به گزارش ایرنا، مهران شنتیانی، روز چهارشنبه در همایش«روز جهانی خاک» که در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، با تاکید بر اهمیت ارزشگذاری علمی منابع زیست محیطی و عوارض فعالیت واحدهای صنعتی در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان افزود: این صنایع با تولید پسماندهای ویژه حاوی فلزات سنگین و مواد سرطانزا، خاک و منابع آبی زیرزمینی را نابود میکنند.
وی افزود: یکی از این صنایع آلاینده خاک، واحدهای آبکاری است که حتی در محیطهای مسکونی فعالیت دارند و فاضلابهای تصفیه نشده خود را به چاههای جاذب تخلیه میکنند.
شنتیانی همچنین به تاثیر مخرب کورههای آجرپزی اشاره کرد و گفت: در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان ۳۰۹ کوره آجرپزی وجود دارد که با گودبرداریهای عمیق، بهترین خاک کشاورزی منطقه را نابود کردهاند و در مناطقی مانند برخوار، گز و شاهین شهر، خاک مزرعهای که میتوانست برای کشاورزی استفاده شود، از بین رفته است.
وی با انتقاد از بیتوجهی به تخریب خاک بر عزم جدی اداره کل حفاظت محیط زیست برای مقابله با آلودگی خاک، آب و هوا تأکید کرد و گفت: خاک کشاورزی ما اکنون برای تولید آجر در جاهایی مانند افغانستان، عراق و سایر استانها از بین میرود.
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان خاطرنشان کرد: سال گذشته گاز این کورهها را بدلیل آلودگی هوا قطع کردیم، اما به جای پرداختن به آسیبهای زیست محیطی، برخی افراد مسائل اقتصادی و افزایش قیمت آجر را بهانه کردند و محیط زیست را مقصر دانستند اما ما بطور قاطع در مقابل هر واحد صنعتی که سلامت مردم را به خطر بیندازد، میایستیم.
فرسایش خاک؛ تهدیدی برای امنیت غذایی ایران و جهان
رئیس مرکز تحقیقات و مطالعات کشاورزی استان اصفهان نیز در این نشست با اشاره به میانگین فرسایش خاک در ایران گفت: این رقم به ۱۶.۵ تن در هر هکتار رسیده که حدود هفت برابر میانگین جهانی است.
محسن دادار افزود: فرسایش خاک سالانه ۵۶ میلیارد دلار خسارت به کشور وارد میکند که این مبلغ رقمی معادل دو برابر درآمد نفتی سال ۱۴۰۲ است.
وی فرسایش، کمبود مواد آلی و عناصر مغذی را از مهمترین چالشهایی خاک در اصفهان دانست و گفت: مجموعه تحقیقات کشاورزی استان اقداماتی مانند پایش ۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی و طبقهبندی دقیق ۲۰۰ هکتار از خاکهای زراعی را آغاز کرده است.
وی از اصلاح بذرهای گندم و جو بعنوان یکی از دستاوردهای محققان مرکز تحقیقات کشاورزی استان نام برد و گفت: محققان ما در طول ۱۰ سال تحقیق، بذرهای اصلاح شده بوِیژه در حوزه غلات را معرفی کردند که بعنوان نمونه «بذر گندم برزگر» و «بذر جو گلشن» اگر میخواست از خارج تامین شود و محققان ما برای تولید آنها تلاش نمیکردند، اکنون سالانه نیاز به ۴۰۰ میلیون دلار ارز برای واردات این نوع بذرها داشتیم.
دادار، افزایش بهرهوری و کاهش مصرف آب را از خواص این بذرها دانست و گفت: با کاشت این دو نوع بذر، مصرف سالانه ۵۲ میلیون مترمکعب آب را کاهش دادیم که این میزان معادل یکبار بازگشایی آب زاینده رود است و علاوه بر این نیاز به واردات ۴۰۰ میلیون دلاری این نوع محصولات را نیز برطرف کردیم.
نقش خاک در حفظ امنیت غذایی
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان نیز در این همایش بر اهمیت خاک بعنوان بستر تولید ۹۵ درصد از غذای جامعه تأکید کرد و گفت: سهم استان اصفهان از منابع آبی و خاکی کشور ۳ تا ۵ درصد است.
حسین ایراندوست افزود: با استفاده بهینه از منابع و تمرکز بر توسعه عمودی بجای توسعه افقی، توانستهایم حدود ۸ درصد از ظرفیت کشاورزی کشور را در اختیار داشته باشیم.
وی بر استفاده بهینه از کودهای آلی، کاهش مصرف سموم و کاشت محصولات استراتژیک تأکید کرد و افزود: با تشکیل کارگاههای ترویجی، پیامهای مربوط به حفظ خاک و بهرهبرداری پایدار به کشاورزان و بهرهبرداران منتقل شده است.
به صدا درآمدن زنگ خطر جهانی فرسایش خاک
عضو هیات علمی بخش خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان و دبیر اجرایی این همایش نیز با اشاره به خسارت سالانه ۸۷۸ میلیارد دلاری فرسایش خاک در جهان گفت: تشکیل یک سانتیمتر خاک بین ۵۰۰ تا هزار سال زمان میبرد و این منبع ارزشمند نباید براحتی از دست برود و با سرمایهگذاری یک سوم هزینه خسارت جهانی فرسایش خاک میتوان از این بحران جلوگیری کرد.
محمدرضا رحمانی بر لزوم همافزایی دستگاهها تأکید کرد و گفت: خاک بعنوان سومین جزء محیط زیست پس از آب و هوا، نقشی کلیدی در امنیت غذایی و حفظ اکوسیستم (زیست بوم) دارد و اگر این منبع از دست برود، پیامدهای آن جبرانناپذیر خواهد بود.
وی با اشاره به کاهش عناصر غذایی خاک تصریح کرد: در سال ۱۹۷۰ کمبود نیتروژن در خاک بعنوان یک چالش مطرح بود، اما اکنون علاوه بر نیتروژن، عناصری مانند آهن، فسفر، پتاسیم، گوگرد، و منگنز نیز بدلیل فشارهای وارد شده به خاک کاهش یافته و این مساله بر تغذیه گیاهان و امنیت غذایی تأثیر منفی گذاشته است.
به گزارش ایرنا، خاک عنصر اصلی تامینکننده امنیت غذایی در هر کشوری است از این رو اتحادیه بینالمللی خاک پنجم دسامبر(۱۵ آذر) را روز جهانی خاک نامگذاری کرده است، این روز فرصتی برای تاکید بر اهمیت خاک در حفظ زیستبومها، کشاورزی پایدار و امنیت غذایی است.
استان اصفهان یکی از پیشتازان صنعت کشاورزی کشور محسوب میشود.
در این خطه با شرایط آب و هوایی متنوع، محصولات مختلفی مانند خرما، انار، پسته، بادام، گردو و محصولات دانهدار و هستهدار تولید میشود اما خشکسالی و کمبود منابع آبی در سال های اخیر بر این بخش تاثیر گذاشته و سبب کاهش سطح زیر کشت اراضی آن شده است.
نظر شما