به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «صفدر نیازی شهرکی» امروز (یکشنبه) در نشست خبری به مناسبت روز جهانی خاک که در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، افزود: اکنون ۴۳۰ هزار حلقه چاه در بخش کشاورزی وجود دارد که ۲۳۰ هزار حلقه آن برقی شده است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: به دلیل اهمیت تحویل حجمی آب، باید منابع آبی و اینکه چه گیاهی را کی، کجا و چگونه بکاریم را مشخص کنیم؛ بنابراین عامل محدود تعیین کننده در تحویل حجمی آب است.
وی گفت: ممکن است اراضی ما مشکل داشته باشند، اما به اندازه محدودیت منابع آب نیست.
شهرکی اضافهکرد: در واقع کشور دارای ۱۶۵ میلیون هکتار اراضی است که ۳۳ میلیون هکتار آن امکان کشاورزی دارد، اما فقط هشت میلیون هکتار از این اراضی آبی است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی تصریحکرد: اکنون در سطح هشت میلیون هکتار از اراضی کشاورزی، ۱۳۵ میلیون محصول تولید میشود.
وی اظهار داشت: بر این اساس آب عامل محدود کننده است و وزارت نیرو موظف است برنامهریزی برای تحویل حجمی آب داشته باشد تا الگوی کشت به درستی اجرا شود.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی بیانداشت: وزارت نیرو کارهای خوبی طی این مدت انجام داده و پاسخگو هم است، طبق آخرین اقدام در برنامه هفتم توسعه ۶۵ میلیارد متر مکعب تحویل آب به بخش کشاورزی است که امیدواریم این برنامه به زودی اجرایی شود.
پزشک خاک توسط فائو تشکیل شد
معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال سازمان فائو طرح پزشک خاک را تشکیل داد و ایران به عنوان یکی از اعضای این سازمان در حال اجرای این پروژه است.
وی با بیان اینکه ۲۳ کشور به این پروژه پیوسته اند اظهارداشت: در این طرح مروجین بخش خصوصی در بخش حفاظت خاک و نسخه نویسی مناسب کودی برای محصولات کشاورزی تربیت می شوند.
نیازی شهرکی اضافه کرد: همچنین در همکاری های بین المللی، ایران چندین سال است که در سازمان جی اس پی مشارکت های خوبی دارد.
پایش کیفیت خاک های کشاورزی در دستور کار است
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: آزمایشگاه های بخش خاک و آب ساماندهی شدند و تلاش داریم با توانمندسازی این آزمایشگاه ها قانون و آیین نامه خاک را در نقش های یک ۲۵ هزارم در کشور اجرا کنیم.
وی افزود: موسسه تحقیقات خاک و آب پایش کیفیت خاک های کشاورزی را در دست پیگیری دارد که یکسری استانداردی دارد که هر ۶ هزار هکتار باید یک نقطه تعیین شده باشد نقطه جی پی اس با مختصات مشخص که هر چند سال یکبار روند تغییرات فیزیکی و شیمیایی خاک آنجا بررسی میشود.
وی اضافه کرد: همچنین برای شرکت های تولیدکننده کودهای شیمیایی و ریز مغذی ها استانداردهایی توسط سازمان تات و سازمان ملی استاندارد در نظر گرفته شده است.
نیازی شهرکی با بیان اینکه برای ۱۳ کود زیستی، ۲۸ کود شیمیایی و ۹ گروه کودی دستورالعمل تدوین شده است تصریح کرد: مقرر شد آیین نامه هیات وزیران ۱۶ ضابطه و شیوه نامه تدوین شود که از این موارد
هفت مورد توسط وزارت جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست ، موسسه تحقیقات خاک و آب سازمان تات در مراحل نهایی است.
وی با بیان اینکه ۹۵ درصد غذا تمام جانداران از زمین و خاک تامین می شود و یکی از منابع کاهنده آلودگی و محل ذخیره آب خاک است گفت: دو موضوع سلامت آب و خاک را تهدید میکند که خاک می تواند توسط فرسایش، تغییر کاربری، شوری و ساخت و سازهای غیرمجاز تخریب شود.
وی با اشاره به اینکه سالانه ۱۶.۵ تن در هکتار فرسایش خاک داریم افزود: در بحث آلودگی مسئله پساب آب ها، مازاد سموم، کودهای شیمیایی مطرح است.
معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی درباره مطالعات حاصلخیزی خاک اظهارداشت: طی دو سال گذشته مطالعات حدود ۱۰۳ هزار هکتار در سال ۱۴۰۱ و حدود ۱۱۵ هزار هکتار در سال ۱۴۰۲ روی اراضی کشاورزی انجام شد و آماده کردن نقشه مدیریت پذیر خاک در حال تهیه است.
وی بر نتایج اقدامات انجام شده این معاونت و رتبه نخست ایران در فرسایش خاک گفت: نخستین اقدام شکل گیری گفتمان سازی است تا مخاطبان به این اقناع برسند که باید از خاک حفاظت کنند در واقع مسئله خاک برنامه بلندمدت است.
نیازی شهرکی درباره برنامه وزارتخانه برای کاهش کشت محصولات پر آب بر و جایگزینی با محصولات اساسی تصریح کرد: ۳۵ میلیارد متر مکعب واردات و ۶ میلیارد متر مکعب صادرات آب مجازی داریم که ۲۹ میلیون متر مکعب تراز مثبت آن است.
وی اضافه کرد: در کل کشور ۴۰۰ میلیارد متر مکعب آب برای هندوانه مصرف می شود که رقم بالایی نیست ضمن اینکه صادرات محصولی مانند گوجه فرنگی که از یک متر مکعب آب تولید شده ۳.۹ دلار و پسته ۱.۶ دلار برای کشور ارزآوری دارد.
وی تصریح کرد: صادرات محصولات کشاورزی مبتنی بر مجموعه سیاست های تولید براساس ارزآوری، توسعه پایدار و اشتغال است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در دولت قبل طی توافقی با شرکت های چینی قرار شده که برای فاز ۲ طرح ولایت یک میلیارد دلار و طرح های آبی در شمال کشور ۲۲۰ میلیون دلار فاینانس اختصاص یابد که در مرحله اقدامات مقدماتی بانک مرکزی دو کشور است.
وی افزود: مشکل اصلی در تکمیل فاز باقی مانده طرح ولایت منابع مالی است که باید تامین شود.
نیازی شهرکتی درباره مشارکت مردمی در حفظ منابع آب و خاک گفت: آمار فرسایش خاک در کشور بالاست و نیاز به اقدامات فیزیکی دارد بنابراین باید با اطلاع رسانی و آموزش جامعه مانع تخریب مراتع و جنگل ها شد که امیدوارم بتوانیم رتبه فرسایش را در کشور کاهش دهیم.
وی درباره اقدامات این معاونت اظهارداشت: سه هزار و ۴۰۰ رویداد در سایت فائو ثبت شده که ۲۹۶ همایش و گردهمایی بوده و همچنین ۷۵۵ مورد کارگاه آموزشی داشتیم که در نهایت منجر به رتبه نخست ایران در بین کشورها در حوزه اقدامات انجام شده در خاک شده است.
نظر شما