سد «قیز قلعه سی» که بر روی رودخانه مرزی ارس ساخته شده، پس از ۱۹ سال به عنوان یکی از تجربه های موفق در توسعه دیپلماسی آبی در آستانه افتتاح است و طی روزهای آینده با حضور روسای جمهور ایران و آذربایجان به بهره برداری خواهد رسید. این سد که در ۱۹۶ کیلومتری پایین دست سد ارس و ۲۲۰ کیلومتری تبریز و قرار دارد، به دست مهندسان ایرانی بازطراحی و ساخته شده است.

سد «قیز قلعه سی» در ۱۲ کیلومتری پایین دست سد خداآفرین با حجم تنظیمی ۲ میلیارد متر مکعب در سال ساخته شده و ظرفیت آبیاری اراضی کشاورزی به وسعت ۷۴ هزار هکتار در ۲ استان آذربایجان شرقی و اردبیل و طرف جمهوری آذربایجان را دارد.این سد از نوع خاکی با هسته رسی با بدنه ای به حجم ۱.۵ میلیون متر مکعب است و طول تاج آن ۸۵۰ متر و ارتفاع آن ۳۷ متر است، در ۲ طرف سد ساخت ۲ نیروگاه ۴۰ مگاواتی با ظرفیت تولید ۲۷۰ مگاوات ساعت انرژی قابل استحصال سالیانه طراحی شده که در مرحله خرید و نصب تجهیزات قرار دارد.

از دستاوردهای مهم اجرای این سد به عنوان یکی از بزرگترین طرح‌های مشترک مرزی در منطقه می‌توان به استفاده بهینه از منابع آب و خاک و حقآبه‌های مرزی تبدیل شیوه‌های سنتی کشاورزی به شیوه‌های مدرن و صنعتی و ساماندهی عشایر با افزایش درآمد خانوارها و جلوگیری از مهاجرت و توسعه فعالیت صنایع جانبی و تبدیلی اشاره کرد.

۱۴ بهمن ۱۴۰۲، ۱۱:۵۰

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسین رسان نژاد IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    1 2
    سلام دشت حاصلخیز مغان منتظر این آب تامین شده است. آن شا الله با اجرای این طرح زیربنایی شاهد افزایش بهره وری آب کشاورزی باشیم. با تشکر از اطلاع رسانی سایت خوب شما حسین رسان نژاد
  • فضل اله رمضانی IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵
    1 1
    بسیار خوب وبه موقع دست همه افرادی که در این طرح زحمت کشیدند درد نکند انشااله در پایین دست سد هم طرحهای ابرسانی شهرها وروستاها هم برای مصرف وصنعت وکشاورزی انجامشود اماسوال چرا در موقعیت پهنای زیاد رودخانه اجرا شده دوم اینکه چرا خاکی وکم ارتفاع