معضل پسماند خانگی در روستاهای مازندران

ساری- ایرنا- تغییر سبک زندگی و فقدان تفکیک زباله از مبداء سبب شد در شرایط فعلی بیش از یک سوم زباله های تولیدی در مازندران سهم روستاها باشد که در صورت تداوم رویه فعلی این امر به یک چالش جدی برای مدیریت پسماند استان تبدیل خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بر اساس آمارهای اعلام شده در حال حاضر روزانه سه هزار و ۱۰۰ تن زباله در استان مازندران تولید می شود که از این مقدار بیش از یک سوم آن برابر با یک هزار و ۱۰۰ تن زباله تولیدی سهم روستاهای این استان است.

با توجه به این که در سالهای گذشته بحران پسماند مازندران همانند شرایط فعلی بحران نشده بود هر شهرستان یک مکانی برای دفن زباله در اختیار داشت. با توجه به بسته شدن چند سایت زباله در شهرهای مازندران و به ناچار حمل این زباله ها به استانهای دیگر سبب شد که متولیان امر ابراز نگرانی خود را از تولید انبوه زباله در روستاهای مازندران اعلام کنند.

مازندران از نظر جمعیت روستانشین دومین استان کشور است. وجود بیش از سه هزار و ۶۰۰ روستا در این استان و تراکم جمعیتی بالای این آبادی‌ها هرچند که نقش این استان در تولید محصولات کشاورزی و باغی را برجسته کرده است، اما از سوی دیگر تعداد زیاد جمعیت روستانشین به همراه حضور پر تعداد مسافران در این استان سبب شده که در برخی مسائل زیرساختی مانند جمع‌آوری پسماند روستایی با چالش های جدی مواجه باشد.

آخرین آمارهای ثبت شده از سرشماری جمعیت در مازندران نشان می‌دهد که دست‌کم ۴۷ درصد مردم این استان ساکن روستاها هستند. روستاهایی که بسیاری از آن‌ها در مناطق جلگه‌ای فاصله چندانی با هم ندارند و مانند شهرهای این استان گاهی فقط با یک تابلو از هم جدا می‌شوند.

تغییر سبک زندگی در روستاهای مازندران و همچنین گسترش بافت این آبادی‌ها با ساخت مسکن و افزایش تراکم جعیتی با رشد جمعیت بومی و همچنین حضور خوش‌نشین‌ها در حاشیه روستاها طی ۲ دهه اخیر سبب شده که بسیاری از چالش‌های این مناطق مسکونی در مازندران نیز مشابه مناطق شهری شود. یکی از مهم‌ترین چالش‌ها نیز افزایش حجم زباله تولیدی در روستاها و نبود ساز و کار مناسب برای جمع‌آوری و امحاءِ پسماند این مناطق مسکونی است که به معضل جدی برای این مناطق تبدیل شده است.

معضل پسماند خانگی در روستاهای مازندران

به استناد آمارها در حال حاضر دست‌کم حدود ۴۳ درصد از زباله‌های مازندران را پسماند تولیدی در روستاهای این استان تشکیل می‌دهد. حجم تولید روزانه زباله در مازندران سه هزار تن است که در هنگام حضور مسافران این میزان به ۲ تا سه برابر هم افزایش می‌یابد. با توجه به این‌که بخش قابل توجهی از خوش‌نشین‌های استان در مناطق روستایی حضور دارند، در عمل قسمت قابل توجهی از پسماند تولیدی مربوط به خوش‌نشین‌ها و مسافران این استان نیز مربوط به روستاهای استان است.

رها سازی زباله در طبیعت

کارشناس محیط زیست در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: میزان تولید زباله در روستاهای مازندران بیشتر از آمارهای اعلام شده است چون حجم زیادی از زباله ها در طبیعت رها سازی می شوند.

حسن لطیفی گفت: در حال حاضر حاشیه روستاها و اطراف رودخانه ها مملو از زباله های است که هر روز بر میزان و حجم آن افزوده می شود.

وی با بیان این مطلب که رودخانه های مازندران در محدوده روستاها به محلی برای زباله پرانی اهالی و مسافران تبدیل شد، اظهار کرد: جمع نکردن زباله ها از سطح روستاها چالش های زیادی را برای محیط زیست به همراه خواهد داشت.

