پژوهشگر شهرکردی ۳۵۰ عروسک محلی کشور را شناسایی و بازسازی کرد

شهرکرد- ایرنا- ناهید جعفری دهکردی دارای دکترای پژوهش هنر و عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد ۳۵۰ عروسک محلی کشور را شناسایی و ساخته است و در یک مجموعه گردآوری کرده است.

این دکترای پژوهش هنر و از نخبگان چهارمحال و بختیاری روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: آثار شفاهی و مادی اقوام و ملت‌ها سرمایه‌های پنهان آنها هستند و در این میان اگر چه تولیدات فرهنگی مادی که استخراج اطلاعات و تفسیر آنها در مقایسه با منابع شفاهی بسیار سخت‌تر است اما برای پژوهشگران معاصر آنها به مثابه حافظه‌های دیجیتال و بانک‌های اطلاعاتی هستند که باید داده‌هایشان به روش‌هایی خاص استخراج شود.

ناهید جعفری دهکردی ادامه داد: میراث معنوی ملت‌ها می‌تواند فهرست بسیار بلند بالایی از انواع میراث ملموس و ناملموس را شامل شود که یکی از آنها عروسک‌ها هستند و با تاسف باید گفت که به طور جدی به آنها نگاه نشده است و آن را در شمار بازیچه‌های کودکان قلمداد کرده‌اند در حالیکه آنها دارای اندوخته‌های بسیار قابل توجه‌ای از داستان‌ها، اساطیر، ترانه‌ها، قصه‌ها، سبک زندگی، پوشاک و سایر آداب و رسوم مردمان و اقوام کشور هستند.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به اهمیت جمع‌آوری و احیای عروسک‌های بومی و محلی کشور تصریح کرد: به سبب اهمیت موضوع، کار بزرگ داده‌نگاری و نمونه‌برداری از عروسک‌های محلی کشور را از سال‌های اخیر آغاز کردم و توانستم در این مدت ۳۵۰ نمونه از عروسک‌های اقوام مختلف را شناسایی و نمونه آن را بسازم و پروانه مجموعه‌داری این عروسک‌ها در تاریخ ۱۵ آبان امسال از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای این مجموعه صادر شد.

جعفری افزود: با وجود حمایت‌ها و تشویق‌هایی که در این مسیر انجام شد اما تا رسیدن به نقطه هدف که داده‌نگاری و نمونه‌برداری از همه عروسک‌های کشور است، راه زیادی وجود دارد و این موضوع همکاری متولیان امر در استان‌های مختلف را می‌طلبد.

بیشتر بخوانید:

روستای عروسک های ایرانی

وی در خصوص جمع‌آوری عروسک‌های محلی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: گام‌های خوبی در این خصوص برداشته شده است و در قالب یک پروژه دانشگاهی شامل مطالعات میدانی و کتابخانه‌ای و سلسه پژوهش‌هایی شامل رساله و مقاله بخش زیادی از این عروسک‌ها شناسایی و نمونه‌برداری شده است و علاوه‌بر آن کتابی با عنوان راهنمای عروسک‌های بومی استان چهارمحال و بختیاری در شرف چاپ است.

این استاد رشته هنر با اشاره به اینکه با تغییرات فرهنگی و دگرگونی‌های نسلی بسیاری از عروسک‌های محلی کشور از بین رفته و به فراموشی سپرده شده است تصریح کرد: عروسک‌ها نیز به مانند بسیاری از اقلام فرهنگی ذخایر معنوی مردم را در دل خود جای داده‌اند اما در معرض تخریب و دگرگونی هستند از همین رو در گام نخست برای حفظ سنت فرهنگی، ثبت اطلاعات و یا تهیه نمونه‌های دقیق آن باید اقدام کرد که تاکنون ۳۵۰ مورد از این عروسک‌ها با تلاش بسیار گردآوری و بازطراحی شده است.

جعفری یادآور شد: عروسک‌ها ابزارهای فرهنگی هستند که از نخستین دوره‌های تشکیل هسته‌های اجتماعی انسانی تا جهان مدرن حضور خود را در زندگی انسان حفظ کرده‌اند و در طول تاریخ بشر از بعد روانشناختی و اجتماعی نقش مهمی برای کودکان و بزرگسالان ایفا کرده‌اند و نمایانگر ذوق هنری، عواطف، نیازها، احساسات و دردهای روحی فرد یا جامعه هستند که می‌طلبد این ذخایر معنوی حفظ و به نسل‌های بعدی نیز منتقل شود.

رییس گروه موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری نیز در همین خصوص گفت: سه مجوز مجموعه‌داری برای هنرمندان استان در سالجاری صادر شده است که یکی از این موارد مجوز "مجموعه عروسک‌های آیینی اقوام ایران" به نام ناهید جعفری دهکردی پژوهشگر حوزه میراث ناملموس و عضو هیات علمی گروه صنایع دستی دانشگاه شهرکرد است.

به گزارش ایرنا، تنها عروسک ثبت ملی در چهارمحال و بختیاری "بازبازک" متعلق به قوم بختیاری است که در سال ۹۴ به شماره ۱۰۹۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha