به گزارش ایرنا نوار ساحلی سیستان و بلوچستان دارای ظرفیتهای بالفعل و بالقوه فراوانی در زمینه فعالیتهای شیلاتی به ویژه تکثیر و پرورش انواع آبزیان دریایی را دارد.
بدلیل دارا بودن اقلیم و آب هوای مناسب در طول سال، راهیابی به آبهای آزاد اقیانوسی و همچنین وجود اراضی ساحلی مستعد تولید انواع آبزیان دریایی، نوار ساحلی استان را بهشت آبزی پروری نامیدهاند.
در زمینه بهره برداری از دریا و پویایی اقتصاد دریا محور مورد تاکید رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور به منظور آبزی پروری، علاوه بر استفاده از آب دریا برای مراکز و مجتمع های تکثیر و پرورش آبزیان باتوجه به شرایط مناسب اقلیمی و کیفی آب و عمق دریا در آبهای ساحلی امکان بهرهبرداری مستقیم مکانی از دریا جهت تولید انواع ماهیان دریایی یعنی پرورش ماهی در قفس وجود دارد.
سیستان و بلوچستان با گستردگی و ظرفیتهای نهفتهاش، یکی از مهمترین مناطق راهبردی ایران محسوب میشود. توسعه این منطقه، نه تنها برای استان بلکه برای کل کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است.
پرورش ماهی در قفس روشی کم هزینه اما پر سود
پرورش ماهی در قفس پروژهای جدید و نوپاست که با اجرای کامل آن علاوه بر اشتغالزایی، میزان تولید ماهی در سواحل زیبا و راهبردی مَکُران در جنوب سیستان و بلوچستان را افزایش داده و آینده درخشانی را برای سرمایه گذاران و منطقه چابهار و کنارک رقم می زند.
طرح پرورش ماهی در قفس از سال ۱۹۵۰ میلادی در بیش از ۶۰ کشور جهان و در سواحل کشورمان از حدود ۱۵ سال قبل آغاز شده است.
پرورش ماهی در قفس یکی از بهترین روشها برای پرورش انواع آبزیان دریایی است بطوریکه پرورش دهنده از هرگونه خطر و حوادث توفانها، سرقت شناورهای صیادی توسط دزدان دریایی ایمن است و براساس سرمایه گذاری و تعداد قفس میانگین ماهی پرورشی را با کیفیت بالا برداشت میکند.
طرح پرورش ماهی در دهانه آب های اقیانوسی دشتیاری، چابهار، زرآباد وکنارک پس از بررسی های چندین ساله هم اکنون به مرحله اجرا درآمده است. توسعه آبزی پروری به ویژه ماهی در قفس میتواند نقش بسزایی در افزایش اشتغال و درآمد خانوارها، ارزآوری و توسعه منطقه ساحلی مَکُران داشته باشد.
سواحل سیستان و بلوچستان در محدوده آبهای دریای عمان با بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز آبی به دلیل قرار گرفتن در موقعیت راهبردی و ترانزیتی اهمیت زیادی برای فعالیتهای شیلاتی دارد
آب و هوای سواحل مَکُران در جنوب سیستان وبلوچستان به سبب نزدیکی به خط استوا نسبتا گرم و مرطوب و بر اثر بادهای موسمی مونسون متعادل است و همین وضعیت زمینه لازم را برای آبزی پروری فراهم کرده و به نوعی میتوان گفت چابهار و کنارک بهشت آبزی پروری ایران است.
ادارهکل شیلات سیستان وبلوچستان(آبهای ساحلی و فراساحلی) با عزم جدی برای پرورش ماهیان دریایی در قفس گام برداشته و تاکنون ۱۰۰ هزار هکتار در پهنه آبی سواحل مَکُران را برای پرورش آبزیان در قفس شناسایی کرده است.
۱۱ زون در محدوده سواحل مَکُران در منطقه بلوچستان تعیین شده و علاوه بر آن ۹ بندر صیادی و ۶ موج شکن چند منظوره در نوار ساحلی از شرق تا غرب استان برای فعالیت شیلاتی و حضور سرمایه گذاران بخش خصوصی وجود دارد.
کیفیت آب مناسب و عاری از هرگونه آلودگی صنعتی در سواحل سیستان و بلوچستان، عمق مناسب آب در حداقل فاصله از سواحل، نیروی کار بومی و ماهر آشنا با فنون دریانوردی و آبزی پروری در قفس از مزایای مهم موفقیت اجرای طرح پرورش ماهی در قفس است.
چرا توسعه سواحل مَکُران مهم است؟
سواحل مَکُران به دلیل قرارگیری در کریدور شرق - غرب و دسترسی به آبهای آزاد، از اهمیت ژئوپلیتیکی بالایی برخوردار است. وجود منابع غنی معدنی، آبزیان، انرژیهای تجدیدپذیر و ظرفیتهای گردشگری، از جمله ظرفیتهای اقتصادی این منطقه است.
توسعه زیرساختهای حملونقل، انرژی، ارتباطات و بندری، میتواند به رشد اقتصادی منطقه و کشور کمک کند.توسعه سواحل مَکُران میتواند به کاهش شکاف توسعهای بین مناطق مختلف کشور کمک کند.
بندر چابهار به عنوان بزرگترین بندر اقیانوسی ایران، میتواند نقش مهمی در توسعه تجارت و ترانزیت کالا ایفا کند. با توجه به موقعیت ساحلی، توسعه صنایع دریایی مانند کشتیسازی، تعمیرات کشتی و صنایع وابسته به آن، میتواند فرصتهای شغلی زیادی ایجاد کند.
سواحل بکر، جاذبههای طبیعی و تاریخی متنوع، و فرهنگ غنی منطقه، ظرفیتهای بالایی برای توسعه گردشگری ایجاد کرده است. با توجه به ظرفیتهای بالای انرژی خورشیدی و بادی، توسعه این منابع میتواند به تامین انرژی منطقه و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی کمک کند.
با توجه به ظرفیتهای موجود و اهمیت ژئوپلیتیکی جنوب سیستان و بلوچستان، سرمایهگذاری در توسعه سواحل مَکُران میتواند به رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و کاهش شکاف توسعهای در کشور کمک کندبا توجه به وجود آبهای گرم و خاک حاصلخیز، توسعه کشاورزی و شیلات میتواند به افزایش تولید و اشتغالزایی کمک کند. یکی از مهمترین چالشهای توسعه سواحل مَکُران، کمبود زیرساختهای حملونقل، انرژی و ارتباطات است. برای رفع این مشکل، سرمایهگذاریهای کلان در این حوزه ضروری است.
برای توسعه صنایع و بخشهای مختلف، نیاز به نیروی انسانی متخصص و آموزشدیده است. ایجاد دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در منطقه میتواند به رفع این مشکل کمک کند. وجود ناامنی در برخی مناطق، میتواند مانعی برای سرمایهگذاری و توسعه باشد. تقویت امنیت در منطقه و ایجاد جو امن و پایدار، از جمله راهکارهای مقابله با این چالش است.
توسعه باید با حفظ محیط زیست و منابع طبیعی همراه باشد. اجرای طرحهای زیستمحیطی و استفاده از فناوریهای پاک، از جمله راهکارهای حفظ محیط زیست در این منطقه است.
نتیجهگیری می شود توسعه سواحل مَکُران، فرصتی استثنایی برای ایران است. با توجه به ظرفیتهای موجود و اهمیت ژئوپلیتیکی این منطقه، سرمایهگذاری در توسعه سواحل مَکُران میتواند به رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و کاهش شکاف توسعهای در کشور کمک کند.
پرورش ماهی در قفس در چابهار کمتر از هفت ماه به وزن دلخواه میرسد
سازنده قفسهای پرورش ماهی در سواحل سیستان و بلوچستان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: چندین سال است که در این صنعت مشغول فعالیت هستم و توانستهام در جزیره قشم و بوشهر و هم اکنون در چابهار فعالیت قفس سازی داشته باشم.
مجتبی حسینی افزود: در جزیره قشم نخستین قفس پایه کششی کشور را ساختهام و امیدوارم بتوانم در این صنعت فعالیت بیشتری داشته باشم، فقط بخاطر اینکه عاشق کارم هستم و دوست دارم بتوانم گام موثری برای کشورم و این صنعت برداشته باشم.
وی با اشاره به اینکه گاهی شب ها تا صبح مشغول مطالعه و بروز شدن دانش خود با کشورهای فعال در صنعت قفس سازی به ویژه کشور نروژ هستم، گفت: سواحل مَکُران از اهمیت زیادی برخوردار است و ما باید از این سواحل استفاده کنیم زیرا ماهی در این دریا در مدت کمتر از هفت ماه به وزن دلخواه میرسد.
سازنده قفس های پرورش ماهی تصریح کرد: در این مدت توانستم ۶ حلقه قفس ۱۲۵ تنی به ظرفیت ۷۵۰ تن در سواحل مَکُران بسازم و به زودی عملیات نصب قفس را در برنامه خود داریم و بعد از آن ذخیره سازی ماهی را انجام میدهیم.
وی گفت: پروژه پرورش ماهی در قفس در اسکله رودیک دشتیاری در حال انجام است که ظرفیت کل پروژه یکهزار و ۱۰۰ تن است که ۷۵۰ تن در دریا و بقیه در قفسهای خلیج چابهار که شامل ۱۱۰ حلقه است انجام میشود.
بیشتر بخوانید:
اقتصاد دریا محور؛ ضرورت تدوین برنامههای توسعهای با نگاهی وسیع اما طراحی واقعی
سواحل سیستان و بلوچستان بهشت آبزیپروری؛ وجود ۴۲ هزار هکتار اراضی مستعد پرورش میگو
سفره پر خیروبرکتی به وسعت دریا برای ساحلنشینان مَکُران
فیلم | بندر چابهار بهترین نقطه ایران برای شکوفایی اقتصاد دریا محور
سواحل مَکُران بهشت آبزی پروری ایران
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: آب و هوای سواحل مَکُران در جنوب استان به سبب نزدیکی به خط استوا نسبتا گرم و مرطوب و بر اثر بادهای موسمی مونسون متعادل بوده و همین وضعیت زمینه لازم را برای آبزی پروری فراهم کرده و به نوعی میتوان گفت چابهار، دشتیاری، زرآباد و کنارک بهشت آبزی پروری ایران است.
علی فاتحی جهانتیغ افزود: هر قفس ظرفیت سه نفر اشتغال مستقیم را دارد و این طرح میتواند زمینه اشتغال شمار زیادی از جوانان جویای کار در جنوب سیستان و بلوچستان را فراهم کند.
وی تصریح کرد: این طرح یکی از بهترین روشها برای پرورش انواع آبزیان دریایی است به طوریکه پرورش دهنده از هر گونه خطر و حوادث توفان ها، سرقت شناورهای صیادی توسط دزدان دریایی ایمن است و براساس سرمایه گذاری و تعداد قفس میانگین ماهی پرورشی را با کیفیت بالا برداشت میکند.
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان بیان کرد: پرورش ماهی در قفس از سازه های دایرهای لوله پلاستیکی با عرض بیشاز ۱۰ تا ۱۲ متر در عمق ۲۰ تا ۵۰ متر و تورهای استاندارد در اطراف آن بافته شده و از سوی مشاوران سازمان شیلات و سرمایه گذاران نصب میشود.
وی با اشاره به اینکه پرورش ماهی در قفس یکی از روشهای پرسود و صنعتی کمهزینه در پرورش آبزیان در آبهای سیستان و بلوچستان به شمار میرود، خاطرنشان کرد: به تازگی این صنعت مهم مورد توجه صیادان و سرمایه گذاران قرار گرفته است.
آب و هوای بسیار مناسب و شوری آب استاندارد یکی از مزیتهای پرورش ماهی در قفس در سیستان و بلوچستان نسبت به سایر مناطق است
فاتحی جهانتیغ اظهار کرد: آب و هوای بسیار مناسب و شوری آب استاندارد یکی از مزیتهای پرورش ماهی در قفس در سیستان و بلوچستان نسبت به سایر مناطق است که میتواند باعث افزایش ضریب رشد ماهی و در نهایت سود پرورش دهندگان خواهد شد.
وی بیان کرد: وزن ماهی در زمان رها سازی در قفس ۳۰ گرم هستند اما بعد از پنج تا ۶ ماه نزدیک به یک کیلوگرم میرسد که خود نشان از موقعیت بسیار خوب منطقه دارد.
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان اظهار کرد: ظرفیت های فعال در زمینه پرورش میگو شامل ۲ مجتمع فعال با سطح چهار هزار و ۷۵۰ هکتار، امکان تولید ۹ هزار تن در یک دوره و اشتغال چهار هزار و ۸۷۰ نفر است.
وی افزود: همچنین سایت ساخته شده غیرفعال رودیک با سطح ۲۵۰ هکتار، امکان تولید ۳۷۰ تن در یک دوره و اشتغال ۲۲۰ نفر در سال در اراضی ساحلی سیستان و بلوچستان واقع شده است.
فاتحی جهانتیغ ادامه داد: اراضی مستعد آبزی پروری دیگری در نوار ساحلی سیستان و بلوچستان برای تولید آبزیان به ویژه میگو به مساحت ۲۴ هزار و ۳۶۳ هکتار و تولید ۵۷ هزار و ۷۰۰ تن در یک دوره و امکان اشتغال ۲۱ هزار و ۶۳۰ نفر در سال شناسایی شده است.
وی بیان کرد: در حوزه سایر آبزیان شامل انواع جلبک های دریایی، لابستر، خیار دریایی و آرتمیا باتوجه به شرایط مناسب آب و هوایی امکان فعالیت در زمینه های مذکور وجود دارد که در حال حاضر طرح های در زمینه تولید آرتمیا (سیست و بیوماس) و جلبک های دریایی در حال احداث برای فعالیت است.
پرورش ماهی در قفس گامی بزرگ در توسعه آبزی پروری
یکی از سرمایه گذاران پرورش ماهی در قفس نیز به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ساخت نخستین قفس پرورش ماهی در سواحل مَکُران در محدوده ساحل رودیک شهرستان دشتیاری توسط شرکت بادبان قفس مدرن انجام شد که گامی بزرگ در توسعه آبزیپروری ایران محسوب میشود.
حمید ملک زاده افزود: این دستاورد نشان از پیشرفت روزافزون این صنعت در کشور و بهرهبرداری از ظرفیتهای عظیم سواحل مَکُران دارد. با توجه به محدودیت منابع آب شیرین و افزایش تقاضا برای محصولات آبزی، پرورش ماهی در قفسهای دریایی به عنوان یکی از روشهای پایدار و کارآمد تولید آبزیان مطرح میشود.
وی با اشاره به اینکه سواحل مَکُران با دارا بودن آبهای گرم و عمیق، شرایط بسیار مناسبی برای پرورش انواع ماهیها را فراهم میکند و این پروژه نشان میدهد که ایران در مسیر بهرهبرداری بهینه از این ظرفیتهای عظیم قرار گرفته تصریح کرد: توسعه صنعت پرورش ماهی در قفسهای دریایی میتواند به ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در مناطق ساحلی کمک کند و به رونق اقتصادی این مناطق منجر شود.
سرمایه گذار پرورش ماهی در قفس در سواحل مَکُران گفت: محصولات تولیدی در این قفسها میتوانند به بازارهای صادراتی عرضه شده و ارزآوری برای کشور ایجاد کنند.
وی گفت: همچنان چالشهایی در مسیر توسعه صنعت پرورش ماهی در قفس در ایران وجود دارد که نیاز به سرمایهگذاریهای کلان برای توسعه این صنعت است.
ملک زاده به وجود تکنولوژی این صنعت اشاره کرد و افزود: انتقال تکنولوژی و دانش فنی از کشورهای پیشرو در این زمینه ضروری است و تربیت نیروی انسانی متخصص و ماهر در این حوزه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
نظر شما