به گزارش خبرنگار ایرنا، این نمایشگاه مجموعه ای منتخب از ۳۷ برگ از اسناد تاریخی بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس از میان ۳۰۰ سند با موضوعات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی این جزیره است که توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی در بازه زمانی سال های ۱۲۸۸ تا ۱۳۵۳ گردآوری شده و در ساختمان آرشیو ملی ایران نگهداری می شوند.
عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی اظهار کرد: اسناد به نمایش درآمده در این نمایشگاه که برای نخستین بار درهای خود را بر روی علاقمندان به تاریخ باز خواهد کرد مقاومت مردم جزیره قشم در مقابل استعمارگران بریتانیا از دوران قاجار تا حکومت پهلوی را روایت میکنند.
ربابه معتقدی ادامه داد: هدف از برگزاری این نمایشگاه آشنا کردن مردم قشم با تاریخ فرهنگی و اجتماعی جزیره ای است که به آنان تعلق دارد و ساحل نشینان نگین خلیج فارس و عموم علاقمندان به تاریخ معاصر می تواند در بازدید از این نمایشگاه پرده هایی از تاریخ که کمتر در کتاب ها و منابع دیده می شود و هر کدام می توانند موضوع پژوهشی مفصل باشد را از نزدیک مشاهده کنند.
وی توضیح داد: در سال های اخیر در کنار تاریخ نویسی سنتی، نگاهها به تاریخ نویسی اجتماعی جلب شده است و امروز بر این باور هستیم که تاریخ در انحصار و ساخته پرداخته نخبگان و سیاستورزان نبوده و بخش بزرگی از هر رخداد تاریخی بر پشت مردم عادی حمل شده است؛ اما بنا به دلایل مختلف از جمله بی سوادی، فقر، عدم اعتماد به نفس، نداشتن تجربه و سواد تاریخ نگاری و نبود امکانات کافی برای ثبت اوضاع و احوال و نظایر آن به فکر مشارکت در نگارش تاریخ نیفتاده اند و از سویی دیگر نویسندگان تاریخ، روشنفکران و اهل قلم نیز کمتر دغدغه پرداختن به تاریخ زندگی روزمره و سبک زندگی آنان را داشته اند.
عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه این اسناد به حاشیه راندهها و فراموششدگان کتابهای تاریخ هستند، اضافه کرد: پژوهشگر برای اینکه تاریخ مردم عادی و به حاشیه رانده شده را بنویسد باید با منابع و مواد دست اول همچون منابع سرشماری، سالنامهها، دفاتر بایگانی، رسالهها و اسناد و مدارک آرشیوی آشنا بوده و چگونگی استفاده از آنها را نیز آموخته باشد.
وی گفت: بنابراین پژوهشگر تاریخ فرهنگی و اجتماعی باید از ابزار دیگری جز کتاب ها و منابع مکتوب معمول برای نگارش تاریخ فرودستان بهره بگیرد تا به نتایج جدیدی دست یابد که برای پژوهش و نگاشتن تاریخ در این سطح؛ مواد و مدارکی بیش از منابع تاریخ نگاری سنتی مورد نیاز است.
معتقدی با بیان اینکه بررسی تاریخ نگاری اجتماعی فرودستان در دنیای امروز و چگونگی جبران فقر منابع مکتوب تاریخ اجتماعی با ابزارهای کمکی تاریخ نگارانه میسر است، تصریح کرد: اسناد آرشیوی مهمترین ابزار کمکی تاریخ نگاری در این سطح هستند.
وی افزود: ساخت انبار زغال و تاسیسات نظامی توسط مامورین انگلیسی در بندر باسعیدو در دماغه شمال غربی انتهای جزیره (قشم)، درخواست وزارت جنگ از ریاست وزرا برای اعلام نتیجه تصمیمات گرفته شده در خصوص عملیات انگلیسی ها در بندر باسعیدو، گزارش کفیل نیابت حکومت قشم از ورود و خروج مهندسان شرکت نفت ایران و انگلیس، فعالیت کمپانی نفت در استخراج گوگرد، ماسه سیاه و نظایر آن از معادن قشم، استخراج و فروش خاک سرخ جزیره هرمز، قشم و لارک، گزارش اکتشاف نفت در قشم، مخالفت سازمان برنامه و بودجه با ساختمان پل برای ایجاد ارتباط بین جزیره قشم و ساحل بندرعباس، اسامی صاحبان روستاهای جزیره قشم در جریان اصلاحات ارضی و درخواست بودجه برای تاسیسات رفاهی توریستی از اسناد منتخب برای نمایش در این نمایشگاه است.
عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی مهاجرت مردم قشم به عمان به دلیل افزایش عوارض گمرکی و خشکسالی، کمی بارش و درخواست تخفیف مالیاتی، شیوع طاعون در قشم، نبود پزشک و افزایش تلفات بیماری های واگیر، اعتراض مردم به ممنوعیت حمل خرما به جزیره قشم و درخواست آزادی حمل آن با توجه به قحطی، مقاومت اهالی قشم در پوشیدن کلاه پهلوی و کشف حجاب، آمار مدارس علوم دینی و مکتب خانه های قشم، آمار و مشخصات معلمان، تعداد دانش آموزان و امکانات مدارس ملی جزیره قشم از دیگر اسنادی است که در این نمایشگاه به نمایش گذاشته خواهد شد.
واژگانی همچون «استعمار» و «استثمار» با نام بریتانیا گره خورده است و در طول تاریخ کمتر کشوری را می توان دید که از گزند استعمارگر پیر در امان بوده باشد.
موزه ژئوپارک قشم در بلوار ولیعصر (عج)، جنب مجتمع تجاری ستاره واقع شده است.
این موزه در طول ایام هفته از شنبه تا پنج شنبه صبح ها از ساعت هشت تا چهارده و عصرها از ساعت هفده تا بیست آماده حضور علاقه مندان و گردشگران است.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.
نظر شما