مجوز استفاده از موشک‌های «اتکمز»؛ قمار غرب از سر ناامیدی برای سد پیشروی روسیه

تهران- ایرنا- نشریه نشنال اینترست در مطلبی، تصمیم «جو بایدن» در آخرین روزهای باقیمانده از دولتش را بر عزم مسکو در جبهه جنگ بی‌اثر دانست و آن را قمار غرب از سر نومیدی برای جلوگیری از پیشروی روسیه در خاک اوکراین توصیف کرد.

به گزارش روز شنبه ایرنا از این نشریه آمریکایی، اوکراین که از ماه‌ها پیش در انتظار مجوز دولت واشنگتن برای استفاده از موشک‌های دوربرد آمریکایی جهت حمله به خاک روسیه بود، اکنون در پی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری، با چراغ سبز بایدن، در نهایت به آنچه که می‌خواست رسید.

این تصمیم که از نقطه نظر نویسنده مطلب، یک تشدید تنش غیرمنتظره بشمار می‌رود، با واکنش تند مقامات روسیه روبرو شد. ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه که از ماه‌ها پیش هشدار داده بود در صورت ارائه چنین مجوزی از سوی غرب، دکترین هسته‌ای خود را به روز رسانی می کند، اندکی پس از اعلام تصمیم رئیس‌جمهوری آمریکا، فرمان جدیدی به امضا رساند و آشکارا اعلام کرد که در صورت لزوم، تا آخر این مسیر را طی می کند. اکنون، مشخص نیست که آیا ما در آستانه جنگ جهانی سوم هستیم یا اینکه همه این لفاظی ها نشانه جنگ اطلاعاتی دیگر است.

نویسنده می افزاید: تاکنون هیچ یک از مقامات دولت بایدن و پنتاگون اظهارنظر روشنی در مورد چرایی ارائه چنینی مجوزی ارائه نکرده اند. اینکه چرا تنها دو ماه مانده تا آمدن دولت ترامپ و تلاش برای دستیابی به توافق صلح در اوکراین، استفاده از موشک‌های اتکمز برای حمله به داخل خاک روسیه را داده اند؟

در اغلب گزارش ها تنها دلیل این امر واکنش به ادعای حضور نیروهای کره شمالی در جنگ روسیه مقابل اوکراین برای بازپس گیری منطقه کورسک عنوان شده است.

اما از دیدگاه نگارنده این مطلب، دلیل اصلی مجوز استفاده از موشک های (ATACM) برای حمله به خاک روسیه، وخامت وضعیت جبهه های اوکراین است.

نویسنده معتقد است: شاهد بودیم که تنها اندکی پس از اعلام تصمیم بایدن، روسیه بزرگترین حمله هوایی خود را در چند ماه اخیر علیه اوکراین انجام داد و پست‌های انرژی هسته‌ای و زیرساخت‌های انرژی اوکراین را هدف قرار داد.

مسکو تلویحا اعلام کرده است که می تواند در زمستان امسال شبکه انرژی اوکراین را از کار بیندازد؛ اقدامی که نه تنها پیامدهای انسانی خواهد داشت، بلکه فروپاشی ارتش اوکراین را نیز سرعت می بخشد.

از همین رو، نویسنده استدلال می کند که مجوز استفاده از موشک های ATACM آمریکایی تنها یک واکنش ضعیف است و هیچ دلیل محکمی وجود ندارد که استفاده از این موشک‌ها بتواند تاثیری جدی بر روند جنگ داشته باشد.

براساس اعلام منابع آگاه، اوکراین در حال حاضر تنها نزدیک به ۵۰ موشک از این نوع دارد و پس از شلیک آنها، بار دیگر در مسیر شکست قرار می گیرد و روسیه خشمگین تر، سرسخت تر و انتقام جوتر از قبل خواهد بود.

از دیدگاه نگارنده، در حال حاضر انحطاط استراتژی غرب در اوکراین در سال ۲۰۲۲ به نقطه پایان بازی رسیده و تنها عده کمی هستند که انتظار بازگشت به وضعیت سال ۲۰۲۲ را داشته باشند.

این مطلب می افزاید: حملات دوربرد تنها قمار غرب از سر ناامیدی است که با هدف جلوگیری از رسیدن روسیه به اهدافش پیش از آغاز مذاکراتی صورت می گیرد که ممکن است در نتیجه آن، کی‌یف برای تسلیم ۲۰ درصد از قلمرو خود تحت فشار قرار گیرد.

بنابراین، زمان و شکل مجوز استفاده از موشک های اتکمز نمی تواند واقعیت‌های اساسی میدان جنگ را تغییر دهد. اما یک پیامد این تصمیم را نمی توان دستکم گرفت و آن خطر تشدید بیش از حد است که می‌تواند ناتو را به جنگی هسته ای مقابل روسیه بکشاند.

هرچند نویسنده در ادامه ابراز امیدواری کرده است که با وجود عواقب تنش زای این مجوز، کی‌یف حق استفاده از این موشک ها را برای یک حمله غافلگیرکننده بزرگ ندارد. علاوه بر این، از آنجا که روسیه در حال پیروزی در جنگ جاری است، بعید است استفاده از تسلیحات اتمی را برای مقابله با تصمیم غرب در نظر بگیرد.

نشنال اینترست در پایان خاطرنشان کرده است: باتوجه به تغییر دولت در آمریکا، مسکو منتظر است تا ترامپ پیشنهادهایی برای صلح ارائه کند. پوتین شرایط روسیه را به روشنی اعلام کرده است؛ چهار استان، ضمیمه شده، کریمه باید به صورت رسمی تحت حاکمیت روسیه شناخته شود و بی طرفی اوکراین باید با ضمانت های محکم غرب اعلام گردد. علاوه بر این، همانگونه که شاهد هستیم وضعیت روسیه در جبهه جنگ علیه اوکراین تثبیت شده و حتی حملات گسترده کی‌یف به کورسک هم نتوانست مانع پیشروی آن در خاک اوکراین شود. بنابراین دلیل کمی وجود دارد تا باور کنیم مجوز اخیر واشنگتن عزم روسیه را تضعیف کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha