کتاب‌هایی که کربلا و عاشورا را خواندنی کردند

تهران- ایرنا- محرم، ماه اندوه است، ماه شور حسینی اما شوری که باید با شعور نیز همراه باشد. در میان اشک، باید از ماهیت قیام سومین امام شیعیان نیز آگاهی داشت و آگاهی جز با مطالعه و پرسش ممکن نمی‌شود.

خبرگزاری جمهوری اسلامی به مناسبت فرارسیدن ماه محرم الحرام سال ۱۴۴۱ هجری قمری تلاش کرد با معرفی شماری از کتابهای مربوط به واقعه عاشورا به مخاطبان، کمک کند تا شور و شعور حسینی در جامعه هر چه بیشتر تقویت شود.

در این پرونده موضوعی در مجموع ۱۴ کتاب که همگی توسط نویسندگان ایرانی و در سالهای اخیر به رشته تحریر درآمده، معرفی شده است: مجموعه شعر «گنجشک و جبرئیل» سروده زنده‌یاد دکترسیدحسن حسینی ، «عاشورا و امروز ما» شامل مجموعه مقالاتی از کارشناسان برجسته در حوزه شیعه شناسی، «شش گوشه» اثر حامد حجتی،  «۱۰ قصه عاشورایی برای بچه ها» نوشته فریبا کلهر، «کتاب آه» به قلم یاسین حجازی در زمینه مقتل شناسی، رمان «نامیرا» اثری از صادق کرمیار ، «آفتاب در حجاب» رمانی به قلم سیدمهدی شجاعی، رمان "شماس شامی" از مجید قیصری، «سیب و عطش» از محمدرضا سنگری، «عطر سیب» مجموعه آثار عاشورایی شاعران استان سمنان، «مشق عشق» اثر «مهدی حاجی‌محمدی فریمانی»، «چادرهای سوخته» از الهه‌ السادات بهشتی، «زیارت عاشورا در سیره فقها و بزرگان» تالیف ایوب نجفی‌سردرودی و کتاب زندگی نامه و شعر حسینعلی قضائی نوشته محمد حامدی راد.

مجموعه شعر گنجشک و جبرئیل سروده زنده‌یاد دکترسیدحسن حسینی که در سال ۱۳۷۰ توسط نشر افق انتشار یافت، به عنوان نخستین نمونه در بهره‌مندی از قالب شعر نو در بازتاب قیام عاشورا، به الگویی نمونه‌گون و نادر برای شاعرانی بدل شده است که در استفاده از قالب شعر نو و سپید برای بازتاب مفاهیم مذهبی بیم داشتند. در توصیف این کتاب گفته شده است که مقام معظم رهبری، آن را ایستاده خوانده اند.

مجموعه مقالات عاشورا و امروز ما، کتابی است که استادان متخصص نظیر حجت‌الاسلام‌والمسلمین مهدی مهریزی، آیت‌الله محمد سروش محلاتی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین ناصر نقویان، حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی فاضل میبدی، غلامرضا ظریفیان، و سید محمدرضا بهشتی  درباره تاثیری که اندیشه عاشورایی بر زندگی ما می‌گذارد، نوشته‌اند.

کتاب شش گوشه، به قلم حامد حجتی و بازنویسی حمیدرضا آزادگان  که در ۲۵۰ صفحه از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده، روایتی شاعرانه از مراحل ساخت و انتقال ضریح حرم امام حسین (ع) در سال ۱۳۹۱ هجری شمسی است.

ریبا کلهر در مجموعه ۱۰ قصه عاشورایی برای بچه‌ها، قصه‌هایی از فرزندان و یاران امام حسین (ع) را بازگو کرده است. این کتاب مجموعه‌ای از ۱۰ رویداد در کربلا و درباره حبیب بن مظاهر، حر بن یزید ریاحی، زهیر بن قین، مسلم بن عقیل، قاسم بن الحسن، علی بن الحسین، علی اکبر، علی اصغر، زینب و ابوالفضل العباس (ع) است.

کتاب آه به قلم یاسین حجازی که بر اساس مقتل نفس‌المهموم شیخ عباس قمی و توسط انتشارات جام طهور به رشته تحریر درآمده است تلاش کرده تا با استناد به شیوه وفادارانه، زبان و ادبیات سنگین منبع و مرجع خود را به گونه‌ای برای مخاطب امروزی روان و ساده کند که او به جای پناه بردن به منابع نامعتبر، پاسخ پرسش‌های ذهنی خود در سببیت و چرایی نهضت اباعبدالله را از منابع متقن جست و جو نماید.

رمان «نامیرا» به قلم صادق کرمیار از جمله استثناها در خلق ادبیات داستانی با محوریت مبانی قدسی و مذهبی چون نهضت امام حسین(ع) و واقعه عاشوراست که ضمن رعایت تمامی قواعد نظام‌مند خلق رمان به حقانیت روایت معنوی قهرمان کربلا نیز وفادار بوده است. این کتاب در سال ۱۳۸۸ به وسیله انتشارات نیستان روانه بازار شده است.

کتاب آفتاب در حجاب رمانی به قلم سیدمهدی شجاعی است که هر چند روایت آن بر زندگی حضرت زینب (س) از تولد تا وفات ایشان استوار است اما در فصل فصل خود شعشعه و تلالویی از حماسه عاشورا را چون رسالت ایشان در ماندگاری قیام برادرش با روایت مستندگونه و تاریخی برای نسل دیروز، امروز و فردا با خود حمل می‌کند.

رمان "شماس شامی" به قلم مجید قیصری با انتخاب خادم کلیسا به عنوان راوی خود، تلاش کرده تا تکرار حدیث نامکرر قیام حسینی و واقعه عاشورا را به گونه‌ای بی‌طرفانه و با نگاهی جهان شمول برای مخاطب روایت کند و از این طریق دامنه تاثیرگذاری خود را از حوزه جهان اسلام به تمام مردمان آزادی‌خواه جهان توسعه دهد.

کتاب سیب و عطش یکی از موفق‌ترین نمونه‌های نثر ادبی عاشورایی به قلم محمدرضا سنگری است که مخاطب در روایت و نگارش آن نه تنها بازتاب تاریخی حماسه حسینی را با قلم نقاش نویسنده به مشاهده و خوانش می‌نشیند بلکه در فصل فصل نوشته‌ها نحوه، چرایی، سببیت و شیوه شکل‌گیری متن را نیز با نویسنده شریک و سهیم می‌شود.

کتاب عطر سیب مجموعه‌ای است از اشعار نو و کلاسیک عاشورایی که توسط شاعران استان سمنان سروده شده و انتشارات سوره مهر آن را منتشر کرده است.

کتاب مشق عشق تابلویی از واقعه عاشورا مجموعه آثار تایپوگرافی عاشورا از تولیدات دفتر هنرهای تجسمی حوزه هنری سمنان، اثر «مهدی حاجی‌محمدی فریمانی» است که ۳۰ پوستر به همراه ۳۰ حدیث از حضرت امام حسین (ع) به دو زبان فارسی و عربی را شامل می شود.

کتاب چادرهای سوخته از انتشارات سرافراز نخستین روایت‌نامه مصور با نگارشی متفاوت از وقایع بعد از عاشورای حسینی است که به مصائب اسیران این واقعه از کربلا تا شام می‌پردازد. تالیف و تصویرگری این کتاب که توسط انتشارات سرافراز در شمارگان پنج هزار نسخه منتشر شده، توسط الهه‌ السادات بهشتی صورت گرفته و محمدرضا رحیمیان و هلن دارایی نیز آن را تنظیم، ویرایش و بازنگری کرده‌اند.

کتاب زیارت عاشورا در سیره فقها و بزرگان تالیف ایوب نجفی‌سردرودی، نیم‌نگاهی به نظر مراجع و علمای شیعه و اسناد زیارت عاشورا دارد، کتابی که در پاسخ به شبهه‌افکنی برخی از افراد به رشته تحریر در آمده است.

کتاب زندگی نامه و شعر حسینعلی قضائی نوشته محمد حامدی‌راد توسط نشر دارالتفسیر در چهار فصل با عنوان‌هایی شامل زندگی‌نامه و شعر، ویژگی سبکی و ادبی، قالب‌ها و انواع شعر و دستور زبان فارسی در اشعار قضائی منتشر شده است. حسینعلی بن عبدالله بن حسین باقر معروف به حسینعلی قضائی علیایی مینابی حدود ۱۷۰ سال پیش در میناب متولد شده بود.

برچسب‌ها

اخبار پرونده