رییس دانشگاه اصفهان: تحمیل الگوی غربی سبب تداوم ستیزهای جهانی است

اصفهان-ایرنا- رییس دانشگاه اصفهان گفت: تا مادامی که تحمیل الگوی غربی وجود داشته باشد، تقابل‌ها و ستیزهای جهانی نیز ادامه دارد.

به گزارش ایرنا، حسین هرسیج روز چهارشنبه در پیش نشست تخصصی «حقوق بشر شرقی؛ از نظریه تا عمل» در چارچوب همایش بین‌المللی «حقوق بشر شرقی» در تالار شهید سلیمانی دانشگاه اصفهان افزود: پس از جنگ سرد، شرق رفته رفته پی برد که غرب بدنبال سلطه همه جانبه خود در جهان است و ضرورت دارد در مقابل این سلطه طلبی اقدامی کند از این رو با خروج از حالت انفعال، اقدام به تغییر و تحول در ساختار موازنه جهانی به کمک ابزارهایی مانند قدرت نرم کرد.

وی ادامه داد: حق در نگاه زورمداران همواره بر نگاه سلطه گرانه و منفعت طلبانه مبتنی بوده و نتوانسته است احیاگر حقوق مظلومان واقعی جهان باشد.

هرسیج افزود: این امر در مقاطع مختلف تاریخی چه در دوران جنگ سرد و چه پس از آن اثبات شده و همین حقوق بشر تعریف شده توسط زورگویان، بارها قربانی مطامع و منافع صاحبان زر و زور بوده است.

وی اظهار داشت: با نگاهی به تاریخ حقوق بشر می توان پی برد که این مفهوم همواره ارتباط تنگاتنگی با ۲ مولفه قدرت و منفعت داشته که این نیز برآمده از «عقلانیت ابزاری» است.

رییس دانشگاه اصفهان افزود: «عقلانیت ابزاری» به این معنی است که گروه معتقد به آن اهدافی را از قبل برای خود تعیین می کند و به خود اجازه می‌دهد از هر وسیله‌ای برای محقق شدن آن استفاده کند.

وی اضافه کرد: کشورهای پیروز در جنگ جهانی دوم، مفهوم حقوق بشر را بارها به نفع خود مورد سو استفاده قرار دادند و اولویت آنها تنها منافع خودشان بوده است و توجهی به مفهوم حقوق بشر حقیقی نداشته اند.

هرسیج یادآور شد: هدف بیشتر این کشورها کسب قدرت، کنترل و سلطه بر جهان است و همانطور که در حوزه های سیاسی و اقتصادی از ابزارهایی برای رسیدن به این اهداف برخوردارند در زمینه حقوقی نیز از مفهوم حقوق بشر، استفاده ابزاری می کنند.

وی یادآور شد: پس از پایان جنگ سرد، صاحبنظرانی مانند فوکویاما نظریه «پایان تاریخ» را مطرح می کند که بر اساس آن، لیبرالیسم قدرت برتر جهان است و همه کشورها باید تحت سلطه لیبرالیسم قرار بگیرند و غرب که نماینده آن آمریکا است باید بر تمام دنیا تسلط داشته باشد، البته از آن طرف «هانتینگتون» نیز نظریه «جنگ تمدن ها» را مطرح می سازد و برخورد تمدن غرب با تمدن اسلامی و تمدن کنفوسیوسی را پیش بینی می کند.

رئیس دانشگاه اصفهان تصریح کرد: هانتینگتون بعنوان استراتژیست آمریکایی با بیان نظریه خود درصدد هشدار دادن به اروپا بود تا در پی سرنگونی شوروی سابق بدنبال احیای یک هویت مستقل از غرب آمریکایی نرود ولی در باره ظهور قدرت هایی تمدنی اسلام و کنفوسیوسی، پیش بینی درستی داشت.

وی تاکید کرد: امروز بر خلاف گذشته، از نظر اقتصادی و حتی نظامی توازن قدرت و ثروت در جهان تا حدودی زیادی متعادل شده است و در این شرایط نهادها و سازمان های فرا دولتی می توانند نقش مهمی در تغییر موازنه قدرت داشته باشند و دانشمندان علم حقوق نیز در این زمینه به ارایه نظریه بپردازند.

به گزارش ایرنا، پیش نشست تخصصی «حقوق بشر شرقی؛ از نظریه تا عمل» در چارچوب همایش بین‌المللی «حقوق بشر شرقی»، امروز با حضور جمعی از اساتید و محققان حقوق از سراسر کشور در دانشگاه اصفهان برگزار شد.

دانشگاه اصفهان با حدود ۱۷ هزار دانشجو و ۷۰۰ عضو هیات علمی، یکی از مراکز آموزش عالی برتر کشور به‌شمار می‌آید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha