به گزارش خبرنگار ایرنا، غذاهای سنتی مازندران به دلیل استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی همچون سبزی های خودرو همچون اوجی ، َایه ، َاناریجه ، ُزلنگ ، شنبلیله و نعناع که به وفور در دل طبیعت این استان می روید دیگر نیازی به یخ زده کردن و نگهداری طولانی مدت نیست.
استفاده زیاد از سیر و پیاز بخش دیگری از فواید غذاهای سنتی این خطه از شمال کشور است که در کاهش اثرات رطوبت بر روی افراد تاثیر دارد.
نوع غذاهای مازندرانی به گونه ای است که افراد بیمار همچون دیابتی ها و فشار خونی ها با خوردن آنها سلامتیشان به خطر نمی افتد که قند و یا فشار خونشان بالا برود.
استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی از دل طبیعت استان ، غذاهای سنتی مازندران را ارگانیک و سالم کرده است و به طو تقریبی در ۸۰ درصد غذاهای محلی مازندران از سبزی های خودروی جنگلی و بومی هر منطقه استفاده می شود.
به طور مثال محصولات دانه های انار جنگلی مثل رب انار ، گردو، شیر، کره، ماست، دوغ و روغن حیوانی در غالب غذاهای محلی مازندران استفاده می شود.
آش به عنوان یکی از متنوع ترین غذاها در مازندران که در وعده عصرانه و پیش غذا سرو می شود . مازندران در داشتن آش های محلی از جمله آش اِگره، دوآش، بِنه بَزه آش و چَنگل اُو که با سبزی های محلی مثل اناریجه ، زولنگ، گزنه ، انواع رب آلوچه،ازگیل، انار و نارنج و برنج و دوغ تهیه می شود جز مناطق سرآمد در این زمینه است.
ماهی به عنوان سالم ترین و پرفایده ترین گوشت ها در وعده های غذایی مازنی ها یافت می شود و مازندرانی ها ماهی را با سبزی، گردو، دانه های انار خرد شده، شکم پر می کنند و در جشن ها، اعیاد و ضیافت های خانوادگی این غذا را استفاده می کنند.
رییس بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران با برشمردن برخی از ویژگی های غذای سالم گفت: مصرف کم نمک، شکر و روغن از جمله این موارد است.
دکتر اکبر فاضل تبار ملکشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : انتخاب رژیم غذایی مناسب و سالم مهمترین عوامل پیشگیری و مقابله با بیماری های سرطان ، قلبی و عروقی ، دیابت و فشار خون به شمار می رود.
وی همچنین یک رژیم غذایی مناسب را کمک کننده برای رسیدن به یک وزن ایده آل می داند و افزود : مصرف پنج واحد میوه و سبزیجات به همراه غلات و مصرف کم گوشت های فرآوری شده همچون سوسیس و کالباس در این امر دخیل است .
این کارشناس تغذیه همچنین تازه خوری را به عنوان دیگر فاکتور ویژه غذاهای سالم نام برد و ادامه داد : پاک بودن از هرگونه فرآوری ها ، افزودنی و قندهای اضافی ، نگهدارنده های نیترات سدیم برای یک غذا بتوان برآن برچسب سالم زد ، نیاز است .
فاضل تبار ملکشاه ادامه داد : اما غذاهای سنتی مازندران که در آنها استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی و همچنین استفاده از سبزیجات وجود دارد در این برهه زمانی به عنوان غذای سالم به شمار می روند .
پانزدهمین پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم با هدف افزایش آگاهی عمومی و اصلاح باورهای نادرست درباره روغنها و چربیها، از امروز شنبه ۱۷ آذر آغاز شد و تا ۳۰ آذر در سراسر کشور ادامه دارد.
پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم با شعار «روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم» به مدت دو هفته در سراسر کشور اجرا میشود.
این پویش که به همت دفتر بهبود تغذیه جامعه و با همکاری معاونتهای بهداشت و سازمانهای برونبخشی برگزار میشود، با هدف ارتقای سواد تغذیهای جامعه و کاهش بیماریهای غیرواگیر همچون چاقی، بیماریهای قلبی عروقی و سرطان شکل گرفته است.
پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم هر ساله با محوریت آموزش همگانی در حوزه تغذیه سالم اجرا میشود و امسال بر اهمیت انتخاب صحیح روغنها و چربیها در رژیم غذایی تاکید دارد. محورهای اصلی این برنامه شامل فرهنگسازی درباره نقش روغنها در برنامه غذایی سالم، اصلاح باورهای نادرست درباره چربیها، ترغیب به مصرف روغن کانولا، آشنایی جامعه با خطرات اسید چرب ترانس و انتخاب مواد غذایی بدون ترانس است.
همچنین در پویش امسال بر استفاده از ظرفیتهای رسانهای برای فرهنگسازی صحیح و مقابله با پیامهای نادرست درباره روغنها و چربیها تاکید ویژه دارد و این اقدام با همکاری گروههای بهبود تغذیه در معاونتهای بهداشت سراسر کشور و مشارکت فعال سازمانها و نهادهای مرتبط اجرایی خواهد شد.
نظر شما