به گزارش ایرنا، گرگان ظرفیتهای خدادادی زیادی مانند پارک جنگلی النگدره، جنگل ناهارخوران و روستای زیارت و منطقه گردشگری هزارپیچ دارد که میتوان با اجرای پروژههایی مانند احداث هتل، اقامتگاه، شهربازی و تلهکابین پای گردشگران را به این شهر باز کرد اما با وجود وعده اجرای این پروژهها از سوی اعضای شورای اسلامی شهر در دورههای گوناگون، مردم گرگان هنوز طعم شیرین تحقق این پروژهها را نچشیدند.
در حالی که اعضای شورای اسلامی شهر گرگان در دوره ششم با شعار «خدمت و تحول در توسعه و آبادانی گرگان» پا به میدان خدمت گذاشتند اما دستگیری ۲ عضو شورای شهر و تعدادی از مدیران شهری گرگان به اتهام تخلفات مالی در ابتدای فعالیت دوره ششم، این شهر را با حواشی زیادی رو به رو کرد با این وجود اعضای شورای اسلامی شهر گرگان فارغ از این اتفاق، عملکرد خود را قابل قبول میدانند و معتقدند شهرداری و شورای شهر در این دوره به مناطق کمبرخوردار و حاشیهنشین شهر توجه ویژهای داشته است.
شورای شهر اسلامی گرگان در دوره ششم با فراز و فرودهای فراوان به خط پایان فعالیت خود نزدیک میشود همین مساله بهانهای برای گفتگوی ما با «عیسی مهری»، رییس کمیسیون توسعه و عمران، حملونقل شهری و معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر گرگان شد.
ایرنا: مهمترین اقدامات عمرانی دوره ششم شورای اسلامی شهر گرگان و شهرداری گرگان در چه بخشهایی بود؟
مهری: یکی از مهمترین مسائلی که امسال در بودجه شهرداری گرگان در نظر گرفته شد اختصاص هزار میلیارد ریال برای پروژههای عمرانی در مناطق کمبرخوردار شهر بود.
با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر رونق و جهش تولید با مشارکت مردم، شهرداری و شورای اسلامی شهر گرگان میتوانستند تعرفه عوارضی را متناسب با تورم تا ۴۴ درصد افزایش دهند اما لایحه تعرفه عوارضی فقط با ۱۰ درصد افزایش مصوب شد.
برای اولین بار در لایحه بودجه شهرداری گرگان برای ساختمانهای خیرساز در حوزههای مختلف بهداشتی، ورزشی و غیره تخفیف ۹۰ درصدی اعمال شد، همچنین کاهش نرخ بهای اتوبوس شهری از دیگر اقدامات ما بود که بلیت بسیاری از مسیرها با کاهش قیمت همراه شد.
رفع مشکل ۳۰ ساله تعاونی مسکن میثاق فرهنگیان در منطقه هزارپیچگرگان، اختصاص ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای محلات کمبرخوردار در سال ۱۴۰۲، بالارفتن ۶ هزار متری سرانه فضای سبز، ساخت پنج زمین فوتبال چمن مصنوعی، خرید ۶۱ اتوبوس و تقویت سامانه حمل و نقل عمومی برای کاهش مشکل ترافیک در این دوره شورای شهر گرگان اجرا شده است.
از ۶۱ دستگاه اتوبوس خریداری شده، تاکنون ۲۱ دستگاه تحویل داده شد، ۲۰ دستگاه اتوبوس نیز نوسازی شد و در حال حاضر ۹۰ دستگاه اتوبوس در حال خدماترسانی به مردم استان است.
تخفیف ۱۰۰ درصدی عوارض ساختمانی برای بافتهای فرسوده و محلههای کمبرخوردار و تخفیف ۵۰ درصدی عوارض عوارض نوسازی و هزینههای فنی و کارشناسی از دیگر اقدامات شورای اسلامی شهر گرگان در دوره ششم است.
تعیین تکلیف زمینهای فاقد سند برای صدور پروانه یکی دیگر از مهمترین اقدامات این دوره شورای شهر گرگان است و شهرداری گرگان با همکاری دادگستری، برای زمینهای بدون سند مالکیت به ویژه در حاشیه شهر و مناطق کمبرخوردار گرگان پروانه صادر کرد.
مردم محلاتی مانند کوی عرفان، انجیراب، چناران و بخشی از قلعهحسن به دلیل نداشتن سند و صادر نشدن پروانه مجبور به انجام ساخت و ساز غیرمجاز میشدند که باعث ایجاد بافتهای حاشیهای و ساختمانهای غیرمستحکم شد و به نظر میرسد اجرای این طرحهای از بروز چنین آسیبهایی در شهر جلوگیری خواهد کرد.
تبدیل وضعیت ۳۰۰ نفر از نیروهای شهرداری گرگان، تصویب شیوهنامه ورزشی و کمک به مساجد و هیاتهای مذهبی، ساخت آرامستان جدید در ابتدای ورودی جاده آققلا با ۱۲۷ میلیارد ریال اعتبار با پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصد و افتتاح آن تا پایان بهمن امسال، ساخت ایستگاه آتشنشانی شماره هشت در محدوده چناران، اوزینه و بنفشتپه گرگان با ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی، بازگشایی کمربندی گرگان با ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار از جمله دیگر اقدامات این دوره شورای شهر گرگان است.
همچنین امسال در ۱۱۰ هزار مترمربع از منطقه یک، در ۱۰۰ هزار مترمربع از منطقه ۲ و در ۱۱۱ هزار مترمربع از منطقه سه مرمت و لکهگیری آسفالت انجام شده است.
در مجموع کل اقدامات انجامشده در بخش آسفالت، گراویل و زیرسازی از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون در گرگان بالغ بر هزار و ۱۶۰ میلیارد ریال بوده و تولید آسفالت شهرداری گرگان در سال ۱۴۰۳ به ۲۰ هزار تن و تولید پازل به ۳۸ هزار متر رسید.
مناسبسازی ۱۷ پارک محلهای برای معلولان جسمی و حرکتی از دیگر خدمات این دوره شورای اسلامی شهر و شهرداری گرگان به شهروندان بود، همچنین ۲۰ پارک محلهای نیز برای مناسبسازی در دست مناقصه است.
ایرنا: پروژه شهربازی مدرن گرگان به کجا رسید؟
مهری: حدود سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار در این دوره شورای اسلامی شهر گرگان برای پروژه شهربازی مدرن اختصاص پیدا کرد، شهربازی مدرن یک ابرپروژه است و از مسوولان استانی، نمایندگان مجلس و فرماندار گرگان خواستیم برای تکمیل این پروژه سرمایهگذار معرفی کنند.
براساس برنامهریزی انجامشده تا پایان اردیبهشت سال آینده مرحله اول شهربازی مدرن شامل سورتمه ریلی و سوله سرپوشیده راهاندازی خواهد شد و ۵۷۰ میلیارد ریال اعتبار برای سورتمه ریلی اختصاص پیدا کرده است.
براساس برنامه، پروژه شهربازی مدرن گرگان به سه مرحله تقسیم شده که مرحله اول شامل ساخت سورتمه ریلی و فضای سرپوشیده و بازیها و سرگرمیهای قسمت ورودی شهربازی است و در مرحله دوم ساخت هتل، رستوران و پذیرایی و مرحله سوم ساخت چرخ و فلک و سایر بخشهای شهربازی مدرن در دستور کار قرار میگیرد.
از همان روز نخست ورود به شورای شهر گرگان اعلام کردم که ابرپروژه شهربازی مدرن گرگان با ۱۸ هکتار فضا برای تکمیل نیاز به جذب سرمایهگذار دارد و از مسوولان دعوت کردیم برای تکمیل این پروژه و بهرهبرداری از مراحل بعدی کمک کنند.
هنوز نمیتوان تاریخ دقیقی از بهرهبرداری نهایی از پروژه شهربازی گرگان اعلام کرد.
بخشی از زمینهای مربوط به پروژه شهربازی مدرن گرگان مدعیانی داشت که با ورود رییس کل دادگستری گلستان و دادستان مرکز استان این مشکل در حال برطرفشدن است.