لطیفی گفت: طرح تفکیک زباله از مبداء باید هر چه زودتر در روستاهای این خطه از شمال به درستی و به صورت فنی و کارشناسی آغاز شود.

این کارشناس محیط زیست با بیان این مطلب که مشکل پسماند در بسیاری از شهرهای بزرگ کشور حل شده تلقی می شود، ادامه داد: استانهای شمالی به خصوص مازندران در این بخش از عقب ماندگی مزمن رنج می برد.

معضل پسماند خانگی در روستاهای مازندران

وی ادامه داد: تعطیلی برخی از سایت های زباله در مازندران به یک چالش جدی برای شهرداری ها تبدیل شد و اگر در گذشته در این بخش سرمایه گذاری زیرساختی انجام می شد چالش پسمان مازندران به مراتب کمتر از شرایط کنونی بود.

لطیفی تصریح کرد: دهیاران نقش مهمی در اطلاع رسانی و بکارگیری ظرفیت های اهالی روستا برای جمع آوری زباله های اطراف روستا و اجرای درست طرح تفکیک برای حل این مشکل بسیار اثر بخش است.

تفیک به‌زودی شروع می شود

در این پیوند استاندار مازندران گفت: طرح تفکیک زباله در روستاهای مازندران به‌زودی آغاز خواهد شد و عملکرد دهیارن و بخشداران بسته به اجرای درست این طرح بررسی می شود.

مهدی یونسی رستمی گفت: در زمان حاضر روزانه‌ بیش از یک سوم زباله های استان برابر با یک هزار و ۱۰۰ تن زباله در روستاهای مازندران تولید می شود که آمار بالایی است.

وی افزود: پسماند یکی از حادترین چالش پیش روی استان است که باید گام به گام در مسیر گره گشایی از این مشکل حرکت کنیم.

یونسی رستمی ادامه داد: در شرایط فعلی سه هزار تن زباله در مازندران تولید می شود که از این مقدار بیش از یک‌سوم زباله های تولیدی برای روستاهای استان است.

استاندار مازندران با بیان این که به‌زودی نشستی را با بخشداران و دهیاران استان برگزار خواهد کرد، ادامه داد: تفکیک زباله از مبداء در روستاهای این استان باید هر چه زودتر اجرایی می شود.

نماینده عالی دولت در مازندران افزود: تفکیک زباله در روستاها ضمن کاهش میزان تولید پسماند، برای دهیاری ها درآمد زایی خواهد شد و باید به خوبی از این ظرفیت استفاده کرد.

یونسی با اشاره به این مطلب که زیرساخت های استان پیشرفت های خوبی نداشته است، ادامه داد: همه باید تلاش کنند تا از فرصت موجود برای توسعه مازندران استفاده شود.

وی ادامه داد: تکمیل نیروگاه زباله سوز ساری یکی از ضرورت های مهم محسوب می شود که این امر آغازی برای حل مشکل پسماند در شهرهای دیگر مازندران است.

یونسی رستمی با اشاره به این نکته که از سرمایه گذاران واقعی در این استان حمایت خواهد شد، اظهار کرد: در تلاش هستیم تا سرمایه گذار بدون کمترین زحمت کارهای اداری خود را برای آغاز طرح های مهم انجام دهد.

معضل پسماند خانگی در روستاهای مازندران

زباله های تولید شده مازندران در ۲۷ نقطه از مناطق جنگلی، ساحلی و حاشیه رودخانه ها دفن می شود و این وضعیت عامل تهدید کننده بهداشت عمومی، سلامت مردم و خسارت های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند به گونه ای که این وضعیت نگرانی خیلی از حامیان محیط زیست این خطه شمالی را برانگیخته است.

حدود ۷۵ درصد زباله های تولیدی در شمال کشور بویژه خطه مازندران تر و بقیه خشک است و در این میان حدود ۱۷ تا ۲۰ درصد آن غیرارزشمند و یا به عبارتی پسماند است و تنها نقش کلیدی نیروگاه زباله سوز امحای این زباله های آسیب‌رسان است.

هم اکنون روزانه به طور میانگین چهار هزار تن و در فصول گردشگری ۲ برابر این مقدار زباله در مازندران تولید می شود به طوری که سرانه تولید زباله استاندارد مقدار ۳۵۰ گرم است و این میزان در مازندران حدود ۸۰۰ گرم است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha