به گزارش ایرنا، ویاچسلاو والودین روز دوشنبه در هفدهمین نشست مجمع پارلمانی سازمان پیمان امنیت جمعی در مسکو افزود: اصول تدوین شده پس از جنگ جهانی دوم برای تأمین صلح و امنیت در جهان توسط آمریکا، انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی پایمال و تضعیف شدهاند و تضعیف نهادهای بینالمللی منجر به افزایش تنشها در سراسر جهان شده است.
وی ادامه داد: افزایش تنشها تنها محدود به خاورمیانه نیست. ما می بینیم که در همان اروپا چه اتفاقی افتاده است، و وقتی همکاران ما در اینجا در مورد افغانستان صحبت کردند، این وضعیت (تداوم حضور گروههای تروریستی) نیز نتیجه آن فرآیندهایی است که تقصیر ایالات متحده آمریکا است که برای حفظ برتری خود در جهان، هر کاری را انجام میدهد.
والودین که در این نشست برای سه سال دیگر به عنوان رئیس مجمع پارلمانی سازمان پیمان امنیت جمعی انتخاب شد، تأکید کرد: از نظر این سازمان، ایجاد نظم جهانی عادلانه و چندقطبی لازم است.
وی خاطرنشان کرد: روابط بین کشورها باید بر اساس اصول دوستی، احترام متقابل، عدم مداخله در امور کشورهای مستقل و همکاری متقابل سودمند بنا شود.
رئیس دومای دولتی روسیه خاطرنشان کرد: هر شیوه دیگری به مشکلات و درگیریهای بزرگتر ختم میشود، زیرا ساختن دولتها، کشورها، مردم بر اساس منافع یک کشور غیرممکن است.
در این نشست رؤسای مجالس کشورهای بلاروس، قزاقستان، تاجیکستان و قرقیزستان نیز حضور داشتند و ارمنستان، غایب بود.
هیات مجلس شورای اسلامی متشکل از عباس مقتدایی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و عباس گودرزی عضو هیات رئیسه مجلس و گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه نیز در این نشست حضور داشت و به تبیین مواضع پرداخت.
سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) یک ائتلاف نظامی بین دولتی در منطقه اوراسیا است که در سال ۱۹۹۲ در تاشکند ازبکستان به امضا رسید. ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان این پیمان را امضا کردند.
این پیمان ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۳ (شهریور ۱۳۸۲) در راستای اجرایی شدن تصمیم سران دولتهای عضو به یک سازمان منطقه ای بین المللی تبدیل شد که مقر آن در مسکو قرار دارد.
هدف اصلی این سازمان، تعدیل و تعمیق همکاری های نظامی ـ سیاسی، توسعه ساختارهای چند جانبه، فرایندهای همکاری برای تضمین امنیت ملی کشورهای عضو بر پایه مبانی مشترک و کمک رسانی شامل کمک های نظامی به کشورهای عضو است که قربانی خشونت شدهاند، عنوان شده است.
ارمنستان که پیش تر در نشستهای سران و وزیران دفاع سازمان پیمان امنیت جمعی حضور نیافته بود، در نشست مجمع پارلمانی این سازمان نیز غایب بود. این کشور پیشتر تهدید به خروج از این سازمان کرده است. ارمنستان از سال ۲۰۲۰ و جنگ دوم قرهباغ، انتقادهایی به عملکرد این سازمان دارد.
ایروان دلایل انتقاد از عملکرد سازمان پیمان امنیت جمعی را در نوع واکنش آن به «نقض تمامیت ارضی» ارمنستان طی حملات جمهوری آذربایجان عنوان کرده است.
رئیسجمهور روسیه هشتم آذرماه 1403 در حاشیه نشست سازمان پیمان امنیت جمعی در قزاقستان در پاسخ به پرسشی درباره غیبت ارمنستان در اجلاس آستانه گفت: هر کشوری این حق را دارد که انتخاب کند در زمینه امنیت چه کاری انجام دهد.
ولادیمیر پوتین ادامه داد: ارمنستان تمایل خود را برای خروج از سازمان پیمان امنیت جمعی اعلام نکرده است و احتمال بازگشت ایروان به کار تمام عیار در این سازمان وجود ندارد.
پوتین در واکنش به این که علت عدم تمایل ارمنستان به ادامه عضویت در سازمان پیمان امنیت جمعی را موضع این سازمان در قبال مناقشه این کشور با جمهوری آذربایجان عنوان می شود، اظهار داشت: رویدادهای مربوط به قره باغ ربطی به سازمان پیمان امنیت جمعی نداشت، هیچ تجاوزی به ارمنستان صورت نگرفته بود.
نظر شما