اقدام نظامی ترکیه در خاک سوریه

تهران- ایرنا- ترکیه مهرماه سال ۱۳۹۸ با حمله و لشکرکشی خود وارد بخش‌هایی از شمال شرقی سوریه، منطقه سکونت کُردها شد تا منطقه‌ای امن در این قسمت از خاک سوریه به وجود ‌آورد.

اقدام ترکیه برای حمله به شمال سوریه باوجود مخالفت‌های گسترده منطقه‌ای و جهانی در حالی صورت گرفت که رجب طیب اردوغان رییس‌جمهوری این کشور مدعی بود حضور کُردهای شمال سوریه تهدیدی برای امنیت کشورش است.

اردوغان روز سه‌شنبه ۱۶ مهر ۹۸ از آغاز عملیات نظامی در سوریه از سوی نیروهای نظامی ترکیه خبر داد. تلویزیون سوریه نیز اعلام کرد که ارتش ترکیه همه مناطق مرزی شمال شرق سوریه را زیر آتش سنگین توپخانه گرفته است. عملیات با بمباران مناطق تل ابیض و رأس العین که نیروهای کرد سوری در آن حضور دارند انجام شد. بمباران‌های هوایی توسط هواپیماهایی که از پایگاه‌های نظامی ترکیه در دیاربکر و اینجرلینک در نزدیکی مناطق مرزی سوریه صورت گرفت.

در یکی از واکنش‌های بین‌المللی، «فدریکا موگرینی» مسوول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تأکید بر لزوم توقف حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه اظهار کرد: این اقدام موجب آوارگی بیشتر مردم و تضعیف ثبات در کل منطقه می‌شود.

وزارت امور خارجه ایران نیز با صدور بیانیه‌ای تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با درک نگرانی‌های امنیتی ترکیه، اقدام نظامی را نه‌تنها عاملی برای برطرف سازی نگرانی‌های امنیتی این کشور ارزیابی نمی‌کند، بلکه آن را منجر به وارد آمدن خسارات مادی و انسانی گسترده می‌داند و بر این اساس مخالفت خود را با این اقدام اعلام می‌کند.

با تشدید تنش در روابط ترکیه و سوریه، مذاکرات هیات‌های آنکارا و واشنگتن نیز انجام شد. «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد: طبق توافق انجام شده علاوه بر عقب‌نشینی نیروهای کُردی «ی پ گ» سلاح‌های آنان گرفته و مواضع جنگی آنان نیز تخریب خواهد شد و ترکیه بر این مساله گام‌به‌گام نظارت خواهد کرد.

در این میان هر چند گروه‌های کُردی و ساکنان مناطق کُردنشین متحمل صدمات سنگینی از حمله ترکیه شدند اما نیروهای دمکراتیک سوریه اعلام کردند ۲۶۲ نیروی ترک را در شمال و شمال شرق سوریه کشته‌اند.

پس از آن، «مظلوم عبدی» فرمانده کل نیروهای دمکراتیک سوریه (قسد) به‌صورت رسمی اعلام کرد این گروه توافق آتش‌بس اعلام‌شده از سوی ترکیه و آمریکا را می‌پذیرد.

رییس‌جمهوری ترکیه نیز بهمن‌ماه ۹۸ در یک سخنرانی تصریح کرد: آنکارا هیچ تمایلی به اشغال یا الحاق خاک سوریه به خاک خود ندارد و ما در پی پیشگیری از اشغال و الحاق خاک سوریه هستیم.

عملیات نظامی ترکیه که به کشته و زخمی‌شدن صدها نفر از طرفین منجر شد با میانجی‌گری آمریکا و روسیه بدون دستاوردی عینی به پایان رسید.

برچسب‌ها

اخبار پرونده