ایرنا: شاید یکی از اقداماتی که برای مردم گرگان قابللمس نباشد اجرای پروژههای بزرگ عمرانی در شهر است، گرچه شهربازی مدرن گرگان یک ابرپروژه است اما دیگر پروژهای در این ابعاد در گرگان اجرا نشد. علت چیست؟
مهری: با توجه به شرایط کشور به ویژه در حوزه ساخت و ساز و افزایش قیمت مصالح در حوزههای مختلف عمرانی، شورای شهر گرگان برای رونق ساخت و ساز تعرفه عوارضی را افزایش نداده است.
از سویی دیگر نگاه دیگر دوره ششم شورای اسلامی شهر گرگان، اجرای ریزپروژهها در محلات بود که این پروژهها به خوبی در حال انجام است اما به خوبی از سوی روابط عمومی شهرداری گرگان اطلاعرسانی نشد.
ایرنا: شهرداری گرگان امسال به سن ۱۰۰ سالگی میرسد به نظر شما گرگان در این یک قرن چقدر به توسعهیافتگی نزدیک شد؟
مهری: گرگان در بین شهرهای شمال کشور از لحاظ توسعهیافتگی و پیشرفت شرایط مناسبی دارد.
روند پیشرفت ۲۰ سال گذشته شهرداری گرگان خوب بوده اما رشد گرگان در مقایسه با برخی از شهرهای کویری مانند یزد و قم که ساختار مذهبی و اعتقادی دارند مطلوب نیست و علت موفقیت این شهرها نیز اتحاد و همبستگی در مدیریت واحد شهری و یکپارچگی مسوولان این استانها برای اجرای پروژههای بزرگ شهری است.
ایرنا: یکی از مشکلات گرگان که به شدت برای مردم این شهر آزاردهنده است ترافیک است که موجب نارضایتی مردم شده و معتقدند تاکنون راهکار اثربخشی برای حل این معضل اندیشیده نشده است. شما در این خصوص چه نظری دارید؟
مهری: در ابتدای ورود به دوره ششم شورای اسلامی شهر گرگان، طرحی را اعلام کردم که برای حل معضل ترافیک، سهم سیستم حمل و نقل عمومی در شهر بیشتر شده و بیآرتی در گرگان راهاندازی شود.
گرچه تاکنون برای کاهش معضل ترافیک با خرید اتوبوس یک گام برداشته شد اما اگر بیآرتی و سیستم انبوهبر شمالی و جنوبی و شرقی و غربی در گرگان راهاندازی شود بیش از ۶۰ درصد مشکل ترافیک این شهر حل خواهد شد.
برای راهاندازی بیآرتی میتوان از ظرفیت سرمایهگذار استفاده کرد و با وجود آنکه در سال اول فعالیت این دوره شورای شهر یک سرمایهگذار با شرایط خوب متقاضی راهاندازی پروژه بیآرتی گرگان بود اما از سوی دیگر اعضای شورای شهر مورد استقبال قرار نگرفت.
در دوره ششم شورای اسلامی شهر گرگان بحثهای کارشناسی به شکل محدود انجام میشود و برای اجرای این طرحها نیز انسجام لازم وجود ندارد.
از سویی دیگر، مشاورانی برای هسته مرکزی شهر گرگان بهکارگیری شدند که مطالعات مربوط به حل این معضل را انجام دهند و شاید تا پایان سال جاری اقدامات و راهکارهایی برای حل موقت بحران ترافیک در گرگان از سوی این تیم ارائه و اجرایی خواهد شد.
ایرنا: علت اصلی نبود این اتحاد و اجماع بین اعضای شورای شهر گرگان چیست؟
مهری: پروژه بیآرتی یکی از پروژههای بزرگ در شهر گرگان است و از آنجا که برخی پروژههای بزرگ مانند شهربازی مدرن و بازار موزه هفت شهر در دوره قبلی شورای اسلامی شهر گرگان نتوانست موفق عمل کند همین مساله برخی از اعضای شورای شهر گرگان را برای اجرای پروژه بیآرتی دچار تردید کرد اما در واقع هیچ نگرانی برای اجرای این پروژه وجود ندارد و حتی حوزه شرقی و غربی گرگان برای اجرای این پروژه، نیاز به تعریض و تملک ندارد.
ایرنا: یکی از اقدامات جنجالی شورای شهر گرگان، پس گرفتن اختیارات تفویض شده به شهردار بود که پس از این اتفاق، شهردار برای اجرای بسیاری از طرحها و برنامههای خود باید مصوبه شورای شهر را اخذ کند.
مهری: همیشه در جمعهای شورایی، برخی در اکثریت و عدهای نیز در اقلیت قرار میگیرند اما در این بین هدف اصلی یعنی خدمت به مردم نباید فراموش شود، واگذاری اختیاری که به شهردار داده شد تا پایان آبان ماه سال ۱۴۰۳ بود اما گروه اکثریت شورای اسلامی شهر گرگان برای این تصمیم دلایلی داشتند که برخی از آنها منطقی است.
برخی از اعضای شورای شهر معتقدند شهردار گرگان گزارش مربوط به تفویض اختیارات را ارائه نکرده که همین مساله و شاید برخی علل دیگر موجب بروز این اتفاق و بازپسگیری تفویض اختیار از شهردار شده است.
رییس شورای اسلامی شهر گرگان باید موضوع واگذاری اختیار شهردار گرگان را از بلاتکلیفی خارج کند. اگر تفویض اختیار به شهردار انجام نشود همه درخواستهای شهرداری باید در صحن شورای اسلامی شهر گرگان طرح شود که این مساله برای شهر گرگان با این حجم از نواحی و خدمات امکانپذیر نیست و روند کار کارشناسی را دچار اختلال خواهد کرد.
ایرنا: عملکرد این دوره از شورای شهر گرگان را چطور ارزیابی میکنید؟
مهری: گرگان ۲۱ محله کمبرخوردار دارد و دوره ششم شورای اسلامی شهر گرگان اعتبارات خوبی به این محلات اختصاص داده طوری که شاید ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار در حوزههای مختلف عمرانی، اجتماعی، فرهنگی، توسعه عمرانی، فضای سبز، تعریض و غیره به این محلات اختصاص یافت و از این لحاظ عملکرد شهرداری گرگان و شورای اسلامی شهر گرگان در دوره ششم قابل دفاع باشد.
در خصوص اجرای پروژههای بزرگ مانند شهربازی مدرن گرگان نیز از همان ابتدا باید مشارکتی و با جذب سرمایهگذار اجرایی میشد لذا با وجود اختصاص پنج هزار میلیارد ریال اعتبار به این پروژه، هنوز موفق نبوده است.
از سویی دیگر اجرای پروژههای حوزه عمرانی مانند آبشار منطقه ناهارخوران و بازار موزه هفت شهر چندان موفق عمل نکرده است.
ایرنا: حواشی زیادی در فضای مجازی مبنی بر سفر کربلا اعضای شورای اسلامی شهر گرگان با هزینه بیتالمال و یا ماجرای بنها مطرح میشود به سلامت دوره ششم شورای اسلامی شهر گرگان چه نمرهای میدهید؟
مهری: فارغ از اتفاقاتی که در ابتدای دوره ششم شورای اسلامی شهر گرگان اتفاق افتاد به سلامت این دوره شورای شهر نمره خوبی میدهم.
نگاه به قراردادهای دورههای قبلی شورای اسلامی شهر گرگان و سوءاستفادههای انجامشده، نشان میدهد در این دوره از شورای شهر تاکنون صحت و سلامت بین همه اعضای شورای اسلامی شهر و شهرداری گرگان حاکم است البته اینکه در آینده چه اتفاقی بیفتد از عهده ما خارج است.
ایرنا: عملکرد شهردار گرگان را چقدر قابل دفاع میدانید؟
مهری: ۸۷۴ هکتار از مساحت شهر گرگان در محلات حاشیهای قرار گرفته که ۱۰۰ هزار نفر جمعیت را در دل خود جای داده لذا نمیتوان محلات حاشیهای شهر گرگان را با وجود مشکلات عدیده به حال خود رها کرد.
یکی از اقدامات شهرداری گرگان و شورای اسلامی شهر در دوره ششم ورود و رسیدگی به محلات کمبرخوردار و راهاندازی قرارگاه جهادی با مشارکت هشت دستگاه اجرایی بود که اقدامات شهرداری در این بخش قابل تحسین است.
شهرداری گرگان در پروژههای بزرگ عمرانی با توجه به مقیاس بالای پروژهها به موفقیت نسبی دست پیدا کرده اما نتوانسته رضایت شهروندان را کسب کند.
نظر شما