به گزارش جمعه شب ایرنا، وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه تحولات به شکل سریعی در حال وقوع است که این خود جای پرسشهای زیادی دارد، افزود: پشت همه این تحولات سریع، تفکری است که از آمریکا و رژیم اسرائیل منشا میگیرد.
عراقچی ادامه داد: بعد از غزه، آنها به سراغ لبنان آمدند و سپس به سوریه و به نظر من این به سوریه متوقف نخواهد شد و کل منطقه با تهدید روبرو است.
وی افزود: قبل از سوریه، تهدیدها محدود به رژیم صهیونیستی بود اما اکنون تهدید گروههای تروریستی تکفیری نیز افزوده شده است و قابل توجه اینکه این گروههای مسلح موجود در سوریه از سوی سازمان ملل متحد به عنوان گروههای تروریستی شناخته و معرفی شدهاند.
وزیر امور خارجه ایران افزود: اما اکنون کشورهایی که ادعای مبارزه با تروریسم را دارند، یا سکوت کرده و یا از تروریستها پشتیبانی میکنند.
عراقچی گفت: متاسفانه گویا از نظر آنها دو نوع تروریسم خوب و بد وجود دارد، اگر این تروریسم در راستای اهداف آنها باشد از آن پشتیبانی و حمایت میکنند و اگر بر خلاف منافع آنها باشد با آن مبارزه میکنند.
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: تحولات در سوریه بسیار سریع است و تحولات در البوکمال، اوضاع سوریه را پیچیده تر میکند به ویژه اینکه اقداماتی از طرف قسد صورت گرفته است، به نظر من اوضاع پیچیده تر و حل و فصل این موضوع سخت تر خواهد شد.
عراقچی افزود: اما مقاومت به یک طریق محدود نیست، طرق مختلفی برای مقاومت وجود دارد. خاصیت مقاومت در طول سال های اخیر این بوده که گزینههای زیادی را برای خود به کار بسته است.
وزیر امور خارجه ایران گفت: من فکر نمیکنم که بسته شدن یک گذرگاه تاثیر زیادی داشته باشد و گروههای مقاومت میدانند که باید چه شیوهای را در پیش گیرند.
وی افزود: آنچه من متوجه میشوم اینکه امنیت عراق هم در خطر است و این کشور برای حفظ امنیت خود باید با تروریسم مقابله کند اما شیوه این مقابله به تشخیص حکومت عراق بستگی دارد و این دولت عراق است که تصمیم میگیرد چگونه با تروریسم مبارزه و مقابله کند.
عراقچی ادامه داد: گاهی باید تروریسم را در نطفه خفه کرد و گاهی هم باید در مرزها با آن مقابله کرد، شیوههای مختلفی برای این کار وجود دارد و این دولت عراق است که در این باره تصمیم میگیرد.
وی افزود: بر اساس درک من، تروریسم مرز نمیشناسد و نباید مبارزه با آن به مبارزه در مرز محدود شود و باید در سرچشمه و خاستگاه با آن مقابله کرد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه به دیدارهای روز جمعه خود با رئیس جمهور، نخست وزیر و وزیر خارجه عراق اشاره کرد و گفت: ما میدانیم که دیدگاههای متفاوتی در عراق وجود دارد و به نظر من همه این دیدگاهها قابل احترام است اما آنچه عراق تصمیم خواهد گرفت، تصمیم دولت عراق است و هیچکس نمیتواند چیزی را به دولت عراق تحمیل کند.
وی با بیان اینکه ما از موضع دولت عراق در قبال سوریه حمایت میکنیم، افزود: شکل و شیوه این حمایت به دولت عراق بستگی دارد.
عراقچی در ادامه گفت: ما پیشگو نیستیم و نمیتوانیم از آینده خبر دهیم و هرچه تقدیر خدا باشد بر اساس آن عمل میکنیم اما مقاومت وظیفه خودش را انجام میدهد و در طول سالهای گذشته تحولات زیادی داشته است، در مقطعی که ما اکنون هستیم، در سال ۲۰۱۱ نیز با چنین شرایطی روبرو بودیم.
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: در آن زمان هم وزیر خارجه یکی از کشورهای منطقه به ایران آمد و تقریبا اوایل ماه رمضان بود و گفت که تا پایان ماه مبارک رمضان بشار اسد سقوط میکند و امروز ۱۴ سال از آن زمان گذشته است بنابراین بهتر است که پیشگویی نکنیم.
به گزارش ایرنا، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز جمعه بعد از ادای احترام به مشهد فرماندهان شهید سردار حاج قاسم سلیمانی و حاج ابومهدی المهندس در حومه فرودگاه بین المللی بغداد، در مقر وزارتخانه امور خارجه عراق مورد استقبال همتای عراقی خود قرار گرفت و هر دوی آنها راهی نشست سه جانبه با حضور «بسام صباغ» وزیر امور خارجه سوریه شدند.
در آن نشست سه جانبه که بغداد میزبان آن بود، سه وزیر خارجه ایران، عراق و سوریه اوضاع سوریه و تبعات تحولات آن را بر امنیت و صلح منطقه مورد بحث و بررسی قرار دادند.
معارضین مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی از کشورها و ورود نیروهای تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده به مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.
در همین راستا، ژنرال «العماد عباس» وزیر دفاع سوریه پنجشنبه شب گفت که گروههای تکفیری از سوی برخی کشورها و طرفهای منطقهای و بینالمللی حمایت میشوند که به طور علنی از آنها از نظر نظامی و لجستیکی پشتیبانی میکنند.
عملیات نظامی مخالفان بشار اسد علیه مواضع ارتش سوریه، توافق آتشبس منعقد شده در سال ۲۰۲۰ را نقض کرد زیرا این منطقه، مشمول توافقنامه «کاهش تنش» است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد و شامل مناطقی در ادلب، حومه حلب و بخشهایی از حماه و لاذقیه نیز میشود.
براساس توافق سال ۲۰۱۷ میلادی میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه، چهار منطقه امن در سوریه (کاهش تنش) ایجاد شد.
سه منطقه در سال ۲۰۱۸ میلادی به کنترل ارتش سوریه درآمد اما منطقه چهارم که استان ادلب در شمال غربی سوریه، بخشهایی از استانهای لاذقیه، حماه و حلب را در بر میگیرد، هنوز در دست گروههای مخالف دولت اسد قرار دارد.
اواخر تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی، سران مسکو و استانبول در سوچی روسیه به توافقی دست یافتند که طی آن ترکیه وعده داد، بدون خون ریزی، گروههای مسلح مستقر در این منطقه را خارج یا خلع سلاح کند، اتفاقی که از دید ناظران، تا امروز رخ نداده است.
نظر شما