به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، تابستان ۹۷ بود که واردات کولرهای گازی با هدف حمایت از تولید داخلی این محصول و نیز به دلیل شرایط ارزی پیش آمده در کشور ممنوع شد؛ از آن زمان تاکنون، شرایط آب و هوایی کشور به دلیل تغییرات اقلیمی، به گونهای بوده که سبب شده تا هموطنان علاوه بر پایداری هوای گرم حتی در فصول سرد سال، از نظر دما نیز در فصل گرما، رکوردهای جدیدی را تجربه کنند.
افزایش متوسط دمای هوا در این سال ها، رشد جهشی استفاده از وسایل سرمایشی را به دنبال داشته است اما توان تولید صنایع داخلی به گونه ای نبوده که بتوان هم نیاز داخلی را پوشش داد و هم محصولی تولید کرد که از نظر مصرف انرژی نیز کمترین میزان مصرف برق را داشته باشد.
از سوی دیگر باید گفت که استفاده از کولرهای گازی فرسوده همواره یکی از متهمان ردیف اول وسایل پرمصرف برقی بوده است و کارشناسان و مسئولان صنعت برق وسایل سرمایشی تاکید داشتهاند که کولرهای گازی فرسوده سهم عمدهای از مصرف برق کشور را به خود اختصاص داده اند.
بر اساس محاسبات صورت گرفته، مصرف یک کیلووات ساعت برق در کولرهای گازی معادل ۳۰ دقیقه کار کردن این وسیله است که مصرف بسیار بالایی در طول روز به حساب می آید.
در همین رابطه پیشتر ناظر عالی شرکتهای توزیع برق کشور با بیان اینکه استفاده از کولر گازی برای تولید گرما در فصل سرد سال هزینه برق مشترکان را چندین برابر افزایش میدهد، گفته بود: یکی از بدترین اتفاق هایی که در حوزه مصرف انرژی برق به خصوص در سالهای اخیر اتفاق افتاده است، فرهنگ بد استفاده از کولرهای گازی و داکت اسپیلیتها به منظور ایجاد سرما در فصل تابستان و از آن بدتر تولید گرما در فصل زمستان در مناطق معتدل و با رطوبت کم است.
سیدسعید میرشریفی تاکید کرده بود که استفاده روزافزون از این دستگاهها، یکی از مهمترین عوامل هدر رفت انرژی در کشور است که مشکلات فراوانی ایجاد میکند.
البته وزارت نیرو و شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران نیز برای جلوگیری از هدر رفت انرژی طرح تعویض یک میلیون کولرگازی را اجرایی کرده اند؛ در این طرح قرار است یک میلیون کولر گازی پنجرهای در مناطق جنوبی تا پیک برق سال آینده (قبل از تابستان ۱۴۰۴) تعویض شوند که برای آن یک برنامه جدی وجود دارد و با تامین منابع مالی و جذب سرمایهگذاران محقق میشود.
به گفته محسن طرزطلب معاون وزیر نیرو، در حال حاضر ۸ میلیون کولر گازی موجود در کشور در پیک مصرف ۱۴ هزار مگاوات مصرف می کنند و سالانه یک میلیون کولرگازی بر این رقم افزوده می شود.
در این راستا، تصمیم دولت برای آزادکردن واردات کولرهای گازی با درجه مصرف اِی (A) و بالاتر میتواند گامی مهمی در مدیریت مصرف در وسایل سرمایشی محسوب شود.
نظر شما