انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان (سپتامبر ٢٠١٩)

تهران- ایرنا- چهارمین دور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ششم مهر سال ۱۳۹۸ برگزار شد و بیش از یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در آن شرک کردند اما تأخیر در اعلام نتایج و نتایج اعلام شده چالش‌های جدی را در این کشور به وجود آورد.

این دور از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با حضور چهره‌های شاخصی چون «محمد اشرف غنی» رییس‌جمهوری کنونی و «عبدالله عبدالله» رییس اجرایی وقت حکومت وحدت ملی برگزار شد. عبدالله و تیم انتخاباتی‌اش حاضر به پذیرش نتیجه انتخابات نشدند که این موضوع باعث شکل‌گیری بحران سیاسی در این کشور شد.

رقابت اشرف غنی و عبدالله در این دور از انتخابات نتوانست سازوکار انتقال قدرت در این کشور بحران‌زده را به‌خوبی عملیاتی کند و اختلاف‌ها بین این دو پس‌ازآن به اوج رسید که کمیسیون انتخابات، محمد اشرف غنی را در روز ۲۹ دی‌ماه برنده این رقابت‌ها اعلام کرد، اما عبدالله این نتیجه را رد، آن را تقلب خواند از پذیرفتن آن سرباز زد. عبدالله پس‌ازآن اعلام کرد که بر اساس آرای پاک برنده انتخابات است و بر این اساس نتیجه اعلام‌شده را نمی‌پذیرد و خود دولت فراگیر تشکیل خواهد داد.

بر اساس شکایات انجام شده، کمیسیون انتخابات افغانستان سوم آذر ۹۸ با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد که پس از بازشماری و بررسی انجام شده، آرای یکهزار و ۱۷۹ محل رای‌گیری انتخابات ریاست جمهوری در ۲۳ استان غیرمعتبر شناخته و باطل اعلام شد.

در نهایت، اشرف غنی و عبدالله ۱۹ اسفند سال ۹۸ در پی شکست میانجیگری «زلمی خلیل‌زاد» نماینده آمریکا در افغانستان، همزمان مراسم تحلیف برگزار کردند.

علاوه بر خلیل‌زاد، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در سفر به افغانستان سعی کرد نقش میانجی را ایفا کند، اما موفق نشد و اظهارداشت: ایالات‌متحده با هرگونه تلاش برای ایجاد دولت موازی در افغانستان مخالف است. ما با هرگونه اقدام برای ایجاد دولت موازی و استفاده از زور برای حل اختلافات سیاسی در افغانستان مخالف هستیم.

مردم افغانستان این وضعیت را نگران‌کننده دانستند و تأکید داشتند که رهبران دولت افغانستان موفق به حل بن‌بست انتخاباتی نشده و کشور را به‌سوی بحران می‌برند.

حل بحران انتخاباتی افغانستان از سوی نهادها و کشورهای مختلف تاکنون ناکام مانده است.

برچسب‌ها

اخبار پرونده