نبرد با تشنگی

نوشهر- ایرنا- مازندران دارای ۸۵۰ قطعه آب‌بندان، ۲ سد بزرگ و ۹ سد کوچک و ۱۲۰ شاخه رودخانه به طول هفت هزار کیلومتر است اما با این وجود ۲۰ روستا از مجموع ۴۵ روستای عباس آباد واقع در غرب استان زیر پوشش شرکت آب و فاضلاب نیست که به تاکید فرماندار این شهرستان و مردم منطقه، دهیاران این روستاها باید با هدف خدمات رسانی بهداشتی برای رفع این مشکل هرچه زودتر تدبیر کنند.

به گزارش ایرنا، موضوع مسوولیت پذیری هر نوع عارضه ناشی از نوشیدن آب آشامیدنی در نقاط روستایی خارج از پوشش شرکت آب و فاضلاب عباس آباد در کارگروه امنیت غذایی این شهرستان مصوب و به تمامی اعضای شوراها و دهیاران این شمار روستاها گزارش شده است.

دهیاران و شوراهای اسلامی روستاهای خارج از پوشش آبفا به گفته کارشناسان امر مسوولیت تامین و توزیع آب این روستاها عهده دار شده اند که در صورت بروز هر نوع بیماری ناشی از مصرف آب آشامیدنی باید پاسخگو باشند و مقام عالی دولت در این شهرستان تاکید کرده که فرمانداری در این ارتباط هیچ نقشی ندارد چرا که احتمال آلودگی آب در این روستاها بالاتر است.

رسالت اصلی تأمین و توزیع آب آشامیدنی سالم و پایدار برعهده شرکت آب و فاضلاب است اما به گفته مسوولان امر تنها ۲۵ روستای عباس آباد زیر پوشش شرکت آبفا هستند. در زمان حاضر هزار و ۷۰۰ روستا مازندران زیر پوشش شرکت آب و فاضلاب مازندران قرار دارد که ۷۵ درصد جمعیت ساکنان روستاهای موجود در استان را شامل می شود و ۲۵ درصد جمعیت مابقی زیر پوشش نیستند که همکاران شرکت در نقاط مختلف در حال رایزنی با مسوولان محلی جهت تحویل‌گیری این روستاها هستند.

نبرد با تشنگی

اجرای طرح‌های آبرسانی، تامین آب شرب بهداشتی، سالم و پایدار و ذخیره مطمئن آب شرب به ویژه در ایام اوج مصرف و ایام تعطیل بخشی از مزایای زیر پوشش قرارگرفتن روستاها محسوب می شود که طی سالهای اخیر این روند سرعت بیشتری به خود گرفت.

نکته مهم دیگر این که روستاهای گردشگری غرب مازندران از جمله عباس آباد سال‌ها است با چالش کمبود آب آشامیدنی مواجه است که علاوه بر لزوم نهادینه شدن فرهنگ صرفه جویی، برای طولانی مدت یافتن راهکار اساسی برای رفع این نیاز اساسی منطقه ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

نور، نوشهر، چالوس، کلاردشت، عباس آباد، تنکابن و رامسر با افزون بر یک میلیون نفر جمعیت در غرب مازندران واقع است که به خاطر قرار گرفتن در موقعیت خاص جنگلی، کوهستانی و ساحلی سالانه میلیون ها مسافر را با زیر ساخت های موجود که برای جمعیت ساکن بومی تعریف شده است، خدمات می دهد.

طبق آمار شرکت آب و فاضلاب استان مازندران متوسط الگوی مصرف آب آشامیدنی در شهرهای استان گردشگرپذیر مازندران ۲۰ متر مکعب و در روستاها ۱۸ متر مکعب اعلام است.

مسوولان مربوط می گویند تا ۹۰ درصد آب آشامیدنی استان مازندران از چاه های زیر زمینی تامین می شود اما لزوم رعایت الگوی مصرف در غرب مازندران همواره به لحاظ زیست محیطی نیز مورد تاکید است.

چندی پیش مشاهده مارمولک و حتی مار در داخل لوله آب آشامیدنی روستای "ولیکستان"بخش مرکزی شهرستان عباس آباد به گفته یکی از اهالی این منطقه باعث نگرانی شده و آنان خواهان رفع این مشکل از سوی مسوولان امر شدند.

ولیکستان یکی از روستاهای بخش مرکزی عباس آباد که دست کم ۲۰۰ خانوار جمعیت دارد و به گفته روستاییان سال ها است مدیریت آبرسانی این روستا به شیوه شورایی مدیریت شده و شرکت آب و فاضلاب روستایی شهرستان در این زمینه مسوولیتی ندارد.

صدیقه شجاع شفیعی خانم روستایی چندی قبل به خبرنگار ایرنا گفته بود که ورود خزندگانی مانند سوسمار و مار به داخل شبکه های آبرسانی موضوع جدیدی نبوده چراکه سال ها چنین اتفاقی می افتد و افزون بر آن در زمان بارندگی هم آب آشامیدنی این روستا گل آلوده شده و قابل نوشیدن نیست و به علت بدبو و چندش آور بودن اغلب اهالی ناگزیرند با هزینه های هنگفت آب معدنی بخرند.

نبرد با تشنگی

وی افزود: در بالادست آبی که وارد منبع آب می شود متاسفانه بنا به گفته اهالی پیرامون منبع محصور نبوده و به ظاهر آب آن از طریق رودخانه جاری همجوار تامین می شود که هرازگاهی حیوانات وحشی نظیر خرس و گراز از رودخانه گذر می کنند.

این خانم روستایی اظهارکرد: اغلب اهالی روستا با هم فامیل هستند و حرفشان این است اگر این موضوع به مسوولان نهادهای ذیصلاح اطلاع داده شود و رسانه ها در جریان این وضعیت قرار گیرند ممکن است پیوند فامیلی و دهیاری و شورا ها از بین برود و کینه و کدورت ایجاد شود در حالی که غیر بهداشتی بودن آب، یک موضوع بسیار جدی بوده و با سلامت مردم ارتباط دارد.

شجاع شفیعی تصریح کرد: مسوولان و کارشناسان شبکه بهداشت و درمان شهرستان هم در جریان هستند و انتظار داشتیم اعضای شوراها و دهیاری روستا هم این صحنه بیرون آوردن سوسمار از لوله آب آشامیدنی را می دیدند که نیامدند.

این خانم روستایی بیان کرد: نکته قابل توجه آنکه اهالی روستاهای اطراف این روستا مانند سرتاکرات، امام دشت و ... آب آشامیدنی شان را از روستای ولیکستان تامین می کنند و تصورشان این است که آب این روستا سالم بوده و مشکلی ندارد در حالی که اینطور نیست.

از چالش آب روستا خبر دارم

چندی قبل دهیار روستای ولیکستان هم در تماس تلفنی خبرنگار ایرنا گفت : مدت ۱۸ سال به عنوان دهیار در این روستا فعالیت دارم تاکنون چنین مواردی دیده یا گزارش نشده و هرسال هم از آنجایی که آب این روستا و روستای سی بن از آب چشمه بالادست با ۲ منبع مجزا تامین و هرسال کلرزنی، بهسازی و بازسای می شود و حتی سالی دوبار این منبع شست و شو می شود.

مظاهر ابوالحسنی تصریح کرد: پشت این موضوع داستانی وجود دارد که در شرایط کنونی نمی توان این حرف ها را زد و متاسفانه آن روستاهایی که زیرپوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی قرار دارند مشکلات آن ها نسبت به روستای ما مضاعف تر است و به همین خاطر برخی از دهیاران و شوراها قادر نیستند مدیریت آبرسانی در اختیار آب و فاضلاب قرار گیرد.

نبرد با تشنگی

برابر آمار از مجموع ۴۵ روستای شهرستان عباس آباد، تعداد ۲۵ روستا زیرپوشش شرکت آب و فاضلاب قرار دارند و طبق گزارش شرکت آب و فاضلاب این شهرستان در صورت همراهی شوراها و دهیاران این آمادگی وجود دارد در بازه زمانی ۲ ساله این روستاها هم زیرپوشش این شرکت قرار گیرند.

همچنین جواد اصلانی فرماندار عباس آباد روز دوشنبه در گفت و گو باخبرنگار ایرنا افزود: موضوع مسوولیت پذیری هر نوع عارضه ناشی از نوشیدن آب آشامیدنی در نقاط روستایی خارج از پوشش شرکت آب و فاضلاب در کارگروه امنیت غذایی شهرستان مصوب و به تمامی اعضای شوراها و دهیاران گزارش شده است.

وی اظهارکرد: از آنجایی که دهیاران مسوولیت تامین و توزیع آب در این روستاها را عهده دار شدند درصورت بروز هر نوع بیماری ناشی از مصرف آب، باید پاسخگو باشند و فرمانداری در این ارتباط هیچ نقشی ندارد.

این مقام مسوول، خاطرنشان کرد : صرف نظر از این موضوع، بارها این موارد در نشست های مختلف دهیاران و شوراها با آن ها در میان گذاشته شد که به هر شکل تامین و توزیع آب آشامیدنی با کیفیت و سالم بسیار مهم بوده چرا که مستقیم با سلامت مردم ارتباط دارد و اگر خدای ناکرده اتفاقی برای هر روستایی رخ دهد ممکن است مشکل ساز شود. منتهی شوراها حرفشان این است شرکت آب و فاضلاب قادر نیست وجهی بابت هزینه های هنگفتی که برای تامین زیرساخت ها و تاسیسات آبرسانی روستاها شده پرداخت کند و از طرفی بابت دریافت حق امتیاز هم با روستاییان کنار نمی‌آید.

نبرد با تشنگی

وی در باره پیگیری های انجام گرفته مربوط به افزایش کیفیت آب شرب روستاهای "سرتاکرات " و " ولیکستان " هم گفت : سرتاکرات از روستاهایی زیرپوشش شرکت آب و فاضلاب بوده و از مدیر این دستگاه اجرایی مطالبه شد که در هیچ شرایطی پذیرفتنی نیست اهالی این روستا از وضعیت گل آلودگی آب رنج ببرند.

فرماندار عباس آباد درخصوص وضعیت آب روستای ولیکستان نیز اضافه کرد: با توجه به آنکه مدیریت تامین آب این روستا محلی و از سوی شوراها بوده به اعضای این شورا و دهیار اروستا تاکید و توصیه شده در گام نخست بستر را برای انتقال مسوولیت تامین آب شرب این روستا به شرکت آب و فاضلاب فراهم کنند و افزون بر آن نباید این وضعیت نگران کننده دوباره تکرار شود و خدای ناکرده اگر عارضه ای برای اهالی این روستا رخ دهد مسوولیت آن به پای خودتان است و باید پاسخگو باشید.

امور توزیع آب و فاضلاب عباس آباد به بیش از ۳۶ هزار مشترک در این خطه غربی مازندران خدمات ارایه می دهد.

این شهرستان با برخورداری از سه نقطه شهری شامل عباس آباد، کلارآباد و سلمانشهر، ۴۵ نقطه روستایی و جمعیت ثابت بالغ بر ۵۰ هزار نفر در غرب مازندران واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha