خانه‌هایی که بلای جان حیوانات وحشی شدند!

ساری - ایرنا - کشف حیوانات وحشی و غیر بومی از منازل مازندرانی ها داستانی تکراری بوده و این‌بار وجود توله های یک شیر مادر در خانه‌ای به دغدغه فعالان محیط زیست استان تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، سابقه پیدا شدن و حضور حیوانات وحشی جنگلی در محیط و جوامع انسانی مازندران چند سالی است به عنوان بحث داغ حیات وحش استان به شمار می رود و دغدغه مندان حیات وحش از این بابت نگران هستند چرا که علاوه بر اینکه حضور این حیوانات در محیط زندگی انسان ها منجر به بروز بیماری و یا گزش ناشی از خوی وحشی آنها می شود از نظر حفظ حیات وحش نیز مساله ساز است؛ ‌چراکه این حیوانات خارج از محیط زیست و به صورت غیر طبیعی در حال رشد و نمو هستند.

این شرایط زندگی غیر طبیعی منجر به آن می شود تا حیواناتی که بدین شکل رشد و نمو کردند پس از رهاسازی قادر به ادامه زندگی نباشند و برای دستیابی به غذا و یا حتی زندگی در محیط های زندگی با مشکل مواجه باشند.

شاید پُررنگ ترین حادثه و وضعیت حیوانات وحشی در جوامع انسانی را می توان به ماجرای اردیبهشت ۱۴۰۱ متصل کرد روزی که مردم در خیابان کارگر قائمشهر پلنگی را بر روی سردر یکی از شعب بانک این شهر دیدند نام برد.

حیوان نگون بخت برای فرار از هیاهوی انسان ها به واسطه دیدنش خود را به در و دیوار زد تا بتواند به محلی امن همچون آنچیزی که در دنیای حیات وحش در انتظارش بود را ببیند اما سرنوشت برای او شکل دیگری رقم زد و با وجود خبر اولیه زنده گیریش اما پس از آن خبر از تلف شدن این گونه جانوری مهم مخابره شد.

البته ماجرای مشاهده حیوانات حیات وحش در مازندران به همین مورد ختم نشد و رویت میمون آنهم به عنوان یک حیوان غیر بومی در باغات روستاهای هریکنده بابل، قراخیل و حاجی کلا منطقه جاده نظامی قائمشهر بار دیگر افکار عمومی را به این سمت و سو کشاند که دلیل وجود چنین حیواناتی در جوامع انسانی چیست؟

خانه‌هایی که بلای جان حیوانات وحشی شدند!

در مورد دیگر مشاهده گونه های غیربومی حیوانات در محدوده محیط زندگی مازندرانی ها، ماه ها قبل مار پیتون سر از سطل زباله در یکی از نقاط شهری آمل سردرآورد. این نوع مار نیز از گونه های غیربومی کشور به شمار می رود و موارد معدودی از این گونه های موجود در باغ وحش نگهداری می شوند.

مشاهده از این دست حیوانات غیربومی مختص حیات وحش در محل زندگی انسان ترس و دلهره را در شهروندان مازنی ایجاد کرده است که شاید سرو کله این حیوانات در منزل و محل زندگی آنها نیز پیدا شود.

در جدیدترین مورد فیلم کوتاهی از حضور و نگهداری توله شیر در منزل مسکونی منتشر شده است که گوینده در این فیلم ارزش حیوان را ۶۶۰ میلیون تومان اعلام و دلیل این کار خود را معروفیت عنوان کرد.

پس از انتشار این فیلم فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خبر داد که با هماهنگی پلیس فتا ۲ مجرمی که توله شیرها را به صورت غیر قانونی در منازل مسکونی نگه داشتند، شناسایی و احضار شدند.

به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، سرهنگ جمشید محبت‌خانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست درباره اقدامات و پیگیری‌های صورت گرفته در مورد نگه‌داری غیر اصولی از توله شیرها در منازل مسکونی و انتشار آن در فضای مجازی گفت: متاسفانه شاهد این موضوع بودیم که در ۲ سه روز گذشته، ۲ فیلم جداگانه از نگه‌داری توله شیرها در منازل مسکونی منتشر شد.

وی گفت : خوشبختانه با هماهنگی پلیس فتا، محل سکونت هر ۲ مجرم که یکی مربوط به استان مازندران و دیگری یک چهره ملی ورزشی در یکی از استان‌های کشور بودند شناسایی شدند.

متاسفانه یکی از افراد شناسایی شده، سال گذشته نیز به اتهام نگه‌داری توله شیر دستگیر و به محاکم قضایی معرفی شده بود که سابقه قضایی در این موضوع داشته است.

بنابراین طرح شکایت از هر ۲ صورت گرفته و روز شنبه احضار می‌شوند تا این موضوع در دست پیگیری قضایی قرار بگیرد. بنابراین هفته آینده هر ۲ پرونده از طریق احضار، دستگیری و پیگیری وضعیت توله شیرها تعین تکلیف خواهد شد.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: ما به مردم این هشدار را می‌دهیم که نگه‌داری از این حیوانات جرم بوده و جرایم خاص خود را دارد. همچنین از چهره‌های ملی خواهش می‌کنیم از خرید و فروش و نگه‌داری حیات وحش و همچنین گرفتن عکس در مکان یا مجلسی جدا خودداری کنند.

همچنین رویت این تعداد حیوان غیربومی وحشی آنهم طی مدت چند سال اخیر عادی به نظر نمی رسد یعنی اینطور نیست که این حیوانات خودخواسته و با پایِ خود به جامعه انسانی آمده باشند و ردپای عوامل انسانی در این موضوع پررنگ و جدی است؛ مساله ای که رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران نیز بر آن صحه گذاشته است.

خانه‌هایی که بلای جان حیوانات وحشی شدند!

رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران روز شنبه در توضیح وقوع چنین مسائلی به خبرنگار ایرنا گفت که مشاهده چنین حیواناتی در نقاط مختلف نشان می دهد این حیوانات خانگی هستند که بعد از مدتی از سوی صاحبانشان رها می شوند.

کوروس ربیعی با اشاره به سابقه رویت پلنگ، میمون و مار در مازندران توضیح داد : با این تفاسیر تصور ما این است افرادی گونه های جانوری خاصی را در محیط خانه خود نگهداری می کنند که این موضوع خارج ضوابط قانونی و چارچوب زیست محیطی است.

وی خطاب به افرادی که انواع جانور را در محیط خانه خود نگهداری می کنند، ‌گفت :‌ هر فردی مجاز به نگهداری حیوان در منزل نیست و می بایست چارچوب ها و ضوابط لازم در این خصوص رعایت شود.

رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران ضمن دعوت از افراد دارای چنین حیوانات در منزل که قادر به ادامه نگهداری موجودات خود نیستند از آنها خواست این حیوانات را به ادارات محیط زیست تحویل دهند تا به مراکز مجاز نگهداری همچون باغ وحش و باغ پرندگان تحویل دهند.

وی ادامه داد:‌ خوداظهاری افراد در خصوص حیوانات مورد نگهداری باعث می شود تا هیچ تخلفی برای آنها ثبت نشود و از رهاسازی این حیوانات در محیط زندگی و حیات وحش استان جلوگیری شود.

به گفته ربیعی، رهاسازی گونه های جانوری غیر بومی در زیستگاه های محیط زیست استان آسیب زا برای حیات وحش و محیط زیست مازندران است.

وی توضیح داد:‌ حضور این گونه های غیربومی جانوران باعث بروز و شیوع بیماری های جدید در میان حیات وحش مازندران می شود.

ربیعی از اختلالات ژنتیکی حیات وحش مازندران به عنوان دیگر اثرات و تبعات رهاسازی گونه های غیربومی در این استان نام برد.

وی خاطرنشان کرد:‌ همچنین در رقابت غذایی میان حیوانات بومی مازندران و حیوانات غیربومی رهاشده در زیستگاه های حیات وحش امکان تلف شدن گونه های جانوری بومی نیز وجوددارد.

رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران اظهارداشت: همچنین رقابت حیوانات برای تعیین قلمرو در حیات وحش موجب درگیری میان حیوانات می شود و از بین رفتن برخی گونه های جانوری استان وجوددارد.

بنا به اعلام اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران، بیش از ۳۵۵ گونه پرنده، ۱۷ گونه خزنده، ۹ گونه دوزیست، ‌ ۲۷ گونه مار، سه گونه لاک پشت، ‌۶۳ گونه پستاندار و ۷۰ گونه ابزیان آبهای داخلی تنوع جانوری این استان است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha