هادی شاهوردی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اکنون ۳۱۰ آسباد در استان وجود دارد که حدود ۱۰۰ آسباد در ۹ منطقه تاکنون برای ثبت در پرونده جهانی پیشنهاد داده شده است.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی بیشترین سهم آسبادها را به خود اختصاص داده است ادامه داد: تمامی آسبادهای استان نیاز به مرمت و بازسازی دارند، تعداد معدودی سالهای قبل مرمت شده اما برای راهاندازی نیاز به اعتبار دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی تاکید کرد: اولویت مرمت و راهاندازی آسبادها به ۱۰۰ آسبادی است که برای ثبت در پرونده جهانی پیشنهاد داده شده است.
وی با بیان اینکه برای راهاندازی آسبادها حدود ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است اظهار کرد: این مهم نیازمند تلاش، پیگیری مستمر و تخصیص منابع مالی است از طرفی فرصت محدود بوده و باید تلاش کنیم بیشترین سهم را در پرونده جهانی آسبادها داشته باشیم.
شاهوردی تصریح کرد: چند روز گذشته در نشست با مدیرکل امور پایگاههای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و مسئول پرونده ثبت جهانی آسبادهای کشور، مستندات پرونده جهانی آسبادهای استان مورد بررسی قرار گرفت.
وی اظهار کرد: به ترتیب شهرستانهای درمیان، نهبندان و بیرجند دارای بیشترین تعداد آسباد در شهرستانهای ایران هستند هرچند در شهرستانهای، سربیشه، قاینات و خوسف نیز آسبادها دیده میشوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی با بیان اینکه در حوزه اعتباری دو مقوله تملک حریم آسبادها و مرمت آن مورد تاکید و توجه قرار دارد عنوان کرد: ۱۳۰ میلیارد ریال برای تملک اراضی و حریم آسبادها نیاز است.
وی تصریح کرد: از سال گذشته پیگیری راهاندازی موزه آسبادها در شهرستان نهبندان و تملک ساختمان هستیم تا پایگاه ملی و سپس جهانی آسبادها در خراسان جنوبی راهاندازی شود.
شاهوردی ادامه داد: از آنجاییکه سال آینده پرونده آسبادهای استان ارزیابی و در یونسکو طرح موضوع خواهد شد لذا مرمت آسبادها در این مدت ضروری بوده و باید انجام شود.
وی افزود: خراسان جنوبی خاستگاه آسبادهای ایران و جهان است و اگر در این مدت نتوانیم آسبادها را در یکسال باقیمانده مرمت و راهاندازی کنیم از پرونده ثبت توسط ارزیاب خارج و استان به شدت متضرر خواهد شد.
وی بیان کرد: قرار شد موضوع تخصیص اعتبار آسبادهای خراسان جنوبی در اولویت تخصیص اعتبار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار گیرد از طرفی برای جذب اعتبار مرمت و بازسازی آسبادهای استان نیاز به حمایت استاندار و سازمان مدیریت و برنامهریزی استان هستیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی اظهار کرد: معادل ۱۶۰ میلیارد ریال برای تملک اراضی اطراف آسبادها و بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال پروژه با شرح عملیات در اختیار وزارت میراث فرهنگی قرار گرفت و با آن موافقت شد، باز هم پیگیر تخصیص اعتبارات بیشتر هستیم، همچنین مکاتبهای با امضای استاندار برای وزیر ارسال خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه در سالهای گذشته پایگاه ملی آسبادها کمترین توجه را به مرمت آسبادها داشته است گفت: برای مرمت سازه و راهاندازی آسبادها پیگیر تامین اعتبارات هستیم.
نظر شما