به گزارش ایرنا این روزها در جای جای خراسان جنوبی کشاورزان در حالی پاییز را پشت سر میگذارند که محصول گران بهای زعفران را از مزارع خود برداشت میکنند.
سطح زیرکشت زعفران خراسان جنوبی ۱۶ هزار و ۱۲۰ هکتار است که پیشبینی میشود از این سطح بهواسطه بارانهای بهاری امسال سوای گرما تابستان ۳۵ تن طلای سرخ برداشت.
سال گذشته ۲۸ تن زعفران در خراسان جنوبی تولید شد اما امسال پیشبینی میشود تولید زعفران در استان ۲۵ درصد افزایش یابد.
رتبه نخست کیفیت زعفران در کشور و رتبه دوم تولید این محصول را بعد از خراسان رضوی دارد، اغلب زعفرانکاران خراسان جنوبی خردهمالک هستند یا مزارعی در سطح کوچک دارند به همین دلیل محصول خود را صبح زود برداشت میکنند که بر کیفیت محصول اثرگذار است.
از جمله دلایلی که سبب میشود زعفران خراسان جنوبی عطر و طعم بسیار خوبی داشته باشد، شرایط اقلیمی مناسب، کیفیت خاک مطلوب، چیدن گلهای آن هنگام صبح است که باعث شده عطر و طعم زعفران این منطقه شهرت جهانی داشته باشد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تشریح مشکلات زعفران استان پرداخت و گفت: تعهدات ارزی دشواریهایی را برای صادرکنندگان بوجود آورد که رفع آن باعث افزایش و تسهیل صادرات و از طرفی هم از قاچاق آن جلوگیری میکند.
احسان بیکی افزود: رعایت دقیق دستورالعملهای فنی کاشت، داشت و برداشت محصول شامل زمان و فصل مناسب کشت، استفاده از پیاز استاندارد و نیز مراقبتهای فنی در دوره داشت و تغذیه مطلوب، نقش موثری در افزایش تولید محصول دارد.
وی با اشاره به افزایش ۳۰ درصدی برداشت زعفران در خراسان جنوبی اظهار کرد: اما در مجموع در چند سال اخیر تغییرات اقلیمی به شدت در کاهش برداشت زعفران استان تاثیرگذار بودهاست.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند افزود: کشاورزان برای کشت زعفران با توجه به تغییرات اقلیمی عمق کاشت را ۲۵ سانتیمتر در نظر بگیرند و پیاز زیر هشت یا ۱۰ گرم کشت نکنند، همچنین از کود حیوانی و کمپوست استفاده کنند تا اثرات تغییرات اقلیمی به حداقل برسد و از طرفی عملکرد محصول در واحد سطح حفظ و تقویت شود.
بیکی با بیان اینکه خراسان جنوبی رتبه دوم سطح زیرکشت و رتبه اول کیفیت زعفران کشور را دارد، بیان کرد: باید در زمینه برداشت و پَر کردن زعفران به سمت صنعتی شدن حرکت کنیم چرا که از لحظه برداشت گل تا زمان پَر کردن، حدود ۳۰ درصد محصول برداشتی به دلیل ماهیت گل زعفران و فسادپذیری آن از بین میرود.
وی با تاکید بر راهاندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی زعفران در خراسان جنوبی، گفت: در زمینه صنایع تبدیلی زعفران در استان موفق عمل نکردهایم و منظور از فرآوری، بسته بندی تنها نیست بلکه منظور از آن استخراج مواد موثره زعفران است.
لزوم استفاده از دانش علمی در کاشت، داشت و برداشت زعفران
بیکی افزود: حجم زیادی از زعفران تولیدی خراسان جنوبی به صورت فلهای خارج میشود چون زعفران حجم کمی دارد از مرزها قاچاق میشود و با برند سایر کشورها در سطح جهان عرضه میشود.
وی عنوان کرد: خرید توافقی و تضمینی زعفران توسط تعاون روستایی انجام میشود که به نفع کشاورز و صادر کننده است اما عرضه ناگهانی زعفران در بورس و بازارهای سرمایهای به قیمت زعفران آسیب میزند و باید عرضه آن در بورس کارشناسی باشد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند اظهار کرد: در سطح کشور ظرفیت تولید هزار تن زعفران وجود دارد که سال گذشته تنها ۲۵۰ تن برداشت شده و در سال جاری هم پیشبینی ۳۴۰ تن است که مقدار پایینی است.
بیکی ارائه دانش فنی برای کاشت زعفران از سوی جهاد کشاورزی را ضروری دانست و گفت: در کاشت، برداشت و فرآوری زعفران باید از دانش علمی استفاده کنیم، مقالات علمی زیادی همه ساله منتشر میشود که در عمل از این مقالات بهرهبرداری نمیشود.
وی تصریح کرد: برای نجات زعفران و افزایش سود کشاورزان باید از تجربیات علمی استفاده شود، با توجه به هزینه بالای تولید زعفران باید این محصول به ارزش واقعی خود به فروش برسد.
بیکی اظهار کرد: در سالهای گذشته در بحث برندسازی زعفران غفلت شده و به رغم اینکه ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران دنیاست، هنوز بسیاری از کشورها و مصرف کنندگان نهایی، ایران را نمیشناسند و از اسپانیا به عنوان بزرگترین تولیدکننده دنیا یاد میکنند.
نظر شما