مناطق الحاقی به شهر یاسوج؛ مخالفان و موافقان

یاسوج-ایرنا- مطابق مصوبه هیئت وزیران برخی از مناطق حاشیه یاسوج به این شهر ملحق می شود ، مخالفان این الحاقیه را غیر کارشناسی، غیرتخصصی و ناقص می دانند و در مقابل موافقان یکپارچگی مدیریت واحد، قرارگرفتن جزو کلان شهرها ، افزایش اعتبار و منابع شهری را دلیلی بر مناسب بودن این طرح می دانند.

به گزارش ایرنا، هیئت وزیران در نیمه اول اردیبهشت ماه سال ۱۴٠۲ به پیشنهاد سوم اسفند ماه ۱۳۹۹ وزارت کشور و به استناد ماده ۱۳ قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری، مصوب کرد روستاهای "تل خسرو"، "سرآبتاوه"، "سِروک"، "مادوان" ، "مهریان"، "بلهزار" و شهر "مادوان" در شهر یاسوج ادغام می شوند.

برای الحاقیه کارشناسی دقیقی صورت نگرفته چرا که با اجرای طرح، بخشی از روستاها که وسط این طرح هستند و جزو آن نیستند مثل جزیره ای ناهمگون در مرکز این طرح قرار می گیرد.

بخشدار بخش مرکزی شهرستان بویراحمد در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد:روستاهای اطراف یاسوج مطابق با سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵ بیش از ۱۰۰هزار نفر جمعیت دارند، این جمعیت با جمعیت شهر یاسوج برابری می کند.

علی اکبری تبار اضافه کرد: روستای "سَرآبتاوه" با ۱۵ هزار نفر بیشترین جمعیت روستایی حاشیه یاسوج را دارد و روستاهای "مِهریان" ۱۰ هزار نفر، "گوشه" ۱۰ هزار نفر، "تِل خسرو" ۱۰ هزار نفر ، "بَلَهزار" هشت هزار نفر، "سِروَک" هشت هزار نفر جمعیت دارند، همچنین شهر "مادوان"(همجوار یاسوج و مابین روستاهای "گوشه"، "بلهزار" و"مادوان") بالای ۳۰ هزار نفر جمعیت دارد که سرجمع در این مناطق بیش از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ساکن هستند.

بخشدار مرکزی بویراحمد اگر چه موافق الحاق مناطق حاشیه ای به شهر یاسوج است اما آن را دارای نواقصی می داند .به عقیده وی بر روی این الحاقیه کارشناسی دقیقی صورت نگرفته است و لازم بود همه روستاهایی اطراف یاسوج به آن ملحق شوند که با الحاق به شهر، ضمن یکپارچه شدن برای اجرای طرح تفصیلی، هادی و ارایه خدمات تصمیم یگانه ای گرفته شود.

اکبری تبار افزود: با این الحاقیه وضعیت جغرافیای یاسوج به صورت جزیره ای خواهد شد چرا که در این الحاقیه مقرر شده با عبور از روستاهای "علی آباد"، "کرد لاغری" ، "خلف آباد" و "بازِرِنگ" و کنار گذاشتن آنها، ۲ روستای "تل خسرو" و "سرآبتاوه" در طرح الحاقیه در نظر گرفته شده است در صورتی که چهار روستای برشمرده نزدیک تر به یاسوج هستند.

الحاقیه؛ بدلیل نبود سازمانی مثل نظام مهندسی و نظارت بر ساخت و ساز در روستاها، خوب است چرا که هم اکنون در اطراف یاسوج انباشی از ساختمان های غیر مجاز بدون در نظر گرفتن سرانه داریم.

اکبری تبار که اجرای این طرح را در کل خوب می داند، اظهار کرد: به صورت کلی طرح خوبی است چرا که در روستاها سازمان قوی مثل نظام مهندسی نیست که بر ساخت و سازها نظارت فنی و دقیق تر کند.

وی دلیل دیگر موافقت خود با الحاقیه را جلوگیری از خرده فروشی زمین های اطراف یاسوج برشمرد و گفت: بخش زیادی از این روستاهای چسبیده به یاسوج زمین های خالی است و اگر ملحق شوند مالک زمین ملزم هست سرانه های لازم اعم از آموزشی، فضای سبز و بهداشتی و.. را در نظر بگیرد و چنانچه این الحاقیه صورت نگیرد مالک، زمین های خود را به قطعه های کوچک تر تقسیم کرده و بدون در نظر گرفتن سرانه، آنها را به فروش می رساند.

وی پیشنهاد کرد: با توجه به در پیش بودن انتخابات شورای شهر، تکلیف این الحاقیه تا قبل از پایان سال مشخص و اجرا شود، علاوه بر این سامانه املاک راه اندازی شود و زمین هایی برای فضای سبز یا دیگر خدمات پیش بینی شود تا بنگاه ها نتوانند آنها را بفروش برسانند.

الحاق روستاهای اطراف یاسوج، مالک زمین ها را ملزم به رعایت سرانه ها می کند و از خرده فروشی جلو گیری می کند.اکبری تبار تاکید کرد: در حال حاضر ما با انباشتی از ساختمان های غیر مجاز در اطراف یاسوج مواجه هستیم که زیر بنای لازم برای سرانه های مختلف در کنار آنها پیش بینی نشده است.

شهردار پیشین شهر یاسوج که از مخالفان این طرح است در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: طرح الحاقیه بدترین ظلمی بود که در حق یاسوج شد چرا که زیرساخت ها، منابع و پیش بینی های لازم در آن لحاظ نشده است.

طرح الحاقیه، ظلمی در حق یاسوج است چرا که پیش بینی ها اعم از زیرساخت ها و منابع لازم در نظر گرفته نشده است."محمدعلی جاوید" ادامه داد: این الحاقیه یک شوی تبلیغاتی، غیرتخصصی و غیرفنی است که در شورای عالی شهرسازی به تصویب رسید و اعتقاد دارم اگر دلسوزی در این شهر و استان است باید جلوی این اتفاق گرفته شود و مصوبه در همان جایگاه لغو شود.

وی محدوده فعلی خدمات شهرداری یاسوج را حدود ۲هزار هکتار دانست و ادامه داد: این مساحت از شعاع مرکزی تا مقعطی از شهر از زیرساخت های لازم برخوردار است و مابقی شهر یاسوج در همین محدوده از خدمات لازم محروم است.

بخشی از مساحت شهر فعلی یاسوج که ۲ هزار هکتاراست، از خدمات لازم برخوردار نیست و با الحاقیه به ۴ هزار هکتار می رسد که مشکلات آن مضاعف می شود.جاوید تاکید کرد : خیلی از روستاهایی که جزو الحاقیه هستند ظرفیت اتصال به شهر را ندارند چرا که شهر یاسوج نقاط جغرافیایی مرزی مناسب با حاشیه های اطراف دارد.خیلی از روستاهایی اطراف یاسوج که جزو الحاقیه هستند بدلیل پیش بینی نکردن سرانه ها، ظرفیت اتصال به شهر را ندارند.

وی ادامه داد:رودخانه"مِهریان"(حدفاصل شهر یاسوج و روستاهای همجوار آن همانند مهریان، بِنسنجان و بَلَهزار) خودش یک مرزی جغرافیایی مناسبی است و چه دلیلی دارد که اینها را به هم دیگر متصل کنیم.

جاوید یادآور شد: اگر بنا بر توسعه شهر یاسوج بود باید شاخص و دلیل موجهی باشد چرا که با این الحاقیه سطح شهر یاسوج از ۲ هزار هکتار به چهار هزار هکتار می رسد و در نتیجه به ضرر شهر یاسوج تمام می شود.

معاون فنی و عمرانی شهردار یاسوج در گفت و گو با ایرنا ضمن موافقت خود با طرح الحاقیه شهر یاسوج گفت: شهرداری یاسوج هم اکنون به محله های "شرف آباد" و محله های بعد از "اکبرآباد" و ورودی های شهر که عملا جزو محدوده شهر نیستند در حال خدمات دهی است.

"شهرام ارجمند" ادامه داد: وقتی سطح شهر از وضعیت فعلی افزایش یابد، شهریاسوج در مرتبه شهرهای بزرگ قرار می گیرد که به تبع آن اعتبارات شهر نیز افزایش می یابد بنابراین با انجام این الحاقیه توان مالی شهرداری یاسوج بیشتر می شود.

با الحاق حاشیه های یاسوج به آن، سطح شهر گسترش و با قرارگیری جزو کلان شهرهای کشور، اعتبارات آن نیز افزایش می یابد.

وی خدمات دهی کافی به شهروندان شهر یاسوج را نیازمند همکاری همه سازمان ها به خصوص استانداری و برنامه و بودجه استان بر شمرد و گفت: در توان شهرداری یاسوج نیست که بخواهد معضلات این شهر را حل کند، بنابراین نیازمند هماهنگی استانداری، شهرداری و برنامه بودجه است که بتوانیم معضلات شهر را حل کنیم.

سرپرست معاونت عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد وضعیت این طرح را تمام شده برشمرد و گفت: این مصوبه ابلاع شده و تمامی مراحل اداری آن انجام گرفته فقط نقشه های آن مانده که به ما ابلاغ شود.

عیسی شهامت این طرح را طرحی مناسب دانست و اظهار کرد: ماهیت کلی طرح،کار خوبی است چرا که یک مدیریت واحدی برای شهر یاسوج و توابع آن مشخص می شود.

شهر یاسوج به عنوان مرکز استان و بدلیل آب و هوای مناسب جمعیت آن بدلیل مهاجرپذری در ۱۰ سال اخیر به طور معناداری افزایش یافته است به طوری که جمعیت آن طبق سرشماری سال ۹۵ حدود ۱۳۰ هزار نفر بود و بنا بر برخی آمارها هم اینک از مرز ۲۵۰ هزار نفر گذشته است.

اغلب جمعیت شهر یاسوج در مناطق حاشیه ای این شهر مثل مادوان، بلهزار، اکبرآباد، سرآبتاوه، خلف آباد و نجف آباد سکنی گزیده اند که هیئت وزیران در جلسه ۱۳ اردیبهشت ۱۴٠۲ طرح الحاق این مناطق را به شهریاسوج تصویب کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha