حمله راکتی به نفتکش ایرانی «سابیتی» در دریای سرخ
تهران- ایرنا- صبح روز جمعه ۱۹ مهرماه ۱۳۹۸ نفتکش ایرانی «سابیتی» در دریای سرخ بر اثر اصابت موشک به دو نقطه دچار انفجار شد و دو مخزن آن آسیب دید.
حمله به نفتکش سابیتی یکی از تحولات مهم مهرماه امسال بود که به گفته مقامات وزارت امور خارجه کشورمان، از مکانی نزدیک به کریدور عبوری این نفتکش از شرق دریای سرخ، دو بار و به فاصله ۲۰ دقیقه مورد هدف قرار گرفت. هرچند آسیب های این نفتکش خیلی زود کنترل شد و به سواحل کشور بازگشت، اما این موضوع واکنشهای گوناگونی را در سطح ملی و بینالمللی برانگیخت.
شرکت ملی نفتکش ایران اعلام کرد که نفتکش SABITY احتمالاً بر اثر اصابت موشک در ساعتهای ۵ و ۵:۲۰ صبح در ۶۰ مایلی بندر جده عربستان سعودی دچار انفجار در بخش بدنه شد.
«سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به هدف قرار گرفتن این نفتکش اعلام کرد: خوشبختانه خدمه نفتکش هیچگونه آسیبی ندیدهاند و شناور در حالت پایدار قرار دارد. در چند ماه گذشته برخی اقدامات تخریبی دیگر نیز علیه نفتکشهای ایران در دریای سرخ صورت پذیرفته که بررسیها در خصوص عوامل دخیل در این اقدامات در حال انجام است.
او با ابراز نگرانی در خصوص آلودگی ایجاد شده در منطقه به دلیل نشت شدید نفت از مخازن آسیب دیده کشتی، اظهار داشت: کلیه مسئولیتهای ناشی از این اقدام از جمله آلودگی شدید زیست محیطی آن در منطقه بر عهده عوامل این ماجراجویی خطرناک است.
در ادامه موضعگیریها «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان نیز با بیان اینکه حمله به نفتکش ایرانی اقدامی دولتی بودهاست، گفت: براساس اطلاعات دریافتی حمله به نفتکش ایرانی توسط یک یا چند دولت انجام شده، البته بررسیها در حال انجام است اما تا زمانی که به نتایج متقن در این باره دست نیابیم، دولتی را متهم نخواهیم کرد.
امیر دریابان «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در این زمینه تاکید کرد: راهزنی دریایی و شرارت در آبراههای بینالمللی که با هدف ناامنسازی رفت و آمد شناورهای تجاری انجام میشود، بدون پاسخ نخواهد ماند. کمیته ویژه بررسی موضوع حمله به شناور سابیتی تشکیل شده و گزارش آن به زودی برای اخذ تصمیم به مراجع مسئول ارائه میشود. با بررسی تصاویر ویدیویی موجود و شواهد اطلاعاتی جمعآوری شده، سرنخهای اصلی این ماجراجویی خطرناک به دست آمدهاست.
در ادامه حجت الاسلام حسن روحانی رئیسجمهوری کشورمان نیز در پاسخ به سؤال خبرنگار اسپوتنیک روسیه درباره این حمله موشکی به نفتکش ایران گفت: آن اقدام، کار یک فرد یا یک گروه نبود. حتماً کار تروریستی بودهاست. حتماً دولتی این کار را صورت دادهاست. ما در حال بررسی هستیم. هر کشوری که این کار را انجام داده، باید منتظر عواقب آنها باشد.
مقامات آمریکایی نیز در این زمینه اظهارنظر کردند از جمله «پت پاگانو» سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا که اعلام کرد: این ناوگان از گزارشهای رسانهای درباره بروز حادثه برای نفتکش ایرانی در دریای سرخ مطلع است اما اطلاعات بیشتر و دقیقی ندارد.
در ادامه و در حالی که برخی رسانهها این حادثه را ناشی از اصابت موشک شلیک شده از عربستان اعلام کردهبودند، این موضوع از سوی شرکت ملی نفتکش تکذیب شد.
همان زمان «عادل الجبیر» وزیر مشاور در امور خارجه عربستان تاکید کرد که این کشور هیچ نقشی در حمله به نفتکش ایرانی «سابیتی» نداشتهاست. وی با بیان اینکه هنوز تحقیقات و بررسیها در این باره کامل نشده از همه خواست پیش از نتیجهگیری شتابزده و تا مشخص شدن عوامل بروز این حادثه، صبور باشند و عجله نکنند.
در پی وقوع این اقدام تخریبی، بهای جهانی نفت بیش از ۲ درصد افزایش یافت که برخی رسانه های خارجی از جمله رویترز و خبرگزاری فرانسه به این موضوع پرداختند. به گزارش رویترز، بهای نفت خام برنت دریایی شمال روز جمعه با افزایشی ۲.۳ درصدی به ۶۰.۴۶ دلار در هر بشکه رسید. بهای نفت «وست تگزاس اینترمیدیت» نیز ۲.۱ درصد افزایش یافت و بشکهای ۵۴.۶۹ دلار معامله شد.
خبرگزاری فرانسه نیز نوشت: این مساله نگرانیهای تازهای درباره عرضه نفت به وجود آورده است.
«وال استریت ژورنال» نیز به این نکته اشاره کرد که خدمه کشتی سالم هستند و بدنه کشتی آسیب اندکی دیدهاست.
شبکه «فرانس ۲۴» فرانسه در تارنمای خود نوشت: آخرین اطلاعات شرکت Refinitiv درباره سابیتی مربوط به ۱۴ اوت (۲۳ مرداد) است که در سواحل جنوبی ایران در خلیج فارس حضور داشت. این شرکت دادههای مربوط به ردیابی کشتیها را ثبت میکند.
شبکه «الجزیره» انگلیسی به نقل از تارنمای Tankertrackers گزارش داد که این نفتکش حامل یک میلیون بشکه نفت بودهاست.
رسانههای عربزبان مانند الجزیره، المیادین و رسانههای انگلیسیزبان همچون تایم، دیلی تلگراف، تایمز لندن، تلویزیون «اناچکی» ژاپن، سیانان، واشنگتنپست از جمله رسانههایی هستند که به این حادثه پرداختند. شبکههای فاکس نیوز آمریکا و ای. بی. سی. نیوز استرالیا در گزارشهای خود به این نکته پرداختند که عربستان تاکنون در این باره اظهارنظری نکردهاست.