به گزارش ایرنا سرهنگ علی قهرمان طالع روز چهارشنبه در نشست خبری پویش کودکان سایبری تشریح کرد: توان عملیاتی و کشف پلیس فتا استان اردبیل نیز در حوزه جرایم در فضای مجازی به موازات افزایش وقوع جرایم افزایش یافته است، به طوری که در هشت ماه گذشته از سال ۱۴۰۳ به نسبت مدت مشابه سال گذشته ۳۱ درصد افزایش کشف به کشف و ۹۰ درصد کشف به وقوع جرایم سایبری داشتیم.
وی با بیان اینکه حدود ۶۸ درصد جرایم سایبری در استان اردبیل در بستر شبکههای اجتماعی اینستاگرام و تلگرام به وقوع میپیوندد، افزود: از نظر بسترهای ارتکاب جرایم سایبری بیشترین آمارها مربوط به اینستاگرام با ۵۱ درصد و تلگرام با ۱۷ درصد است که با توجه به نبود امکان دسترسی به شرکتها و مالکان این شبکههای اجتماعی و فقدان پاسخگویی آنها گاه با مشکلهایی در این حوزه روبهرو میشویم.
رییس پلیس فتای استان اردبیل عنوان کرد: سال گذشته تعداد متهمان معرفی شده به مراجع قضایی ۵۶۵ نفر بوده که امسال این آمار به ۵۲۷ نفر رسیده و نشان میدهد رویکرد پلیس فتا در این مدت بر محورهای آموزش و پیشگیری موفیتآمیز بوده است.
وی بیان کرد: از بین متهمانی که در هشت ماه گذشته از سال جاری به مرجعهای قضایی معرفی شدند، ۷۳ درصد بالای ۲۶ سال، ۲۴ درصد بین ۱۷ تا ۲۵ سال و سه درصد زیر ۱۷ سال بودند.
قهرمان طالع اظهار کرد: بیشترین جرایم موضوعات مالی بوده، به طوری که در سطح استان جرایم مالی در فضای سایبری ۶۹ درصد تا ۷۰ درصد است و از نظر فراوانی به ترتیب شامل برداشتهای اینترنتی غیرمجاز از حسابهای بانکی، سرقت، کلاهبرداریهای رایانهای و سپس ۲۰ درصد جرایم نیز مرتبط با هتک حیثیت و نشر اکاذیب بوده است.
بازگرداندن بیش از ۱۹۹ میلیارد ریال به حساب مالباختگان
وی ادامه داد: همچنین در هشت ماه سال جاری ۱۹۹ میلیارد و ۶۱۰ میلیون ریال در کمتر از ۲۴ ساعت به واسطه توان عملیاتی پلیس فتا در شناسایی جرایم اینترنتی، به حساب مالباختگان برگردانده شده است که از یک سو نقطه عطفی در برخورد با جرایم سایبری در استان اردبیل به شمار میرود و از سوی دیگر افزایش رضایتمندی مردم را در پی داشته است.
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات استان اردبیل گفت: در حوزه خدمات انتظامی نیز بیش از ۶ هزار و ۸۴۶ نفر در هشت ماه گذشته از سال جاری به صورت فوریت امداد سایبری خدمات دریافت کردند و یک هزار و ۷۶۹ نفر نیز به صورت برخط و هوشمند از خدمات پلیس فتا برخوردار شدند.
وی با گلایه از نبود استاندارد رفتاری در فضای مجازی از سوی شهروندان، تصریح کرد: بیشتر سوء استفادهها با عنوان ارگانهای دولتی و حاکمیتی، ارسال لینکهای آلوده یا تماسهای تلفنی برای دریافت اطلاعات کارتهای بانکی شهروندان رخ میدهد که تبعات اقتصادی، اجتماعی و بینشی را به همراه دارد.
قهرمان طالع افزود: اگر بخواهیم شهروند دیجیتال قانونمدار داشته باشیم، باید در این زمینه بازنگری کنیم و نهادهایی که در این حوزه مسئولیت دارند، باید پای کار بیایند تا شاهد ارتقای امنیت در فضای مجازی باشیم.
استان اردبیل در فضای سایبری مجرمپرور نیست
وی با اشاره به رابطه جمعیت، جغرافیا و جرم همچنین گفت: استان اردبیل به فراخور ظرفیتهای اجتماعی، فرهنگی و عرفی در فضای سایبری مجرمپرور نیست و بیشتر متهمان مربوط به خارج از استان هستند و میتوان اذعان داشت که شهروندان اردبیلی بیشتر در این فضا قربانی هستند که علت آن هم ناشی از غفلت و یا طمع افراد است.
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات استان اردبیل اضافه کرد: در موضوعهای اعتقادی و بینشی وضعیت استان اردبیل خوب است و با این وجود با خانوادهها توصیه میشود چنان که در مسائل فیزیولوژی کودکان مسئولیتپذیر هستند، با نگاهی چند بعدی از نظر آموزشی، پیشگیری و کنترلی به این موضوع نیز ورود کنند.
وی اظهار کرد: والدین باید بیشتر یار کودکان باشند و نسبت به اعتمادسازی اقدام کنند تا از نظر عاطفی و احساسی فرزندان را جذب خانواده نگه دارند تا بتوانیم در حوزه آگاهسازی، ارتقای مهارتهای رسانهای و پیشگیری از وقوع جرم موفق باشیم.
قهرمان طالع با تاکید بر اینکه وضعیت فضای مجازی در اردبیل پیرو ظرفیتهای اجتماعی و فرهنگی به نسبت سایر استانها قابل قبول است، بیان کرد: کشف سریعتر جرایم و کاستن از فاصله بین مردم و پلیس فتا با ابزارها، سامانهها و نرمافزارها در دستور کار قرار دارد تا نیازهای انتظامی و خدمات پلیسی مورد نیاز مردم در این حوزه در سریعترین زمان ممکن برطرف شود.
وی یادآور شد: شماره تماس ۰۹۶۳۸۰ و پایگاه اینترنتی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات به صورت شبانهروزی در خدمت مردم اردبیل است و افراد میتوانند در هر ساعت از شبانهروز از خدمات پلیس در حوزه سایبری بهرهمند شوند.
برگزاری پویش کودکان سایبری
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات استان اردبیل در ادامه از برگزاری پویش کودکان سایبری به منظور پیشگیری از جرایم به ویژه آگاهیبخشی به کودکان از سنین پایه، ارتقای آگاهی خانوادهها در خصوص آسیبهای فضای مجازی، نقش مدرسهها و سکوها در ایمنی سایبری کودکان خبر داد.
وی توضیح داد: هدف از برگزاری این پویش افزایش آگاهی کودکان در حوزه سایبری است و تلاش میشود تا برگزاری رویدادهایی از این دست شکاف عاطفی ناشی از زندگی دیجیتال که ممکن است بین کودکان و خانوادهها وجود داشته باشد را کاهش دهیم که در این زمینه نقش مدرسهها در ارتقای سواد کودکان در مورد فضای مجازی برجسته است.
قهرمان طالع عنوان کرد: افزایش حساسیتهای اجتماعی برای رساندن کودکان به ضریب اطمینانبخشی در حوزه ایمنی سایبری از نظر فکری و توجه به نقش سایر ارگانها در بحث فضای مجازی در دوره برگزاری این پویش مد نظر است و در این راستا هماهنگی لازم با مجموعههای مربوطه از جمله شهرداری، آموزش و پرورش و معاونت اجتماعی فراجا انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه در کشورهای پیشرفته بیشتر بر روی حافظه حسی کودکان کار میکنند، گفت: با توجه به گستردگی و گوناگونی محتواها حداکثر باید بتوانیم در ۹ ثانیه روی ذهن افراد تاثیر بگذاریم و بر همین اساس بیشترین تمرکز بر تولید محتواهایی در قالب عکس، بنر و کلیپ در راستای تحت تاثیر قرار دادن حافظه حسی مخاطبان قرار دارد و در این زمینه تلاش شده است تا از طراحیهای جذاب و مختصر استفاده شود.
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات استان اردبیل افزود: در راستای اجرای هرچه پربارتر این دوره از پویش کودکان سایبری برگزاری نمایشگاه، مسابقههای نقاشی و کتابخوانی، برپایی میز خدمت، اجرای کارگاههای آموزشی حضوری و برخط (آنلاین)، تبلیغات محیطی، تولید محتواهای رسانهای و استفاده از بستر فضای مجازی در کانال اطلاعرسانی پلیس فتا همچنین برنامههای شاد، روبیکا، بله و ایتا در دستور کار قرار دارد.
پنجمین دوره پویش کودکان سایبری از ۲۴ تا ۳۰ آذر برگزار خواهد شد.
نظر شما