به گزارش روز دوشنبه ایرنا، آندری کورتونوف در یادداشتی در روزنامه کامرسانت نوشت: این تهدید وجود دارد که سوریه به سومالی دوم تبدیل شود، که جنگ های داخلی و قیام ها علیه دولت مرکزی مستقر در موگادیشو، در آن ادامه دارند
وی ادامه داد: این بدین معناست که با سقوط بشار اسد، بازی سیاسی درون و اطراف سوریه تازه آغاز شده است.
شباهت و تفاوت دو سقوط
این تحلیلگر روس در ادامه به وجوه تشابه سقوط بشار اسد در سوریه و اشرف غنی در افغانستان در سال ۲۰۲۱ اشاره کرده است.
کورتونوف درباره وجوه تمایز سقوط این حکومتها نوشته است: در حالی که طالبان در افغانستان توانست قدرت را در کابل منسجم کند، از فاجعه انسانی اجتناب کند و مانع سیل های میلیونی مهاجران بشود و حتی اولین گام ها را به سمت شناسایی بین المللی برداشت، احتمال یک چنین موفقیتی در سوریه زیاد به نظر نمی رسد.
روسیه و سوریه پس از بشار اسد
این تحلیلگر روس در ادامه نوشت: در شرایط کنونی، مسکو دیگر مهمترین برگه، رهبر واحد سوریه، را در اختیار ندارد، اما با این حال چند برگه قدرتمند را همچنان حفظ می کند.
در ادامه این یادداشت آمده است: سرمایه گذاری روسیه در سوریه بیش از ۲۰ میلیارد دلار است. مسکو از جمله شرکای تجاری ردیف اول دمشق است. فعالان تجاری سوری در روسیه آنقدرها پرشمار نیستند، اما به لحاظ اقتصادی بسیار موفق و به لحاظ اجتماعی فعال هستند.
کورتونوف افزود: علاوه بر این، در خود سوریه علاقه پایدار به روسیه که از زمان های دور شوروی شکل گرفته است، از بین نرفته است.
وی تصریح کرد: مسکو دلایل زیادی دارد که بازیگری فعال در صحنه روسیه بماند، نه اینکه ناظری بیگانه بشود. تغییر آتی مسئولان سیاسی در واشنگتن، مسأله آینده نقش آمریکا در منطقه را نیز پدید میآورد و فقدان درک اولویتها و نیات آمریکا، به رهبران عربی برای گفتگو با مسکو انگیزه می دهد.
احتمال بازشدن جبهه جدید علیه روسیه
روزنامه کامرسانت در مطلب دیگری با عنوان «سوریه شوک شد. روسیه متحد کلیدی را در خاورمیانه از دست داد.» نوشت: در بحبوحه مناقشه اوکراین، سقوط اسد تهدید باز شدن جبهه جدید علیه روسیه، که تلاش هایش امکان حفظ رژیم حاکم و تمامیت ارضی کشور سوریه را فراهم آورد، را در بر دارد.
در این مطلب به قلم سرگی استروکان و آناستاسیا دومبیتسکایا آمده است: با این حال، حفظ حضور نظامی روسیه همچنان برای مسکو به مثابه مبنایی هم برای نگرانی و هم به عنوان ابزاری برای چانه زنی با اپوزیسیون مسلح در آینده است.
این مطلب میافزاید: سوریه امروز،کشوری است که در آن اسلامگراهایی به قدرت رسیده اند که در روسیه گروههای تروریستی تلقی می شوند.
در ادامه این مطلب کامرسانت آمده است: آینده حضور نظامی روسیه، از جمله پایگاه هوایی حمیمیم و پایگاه نیروهای دریایی روسیه در بندر طرطوس در دریای مدیترانه و همچنین چشم اندازهای حفظ مواضع روسیه در سوریه از مهمترین مسائل برای مسکو تلقی میشوند.
مخالفان مسلح سوری صبح روز یکشنبه ۱۸ آذرماه ۱۴۰۳ از کنترل خود بر شهر دمشق و خروج «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه خبر دادند.
از کودتای سال ۱۹۷۱ در سوریه که منجر به روی کار آمدن حافط اسد شد، حالا ۵۴ سال گذشته است. در این مدت سوریه همیشه درگیر جنگ داخلی و مقابله با گروههای مسلح بوده است.بشار اسد که بعد از پدرش از سال ۲۰۰۰ میلادی رئیس جمهور سوریه شد نیز در طول حکومتش همواره با تهدید گروهای مسلح مواجه شده بود.در آخر نیز یکی از همین گروهای مسلح به اسم هیئت تحریر الشام توانست حکومت خاندان اسد را به پایان برساند.
بنا بر اعلام منابع روس، بشار اسد و خانواده اش پس از خروج از سوریه، هم اینک در مسکو حضور دارند و با دستور ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه، این کشور به آنها پناهندگی سیاسی اعطا کرده است.
نظر شما