سفر رئیس‌جمهوری به ترکیه (شهریور ۹۸)

تهران-ایرنا- «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران ۲۴ شهریور سال ۱۳۹۸ در سفری به آنکارا پایتخت ترکیه در نشست سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه برای ادامه توافق «آستانه» شرکت کرد.

نشست سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه در آنکارا در تاریخ ۲۵ شهریور با محور رایزنی‌ها درباره بحران سوریه برگزار شد.

روحانی در جریان این سفر با روسای جمهوری دو کشور ترکیه و روسیه نیز به گفت و گو و رایزنی در مورد آینده سوریه، مسائل منطقه و مسائل اقتصادی و سیاسی مشترک بین سه کشور پرداخت.

وی پیش از سفر به ترکیه و در بدرقه رسمی خود بر این نکته تاکید داشت که برخی کشورهای منطقه همچون عربستان سعودی و امارات متحده عربی، ضمن حمایت از گروه‌های تروریستی و در همراهی آمریکا در شعله‌ور شدن آتش جنگ در منطقه دست داشته‌اند و همچنان نیز مانع از برقراری صلح در کشور سوریه می‌شوند.

روحانی سه کشور ایران، ترکیه و سوریه را ضامن آتش‌بس در منطقه خواند و نقش مخرب رژیم صهیونیستی در ایجاد جنگ و خونریزی در منطقه را نیز یادآور شد. او همچنین گفت: «ما همواره تاکید کردیم و الان هم تاکید می کنیم آینده سوریه متعلق به مردم سوریه است تصمیم با آنهاست و کشورهای دیگر باید به دولت مشروع و قانونی دمشق کمک و یاری و همچنین به مردم عزیز سوریه کنند».

متن کامل سخنان رئیس جمهوری کشورمان در این زمینه در قالب لینک زیر قابل ملاحظه است:

رئیس جمهوری: حضور آمریکا در سوریه مداخله‌جویانه و غیرقانونی است

برگزاری این نشست سه جانبه بازتاب های زیادی داشت به طوری که بسیاری از کارشناسان و رسانه ها از جمله روزنامه «رای الیوم» اعلام کردند نشست مذکور می‌تواند مسیر آغاز روند پایان جنگ داخلی در سوریه باشد.

«بهیج پلیک» یکی از نمایندگان مجلس ترکیه نیز این نشست سه جانبه توافقات احتمالی ترکیه، ایران و سوریه را راه حل احتمالی برای پایان بحران سوریه ارزیابی کرد.

به نظر کارشناسان، درگیری‌ها و مواضع نظامی طرفین منازعه در اطراف شهر «ادلب» مهمترین موضوع گفت و گوها و رایزنی‌های سه جانبه بوده است. بنا به نظر یک کارشناس، اکنون کفه ترازوی درگیری‌ها در سوریه، به نفع دولت قانونی «بشار اسد» تغییر کرده است و به نظر می‌رسد هر سه کشور بر سر تدوین یک قانون اساسی جدید در کشور سوریه توافق دارند.

ارزیابی تحلیلگران بر روی موفقیت این نشست سه جانبه استوار بود به طوری که «حسام‌الدین آشنا» مشاور رئیس جمهوری در اظهارنظری، مواضع مشترک سه کشور در قبال پرونده حمله به تاسیسات نفتی آرامکو و همچنین جنگ یمن را از دیگر نتایج مثبت این نشست سه جانبه خواند.

صرفنظر اهمیت برگزاری نشست مشترک ایران، روسیه و ترکیه در مورد آینده سوریه، اهمیت این سفر روحانی به آنکارا از ابعاد مختلف دیگر از جمله توسعه همکاری های مشترک با ترکیه نیز قابل تحلیل است.

در خلال این سفر جلسات مشترک اقتصادی و تجاری میان مسئولان ایرانی و مقامات ترکیه‌ای و همچنین بازرگانان دو طرف با هدف توسعه مبادلات و رفع موانع پیش رو برگزار شد.

دیدار مقامات ایرانی با همتایان خود و مذاکره بر سر توسعه همکاری های اقتصادی، سیاسی،‌نظامی و ... از جمله ابعاد دیگر این سفر بود.

در جریان این سفر محمود واعظی رییس دفتر رئیس‌جمهوری با وزیر انرژی ترکیه و وزیر دفاع ایران نیز با همتای ترک خود دیدار و درباره راه های توسعه روابط مذاکره کردند.

برچسب‌ها

اخبار پرونده