آتش‌نشانی تهران: دودکش‌ عامل ۸۰ درصد نشت گاز است

تهران بزرگ - ایرنا - سخنگوی سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد حوادث ناشی از نشت گاز منواکسیدکربن به دودکش‌ها مرتبط است، گفت: مشکلاتی مانند مسدود شدن دودکش‌ها به دلیل تجمع برگ‌ها یا زباله‌ها می‌تواند منجر به حوادث جدی شود.

به گزارش ایرنا، جلال ملکی روز سه‌شنبه به نصب نادرست دودکش‌ها در منازل اشاره کرد و اظهار کرد: دودکش‌های مورد استفاده در این زمینه بیشتر از جنس سیمان هستند که باید در داخل دیوارها نصب شوند تا به سطح پشت بام برسد.

وی افزود: برای هر وسیله گرمایشی، یک مسیر مجزا از دودکش سیمانی لازم است که باید حداقل یک متر بالاتر از سطح پشت بام هم قرار گیرد و در انتها کلاهک اچ روی آن نصب شود، این کلاهک به خروج بهتر آلاینده‌ها کمک کرده و از ورود شاخ و برگ درختان و زباله‌ها به داخل لوله جلوگیری می‌کند.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران در خصوص استفاده درست از دودکش به شهروندان توصیه کرد: استفاده از کلاهک اچ به عنوان یک راهکار مؤثر در جلوگیری از این مشکلات را جدی بگیرند و در داخل منزل، برای بخاری‌ها از روکش‌های فلزی دودکش‌ استفاده نکنند چون تنها دودکش‌های ساخته شده با ورق سفید گالوانیزه مورد تایید هستند.

به گفته وی، استفاده از دودکش‌های آکاردئونی یا فنری آلومینیومی برای بخاری بشدت منع شده زیرا این نوع دودکش‌ها به دلیل خاصیت فنری خود می‌توانند خطرناک باشند و به راحتی از محل خود خارج شوند.

ملکی به شهروندان توصیه کرد در هنگام روشن کردن بخاری، با لمس بدنه دودکش فلزی از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل کنند چون این نکات برای ایمنی و جلوگیری از بروز حوادث ناشی از نشت گاز منواکسیدکربن بسیار حائز اهمیت است.

آتش نشانی تهران: دودکش‌ها عامل ۸۰ درصد نشت گاز است

گازگرفتگی، مرگ خاموش

ملکی با بیان اینکه خطرات ناشی از گاز گرفتگی به قاتل خاموش معروف است، اظهار کرد: سالانه بیش از ۸۰۰ نفر در کشور به دلیل مسمومیت با گاز جان خود را از دست می‌دهند و حدود ۸۰ هزار نفر نیز دچار مسمومیت می‌شوند که بسیاری از آنها در هنگام نشت گاز متوجه وضعیت خود نیستند.

وی در ادامه یادآور شد: گاز منواکسیدکربن با فرمول شیمیایی CO، حاصل سوخت ناقص کربن است و به دلیل سبکی، قابلیت انتشار در محیط را دارد، این گاز با هموگلوبین خون ترکیب و به جای اکسیژن به بافت‌ها می‌رسد و منجر به فقر اکسیژن در بدن می‌شود.

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران همچنین به حد مجاز گاز منواکسیدکربن اشاره کرد و گفت: این حد در ۹ پی‌پی‌ام (قسمت در میلیون) تعیین شده و در صورت افزایش به ۵۰ پی‌پی‌ام، زنگ خطر به صدا در می‌آید.

وی با اشاره به اینکه مسمومیت با گازهای ناشی از وسایل شعله‌دار مانند بخاری، اجاق گاز و آبگرمکن می‌تواند علائمی مشابه سرماخوردگی ایجاد کند، ادامه داد: این علائم شامل سوزش چشم، گلو، سرفه، درد در قفسه سینه و شکم، حالت تهوع و در نهایت ممکن است به مرگ منجر شود.

به گفته وی، افراد باید به محض بروز این علائم، به ویژه پس از ورود به محیط جدید، به هوای آزاد بروند و در صورت بهبود، به خطر وجود گاز در محیط پی ببرند.

ملکی با اشاره به اینکه استفاده از وسایل شعله‌دار در فضاهای بسته خطرناک است، تاکید کرد: این وسایل اکسیژن محیط را مصرف می‌کنند در نتیجه، هنگام استفاده از آنها باید راهی برای ورود هوا به محیط نیز فراهم شود.

آتش نشانی تهران: دودکش‌ها عامل ۸۰ درصد نشت گاز است

درب و پنجره‌ها را کامل نبندید

وی ادامه داد: تبلیغات نادرست در گذشته، مانند بستن درب و پنجره‌ها برای جلوگیری از هدر رفت گرما، می‌تواند خطرناک باشد لذا سازمان آتش‌نشانی توصیه می‌کند که واحدهای کمتر از ۶۵ متر، پکیج و آبگرمکن باید در بالکن یا تراس واحد مسکونی قرار داشته باشد.

به گفته وی، استفاده از پکیج و آبگرمکن در واحدهای زیر ۶۵ متر توصیه نمی‌شود زیرا این دستگاه‌ها در حین کار معادل ۵۰ نفر اکسیژن مصرف می‌کنند و در صورت بسته بودن در و پنجره‌ها، اکسیژن مورد نیاز برای تنفس افراد کاهش می‌یابد.

جلال ملکی توصیه کرد که برای تهویه مناسب در این نوع واحدهای مسکونی، در و پنجره‌ها کمی باز بمانند تا هوای تازه وارد شود، حتی اگر این امر به نظر هدر رفتن انرژی بیاید.

ملکی با بیان اینکه روشن کردن خودرو در پارکینگ‌های مسقف نیز می‌تواند منجر به انتشار گازهای خطرناک شود، افزود: رعایت نکات ایمنی در استفاده از وسایل شعله‌دار و تامین هوای کافی در محیط‌های بسته از اهمیت بالایی برخوردار است.

آتش نشانی تهران: دودکش‌ها عامل ۸۰ درصد نشت گاز است

شومینه وسیله گرمایشی مناسب نیست

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران همچنین استفاده از شومینه به عنوان وسیله‌ای برای گرمایش را مناسب ندانست و اضافه کرد: دلایل این امر شامل دسترسی آسان به شعله، خطر سوختگی برای کودکان و احتمال بروز مسمومیت ناشی از گازهای آلاینده است، در صورتی که دمپر شومینه خراب باشد، گازهای مضر به داخل منزل بر می‌گردند.

استان تهران پیشتاز در رعایت صحیح از وسایل گرمایشی

ملکی با بیان اینکه آمار حوادث مرتبط با استفاده نادرست از وسایل گرمایشی در تهران کاهش یافته، یادآور شد: استان تهران با جمعیتی حدود ۲۰ میلیون نفر، نسبت به تلفات جانی در حوادث مربوط به وسایل گرمایشی گازسوز وضعیت بهتری نسبت به استان های دیگر دارد اما هنوز خطراتی وجود دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha