برنامه‌های هفته پژوهش؛ تقدیر از پژوهشگران جوان و برپایی دو نمایشگاه فناورانه

تهران- ایرنا- معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در تشریح برنامه‌های هفته پژوهش سال جاری گفت: ششمین دوره نمایشگاه تستا، بیست‌وپنجمین دوره نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار همچنین تقدیر از پژوهشگران جوان برای اولین بار در بیست‌وپنجمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران از جمله برنامه‌های این هفته است.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، پیمان صالحی امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفته پژوهش (۲۳ تا ۲۹ آذر ۱۴۰۳) در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: هفته پژوهش استانی از ۱۰ تا ۲۲ آذر در ۳۰ استان با برنامه های متنوعی برگزار شده یا در حال برگزاری و رئیس ستاد استانی برنامه‌های هفته پژوهش، استاندار است.

وی ادامه داد: در این هفته برگزیدگان کارآفرین، کشاورزان و تولیدکنندگان در حوزه فناوری، دانشجویان نخبه، مدیران برگزیده، دستاوردهای فناوری تجاری سازی شده، خیرین و در سطح استان‌ها مدیران و فرمانداران فناور موفق معرفی و تجلیل شده‌ یا می‌شوند. همچنین در تمام استان‌ها نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار را داریم. یک روز را هم به درهای باز دانشگاه ها اختصاص دادیم تا دانش آموزان، دانشجویان و خانواده ها در دانشگاه حاضر و با محیط علمی آشنا شوند. بازدید دانش آموزان از پژوهشگاه ها را نیز در پژوهشگاه‌های مستقر در تهران داشتیم که از آن استقبال خوبی شد.

استاد دانشگاه شهید بهشتی در مورد روزهای هفته پژوهش و نامگذاری این روزها گفت: هفته ملی پژوهش نیز از ۲۳ تا ۲۹ آذرماه برگزار می‌شود؛ جمعه (۲۳ آذرماه) روز پژوهش و فناوری زمینه‌ساز رشد و جهش تولید، شنبه (۲۴ آذرماه) مدرسه، بنیان پژوهش و فناوری، یکشنبه (۲۵ آذرماه)  پژوهشگران و فناوران طلایه داران مرجعیت علمی، دو شنبه (۲۶ آذرماه) تعامل دانشگاه با جامعه و صنعت، ضرورت جهش تولید است. سه‌شنبه (۲۷ آذرماه) وحدت حوزه و دانشگاه، هم افزایی برای وفاق ملی، چهارشنبه ( ۲۸ آذرماه) پژوهش و فناوری، پیشران دیپلماسی علمی ، پنجشنبه ( ۲۹ آذرماه) پژوهش و فناوری و مشارکت مردم نامگذاری شده است.

تقدیر از ۴۰ پژوهشگر؛ ۷ پژوهشگر جوان و یک نفر از حوزه مهارتی

معاون پژوهشی وزارت علوم با اشاره به برگزاری بیست‌وپنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار گفت: این نمایشگاه در سالن های ۵، ۶ ،۷، ۲۷ و ۴۱ محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی از ۲۳ تا ۲۶ آذر برپا خواهد بود.

وی بیان کرد: امسال پژوهشگران جوان، برای نخستین بار جداگانه تجلیل می شوند. در جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برتر ۲۳۹ فرد دانشگاهی، ۷۹ نفر از دستگاه‌های اجرایی، ۲۰ نفر از مراکز پژوهشی و در مجموع  ۳۳۸ پژوهشگر معرفی شده‌اند و در آخر از ۴۰ پژوهشگر برگزیده تقدیر می‌شود که هفت نفر از آنها پژوهشگر جوان و یک نفر از حوزه مهارتی خواهد بود.

صالحی به قراردادهای ارتباط با صنعت نیز اشاره کرد و گفت: میزان قراردادها در سال جاری به ۱۲ هزار قرارداد به ارزش ۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.

وی گفت: ششمین دوره نمایشگاه تستا (تقاضای ساخت و تولید ایرانی) نیز همزمان بر پا می شود. در این نمایشگاه سازمان های دولتی و غیردولتی نیازهای پژوهشی و فناورانه خود را ارائه می کنند. همچنین نشست های مختلفی در آن برگزار می شود. تمهیداتی اندیشیده شده که نهادهای مالی هم حضور داشته باشند.

صالحی اظهار داشت: ۲۷ آذرماه نیز آیین اختتامیه جشنواره اندیشمندان جوان را در دانشگاه تهران داریم. این جشنواره متعلق به دانشمندان جوان و فعال در زمینه علوم پایه و برای حمایت از ایده پردازان است.

رتبه علمی کشور اسفناک نیست

معاون پژوهشی وزارت علوم در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص وضعیت رتبه علمی کشور گفت: اگر می‌خواهیم به رتبه ۱۴ علمی برسیم، باید اتفاقات بسیاری رخ دهد. یکی از آنها اجرای برنامه هفتم توسعه است و وزارت علوم به تعهدات خود عمل کند.

وی افزود: طبق قانون حجم سرمایه گذاری در زمینه تحقیق توسعه باید به دو درصد از کل بودجه کشور برسد؛ در حالی که این رقم اکنون کمتر از نیم درصد است. البته قانونگذار به درستی قوانین را تعریف کرده است و منافاتی با وظایف ما ندارد. رتبه علمی کشور تنها مربوط به وزارت علوم نیست و ۵۰ درصد مربوط به این وزارتخانه است. فعالیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه‌های متعلق به وزارت علوم در مجموع برآیند رتبه علمی کشور را می سازد.

صالحی بیان کرد: امروز حدود ۸۰ تا ۸۲ هزار عضو هیات علمی و ۲۰ هزار نفر نیز حق تدریس داریم در کشور داریم که تولید علم می‌کنند. وضعیت علمی کشور اسفناک نیست و تنها شتاب و رشد علمی کشور کمی کند شده است و باید برای بهبود آن تلاش کنیم.

تدوین و ارسال آیین‌نامه اجرایی سه‌ماهه برنامه هفتم توسعه
معاون پژوهشی وزیر علوم با تاکید براینکه  ملاک اجرایی برنامه دولت برنامه هفتم توسعه است، افزود: فصل الخطاب وزارت علوم نیز این برنامه است. وزارت علوم جزو معدود وزارتخانه‌هایی است که برنامه عملیاتی آن برای اجرای برنامه هفتم نهایی شده است و به زودی وزیر آن را اعلام خواهد کرد. البته بعد از آن برنامه‌های اجرایی را نیز تدوین می‌کنیم و دستورات رهبر معظم انقلاب نیز در این برنامه مستتر است. 

وی بیان کرد: در داخل وزارتخانه نیز تقسیم کار کردیم. بیشترین موضوعات این برنامه به معاونت پژوهشی بازمی‌گردد. در مورد آئین نامه‌های اجرایی برخی از آنها ضرب العجل سه ماهه داشت و تمام این آیین نامه‌های سه ماهه همچون آیین نامه جامع اعتبار ویژه به موقع تدوین کردیم و به هیات دولت ارجاع دادیم. 

صالحی افزود: این آیین نامه‌ها باید در دولت جلسات کارشناسی تشکیل شود. آیین نامه‌هایی که ضرب‌الاجل ۶ ماهه و یک ساله داشتند برخی تدوین و ارجاع داده شده و برخی در دست تدوین است. 

وی تصریح کرد: وزیر علوم تاکید ویژه دارند بر وظایف وزارت علوم درباره برنامه هفتم توسعه و هر روز پیگیری می‌شود. در برنامه هفتم توسعه ۱۵ درصد بودجه دانشگاه‌ها باید در حوزه پژوهش و فناوری هزینه شود. در تدوین برنامه عملیاتی دانشگاه‌ها در سال ۱۴۰۳ این ۱۵ درصد گنجانده شده است. 

معاون پژوهشی ادامه داد: برخی دانشگاه‌ها ۹۰ تا ۹۵ درصد بودجه از قبل باید در زمینه حقوق، مزایا و مسائل دانشجویی هزینه شود. انتظار داریم این ۱۵ درصد علاوه بر الزامات اضافه شود. اگر این ۱۵ درصد اختصاص یابد به اهداف برنامه هفتم می‌رسیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha