نمایشگاه هفته پژوهش خراسان رضوی، پل ارتباطی بین علم و عمل

گرامیداشت هفته پژوهش و برگزاری نمایشگاه‌های مرتبط با آن فرصت‌های بی‌نظیری را برای به اشتراک‌گذاری دستاوردهای علمی و تحقیقاتی در کشور و همچنین استان خراسان رضوی فراهم می‌آورد تا آخرین داشته های علمی و تحقیقاتی به دست آمده به سایر مخاطبان ارائه شود.

برگزاری نمایشگاه هفته پژوهش و رویدادهایی از این دست، در استان خراسان رضوی می‌تواند به عنوان یک پل ارتباطی قوی بین دانشگاه‌ها، صنایع، نخبگان و دولت عمل و می‌تواند به شکل موثری به کاهش شکاف میان این اجزا در استان خراسان رضوی کمک کند و این در حالی است که سیاست های کلان برگزاری این نمایشگاه، از سوی وزارت کشور و وزارت علوم تحقیقات و فناوری، برنامه ریزی و اجرا می‌شود.

خراسان رضوی با داشتن دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان بزرگترین مرکز آموزش عالی خراسان بزرگ و شرق کشور ، در کنار نزدیکی به کشورهای آسیای میانه، داشتن موقعیت ویژه به عنوان گذرگاه ترانزیتی و صادراتی، فرصتی منحصر به فرد برای توسعه ارتباطات بین‌المللی و اقتصادی در استان و کشور را داراست از این رو نیاز به برنامه‌ریزی دقیق‌تر و رویکردهای نوین در برگزاری این رویداد حس می‌شود.

هفته پژوهش در خراسان رضوی بستری برای تبادل افکار و تجربیات میان استادان دانشگاه، دانشجویان و صنعتگران را فراهم می آورد و می‌تواند به شکل‌گیری همکاری‌های بین‌رشته‌ای و ایجاد طرح‌های تحقیقاتی مشترک کمک کند.

همچنین این نمایشگاه‌ پژوهشی فرصتی برای نمایش آخرین دستاوردهای نوآورانه به خصوص در حوزه اقتصاد دانش بنیان در استان پهناور خراسان رضوی را فراهم می‌کند و می‌تواند الهام‌بخش سایر استان ها برای ورود به عرصه‌های جدید علمی نیز باشد.

از سوی دیگر، برگزاری این نمایشگاه با رویکردهای نوین باید مورد توجه و برنامه ریزی قرار گیرد، زیرا تحولات دانشی و نیازهای صنایع ریز و درشت صنعت در کشور و به خصوص خراسان رضوی به عنوان یکی از بزرگترین دارنده های کارگاه های کوچک تولیدی در کشور نیز در حال تغییر است و بر این اساس لازم است تا با نگاه جدید، آخرین دستاوردهای علمی به مخاطبان این خطه ارائه شود.

نمایشگاه هفته پژوهش در استان خراسان رضوی، امکان معرفی طرح‌ها و تحقیقات مختلف را به سرمایه‌گذاران و همچنین مسوولان کشورهای همسایه که در نزدیکی این استان هستند فراهم می‌کند تا از این رهگذر امکان جذب سرمایه برای توسعه و تجاری‌سازی محصولات دانش بنیان و فناور را در این استان بزرگ فراهم کند.

دعوت از هیات‌های بین‌المللی، رایزنان اقتصادی و بازرگانان به این نمایشگاه، می‌تواند موجب صادرات اقتصاد دانش بنیان و همچنین معرفی نیازهای کشورهای دیگر به نخبگان علمی این استان شود و از سوی دیگر، نیازهای کشورهای دیگر نیز به نخبگان علمی استان معرفی شود تا با تلاش آنها کشورمان بتواند یاریگر کشورهای دوست و متحد نیز شود.

بر این اساس می‌توان به فرصت‌ها و مزایای برگزاری هفته پژوهش این گونه نگریست که این نمایشگاه می تواند بستری برای تبادل افکار و تجربیات میان استادان دانشگاه، دانشجویان و صنعتگران برقرار می‌کند و این تعاملات می‌توانند منجر به شکل‌گیری همکاری‌های بین‌رشته‌ای و ایجاد طرح‌های تحقیقاتی مشترک در این استان و همچنین با سایر استان‌های کشور نیز شوند.

همچنین، به چالش‌ها و نقاط ضعف در برگزاری این نمایشگاه در سال‌های گذشته باید توجه کنیم زیرا یکی از بزرگترین چالش‌ها در برگزاری این نمایشگاه، نبود هماهنگی کافی بین نیازهای صنعتی و تحقیقات دانشگاهی است که منجر به عدم بهره‌برداری مؤثر از دستاوردهای پژوهشی در کشور می‌شود و این در حالی است که نمایشگاه‌های پژوهشی فضایی را برای نمایش آخرین دستاوردهای نوآورانه و تحقیقات به روز فراهم می‌کنند که می‌تواند الهام‌بخش دیگران برای ورود به عرصه‌های جدید علمی باشد.

ناکافی بودن حمایت‌های مالی و حمایتی از تحقیقات، یکی دیگر از معضلات است. تلاش برای ساده‌سازی مفاهیم علمی و دستاوردهای پژوهشی و ارائه آن به زبان قابل فهم برای جامعه می‌تواند به افزایش تاثیرگذاری ها کمک کرد و بر این اساس لازم است تا دستاوردهای علمی به روش های مختلف به مخاطبان این نمایشگاه ارائه شود.

یکی از مواردی که باید به آن توجه داشت چگونگی کاربردی کردن دستاوردهای پژوهشی است و بر این اساس می‌توان با ایجاد سکوهای همکاری مشترک بین دانشگاه‌ها و صنایع به تطابق بهتر تحقیقات با نیازهای واقعی بازار و جامعه کمک کرد.

همچنین برگزاری کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی برای افزایش آگاهی جامعه نسبت به اهمیت تحقیقات می‌تواند به کاربردی کردن دستاوردهای علمی کمک کرد.

از سوی دیگر دولت می‌تواند با ارائه تسهیلات مالیاتی و اعتباری، شرکت‌های نوپایی که بر اساس تحقیقات دانشگاهی شکل گرفته‌اند را مورد حمایت ویژه خود قرار دهد.

در نهایت، هفته پژوهش در استان خراسان رضوی فرصتی است تا با رفع چالش‌ها و بهره‌برداری از فرصت‌ها، بتوان به ایجاد ارتباطات مؤثرتر بین جامعه علمی و صنعتی دست یافت و همزمان موجب توسعه پایدار و نوآوری در منطقه شد.

**مصطفی قطبی جشوقانی، خبرنگار

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha