونه که تصور همه بر شهری بسیار زیبا و تمیز است مشاهده نکنیم، بسیار سخت است زیرا پایتخت ایران از نظر نظافت شهری وضعیت مطلوبی ندارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، همه ما شهری بسیار تمیز و بدور از وضعیت نامناسب از نظر زباله‌ها در پایتخت را می‌خواهیم اما اکنون تهران اینگونه نیست، زمانی که کنار مخازن زباله نگاه می‌شود نه اینکه بگوییم منطقه یک یا ۲۰ با هم فرقی داشته باشد، نه اغلب سطل‌های زباله‌ها پر از زباله است و کنار این مخازن نیز مملو از زباله‌هایی است که ساعت‌ها در پیاده‌روها و کنار این سطل‌ها خودنمایی می‌کند.

این تصاویر زشت برای هیچ شهری قابل قبول نیست چه اینکه تهران به عنوان پایتخت با این وضعیت روبه‌رو باشد؛ شهری که زیبایی‌های آن نباید با چنین صحنه‌هایی جلوه نهایی یعنی زیبایی‌ها را از جلوی چشم همه شهروندان دور کند.

کلانشهر تهران با مشکلاتی از جنس نظافت شهری

براساس آمارهای موجود ۵۸ هزار مخزن زباله در تهران وجود دارد که روزانه ۶ هزار تن زباله از سطح این کلانشهر جمع‌آوری می‌کنند اما با این وجود همچنان کنار برخی مخازن در پایتخت زباله‌های انباشته شده مشاهده می‌شود.

نظافت کلانشهر تهران همواره از نگاه شهروندان و حتی رسانه‌ها دور نمانده و در شرایطی که شهرداری تهران تلاش می‌کند وضعیت نظافت شهری را بهبود ببخشد اما بخش زیادی از شکایات مردم پایتخت به این امر اختصاص پیدا می‌کند اما باید دید که برای حل مشکلات نظافت در شهر چه اقداماتی انجام شود.

اگرچه در سال‌های اخیر شهرداری تهران طرح‌های مختلفی همانند افزایش ناوگان جمع‌آوری پسماند، بروزرسانی وسایل و تجهیزات همچنین اصلاح وضعیت پیمانکاران انجام داده اما همچنان مردم این کلانشهر از وضعیت جمع‌آوری زباله رضایت ندارند.

کلانشهر تهران با مشکلاتی از جنس نظافت شهری

وضعیت نظافت در کدام مناطق مطلوب نیست

با توجه به نارضایتی بسیاری از شهروندان از وضعیت نظافت پایتخت، اما برخی اطلاعات نشان می‌دهد که علت اصلی این نظافت عدم تخلیه مخازن زباله بوده که باید برای حل این مشکل فکری اساسی کرد.

برخی شهروندان بر این باور هستند که نمی‌شود کلانشهر تهران با جمعیت چندین میلیونی را با یک شهر ۱۰۰ هزار نفر به یک شیوه مدیریت کرد، در آن شهر با جمعیت بسیار کم روزانه یکبار مخازن زباله تخلیه می‌شود و در شهر بزرگی همچون تهران نیز مخازن یکبار امکان تخلیه داشته باشد.

برخی شهروندان وضعیت در مناطق مختلف شهرداری پایتخت را نامطلوب می‌دانند زیرا زمان در این باره هم مهم نیست اول صبح و پاسی از شب همه مخازن زباله در تهران حجم زیادی از پسماندها وجود دارد. اینکه زباله‌ها اطراف سطل‌های شهر رها شده جلوه بسیار نامناسبی دارد.

کلانشهر تهران با مشکلاتی از جنس نظافت شهری

اگرچه شهرداری تهران ادعا دارد که روزانه چندین مرتبه مخازن زباله تخلیه می‌شود اما در برخی مناطق تنها شب‌ها حدود ساعت ۲۳ کار جمع‌آوری زباله انجام می‌شود و باید شهرداری تهران راهکاری در این زمینه داشته باشد.

تهران بیش از ۱۰ هزار کارگر رفت و روب دارد

چنین شرایطی که علاوه بر گلایه شدید شهروندان باعث شده که شهر زیبای تهران برخی از زیبایی‌های خود را از دست بدهد، معاون خدمات شهری شهرداری تهران در این باره گفت: ناوگان خدمات شهری دارای ۱۰ هزار کارگر رفت و روب است و ۱۴ پیمانکار در این حوزه مشغول به فعالیت هستند.

داود گودرزی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برای رسیدن به وضعیت مطلوب، بزودی قرارداد این پیمانکاران اصلاح و بازنگری خواهد شد و امیدواریم شاهد تحولی در زمینه نظافت شهری باشیم.

به گفته وی، همچنین ۵۴ هزار مخزن زباله در شهر تهران وجود دارد که زباله‌ها پس از جمع‌آوری از درب منازل به ایستگاه‌های میانی و پس از آن به مجتمع دفع و پردازش آرادکوه منتقل و بازیافت می‌شود و این فرایند هزینه‌های بسیاری بر دوش مدیریت شهری گذاشته است.

معاون شهردار تهران درباره گلایه‌مندی شهروندان از مخازن زباله و نظافت شهر نیز گفت: ما راهکارهای بسیاری را از کلانشهرها و حتی گزارشی تهیه شده از کشورهای دیگر را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که برای داشتن شهر تمیز علاوه بر خدمات و وظایف ذاتی ما در سطح شهر تهران ۲ موضوع بسیار با اهمیت وجود دارد و آن اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا و جداسازی زباله خشک و تر و دیگری تحویل زباله در ساعت ۹ شب از مواردی است که ما از شهروندان درخواست و انتظار داریم.

به گفته وی، اکنون با توجه به وضعیت ترافیک در تهران نمی‌توان در برخی مناطق روزانه چندین مرتبه پسماند آنها را جمع‌آوری کرد اما اگر شهروندان نسبت به تحویل زباله در ساعت ۹ شب اقدام کنند در حفظ پاکیزگی شهر، مدیریت شهری را کمک خواهند کرد.

کلانشهر تهران با مشکلاتی از جنس نظافت شهری

تسهیل دسترسی شهروندان به فرآیند بازیافت

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران نیز با بیان اینکه طرح «نوماند» با ارائه خدمات حضوری در کنار خدمات هوشمند، امکان مشارکت گسترده‌تر شهروندان در بازیافت را فراهم کرده است گفت: از نیمه آذرماه سال جاری علاوه بر نرم‌افزار شهرزاد، خدمات نوماند و شارژ حساب شهروندی از طریق غرفه‌های بازیافت مستقر در سطح شهر تهران نیز با سهولت و انعطاف بیشتر در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.

رضا محمدی اظهار کرد: طرح نوماند از تاریخ ۱۴ آذرماه ۱۴۰۲ به‌صورت پایلوت در سه منطقه ۸، ۱۳ و ۱۴ تهران آغاز شد و با ایجاد زیرساخت‌های لازم مانند نرم‌افزاری، سخت‌افزاری، ناوگان و نیروی انسانی از ۲۳ دی‌ماه ۱۴۰۲ در همه مناطق پایتخت به اجرا درآمد.

وی ادامه داد: در این طرح، شهروندان می‌توانند با استفاده از نرم‌افزار شهرزاد و از طریق بخش نوماند، تاریخ و زمان درخواست تحویل اقلام بازیافتی خود را ثبت کنند. پس از ثبت درخواست و هماهنگی‌های لازم، رانندگان ناوگان نوماند در زمان تعیین‌شده به آدرس کاربر مراجعه کرده و پسماندهای خشک را تحویل می‌گیرند. پس از جمع‌آوری پسماندها، مبلغی براساس وزن و نوع پسماند تحویلی به کیف پول شهروندی واریز می‌شود. این پول می‌تواند برای تهیه شارژ بلیط مترو و بی‌آرتی، خرید طرح ترافیک، پرداخت عوارض شهرداری و سایر خدمات شهری مورد استفاده قرار گیرد.

کلانشهر تهران با مشکلاتی از جنس نظافت شهری

محمدی در ادامه با بیان اینکه طرح «نوماند» با ارائه خدمات حضوری در کنار خدمات هوشمند، امکان مشارکت گسترده‌تر شهروندان در بازیافت را فراهم کرده است گفت: از نیمه آذرماه سال جاری علاوه بر نرم‌افزار شهرزاد، خدمات حضوری نوماند راه‌اندازی می‌شود و شارژ حساب شهروندی از طریق غرفه‌های بازیافت مستقر در سطح شهر تهران نیز با سهولت و انعطاف بیشتر در دسترس عموم قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: شهروندانی که تمایل به مراجعه حضوری برای بازیافت دارند، از نیمه آذرماه می‌توانند به غرفه‌های بازیافت مستقر در مناطق مختلف شهر مراجعه کرده و از خدمات حضوری طرح نوماند بهره‌مند شوند. در این مراکز، متصدیان غرفه‌ها پس از دریافت اطلاعات شهروندان، پسماندهای خشک قابل بازیافت را تحویل گرفته و از طریق سامانه، در همان لحظه اعتبار کیف پول شهروندی آنها را شارژ می‌کنند.

محمدی با بیان اینکه برای رفاه بیشتر، امکان واریز مبلغ معادل پسماند تحویلی به کارت بانکی افراد نیز فراهم شده است، تصریح کرد: شهروندانی که گوشی هوشمند یا برنامه شهرزاد ندارند، می‌توانند با شماره تلفن همراه خود و از طریق متصدیان غرفه‌ها، سفارش خود را ثبت کنند. این انعطاف‌پذیری، به‌ویژه برای افرادی که فرصت هماهنگی زمانی با رانندگان نوماند را ندارند، تجربه کاربری بهتری فراهم می‌کند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند با اشاره به همکاری خوب سازمان فناوری و اطلاعات شهرداری تهران در راه‌اندازی نرم افزار شهرزاد و بروزرسانی مستمر، طبق نیازهای شهروندان اظهار کرد: سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران زیرساخت‌های فنی لازم را برای بخش خدمات مجازی و حضوری نوماند فراهم کرده است و راهبری این سیستم توسط سازمان مدیریت پسماند انجام می‌شود. به طوری که روزانه، نظارت بر کیفیت خدمات‌رسانی از طریق سامانه پاسخگویی و اپراتورها انجام می‌شود.

وی افزود: پایش و ارزیابی روزانه فعالیت سامانه نوماند در همه مناطق ۲۲گانه تهران، از مرحله ثبت سفارش تا جمع‌آوری، توسط مسئولان اجرایی و ناظران سازمان مدیریت پسماند انجام می‌شود تا رضایت‌مندی شهروندان و کاربران به‌صورت مداوم سنجیده و تدابیر لازم اندیشیده شود.

محمدی ابراز امیدواری کرد که این طرح بتواند مشارکت عمومی در فرآیند بازیافت را افزایش داده و گامی موثر در بهبود وضعیت زیست‌محیطی و پاکیزگی پایتخت بردارد البته شماره‌های ۱۳۷ زیر کد ۵-۴، ۱۸۸۸ زیر کد ۵-۴ و ۱۸۰۰ زیر کد ۴ نیز برای دریافت شکایات و نظرات شهروندان فعال است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha