وزیر خارجه پاکستان در تهران و ریاض
تهران – ایرنا – «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان از یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸ سفر منطقهای خود به تهران و ریاض را با هدف کاهش تنش در منطقه آغاز کرد و پس از آن به آمریکا رفت.
به دنبال حوادث بعد از ترور سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تعدادی از همرزمان وی در حمله تروریستی آمریکا در خاک عراق و پاسخ انتقام جویانه جمهوری اسلامی ایران، «عمران خان» نخست وزیر و ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش پاکستان از آمادگی این کشور برای کمک به تنش زدایی در منطقه خبر دادند.
بر همین اساس سفر قریشی در صدر هیاتی بلندپایه متشکل از قائم مقام وزارت امور خارجه پاکستان و برخی از مقامات ارشد این کشور به ایران و عربستان و در ادامه به واشنگتن، بنا بر دستور «عمرانخان» نخست وزیر پاکستان انجام شد.
وزیر امور خارجه پاکستان در بدو ورود به ایران برای زیارت بارگاه امام رضا (ع) به مشهد سفر کرد. وی پس از زیارت حرم رضوی با «علیرضا رزمحسینی» استاندار خراسان رضوی در مشهد دیدار و گفت و گو داشت. او در این دیدار با اشاره به رفت و آمد شمار زیادی از زائران پاکستانی برای زیارت از بارگاه مطهر رضوی به مشهد، فرصت های تجاری بین دو کشور را خوب توصیف کرد.
وزیر خارجه پاکستان عصر یکشنبه ۲۲ دی با حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» رییس جمهوری کشورمان و « محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه دیدار و گفت و گو کرد.
قریشی و ظریف درباره روابط دوجانبه و مسائل منطقه، خصوصا کاهش تنش در منطقه خلیج فارس به گفتوگو و تبادل نظر پرداختند.
مطبوعات پاکستان سفر وزیر خارجه این کشور به تهران و دیدار وی با مقام های ارشد ایران را به صورت گسترده بازتاب دادند.آنها پیامدهای تشدید تنشها در منطقه را برای همسایگان از جمله پاکستان خطرناک دانستند و در این خصوص تکاپوی دولت عمران خان برای کمک به صلح را مورد تحلیل قرار دادند.
وزارت امور خارجه پاکستان نیز با صدور بیانیهای ضمن اشاره به دیدار قریشی با همتای ایرانی خود در تهران اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران از تلاشهای اسلام آباد برای صلح منطقه ای استقبال می کند.
قریشی پس از سفر دو روزه به جمهوری اسلامی ایران، در دومین مرحله از ماموریت خود برای کمک به تنش زدایی در منطقه، تهران را به مقصد ریاض پایتخت عربستان ترک کرد.
وی در این سفر با «فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر خارجه سعودی دیدار و درخصوص تحولات منطقه و صلح و ثبات رایزنی کرد.
قریشی همچنین در ادامه سفر خود ۲۵ دی (۱۵ ژانویه) وارد نیویورک شد و با «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل، «تیجانی محمد» رییس مجمع عمومی سازمان ملل و نماینده دائم ویتنام که ریاست دوره ای شورای امنیت در این ماه را برعهده دارد، جداگانه دیدار کرد.
وی در جریان دیدار با دبیرکل سازمان ملل، وی را در جریان سفر اخیر خود به جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی قرار داد و از ادامه تلاش ها برای تنش زدایی خبر داد.
وزیر امور خارجه پاکستان پس از نیویورک عازم واشنگتن شد و در آنجا با سناتور «لیندزی گراهام»، از اعضای کمیته روابط خارجی در سنای آمریکا دیدار کرد و در ملاقات با «جان رود» معاون وزیر دفاع آمریکا، طرفین تحولات اخیر در خاورمیانه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
قریشی در این دیدار ضمن اشاره به نگرانی شدید پاکستان نسبت به آنچه که بیثباتی در همسایگی این کشور عنوان شد، آمادگی اسلام آباد را برای کمک به یافتن راه حل مناسب جهت رفع تنش ها میان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا اعلام کرد.
وی در پایان سفر خود به آمریکا در گفت وگو با خبرنگاران با اشاره به دیدارش با مقامات ایرانی پیش از سفر به آمریکا تصریح کرد: سیگنال هایی از مقامات ایرانی دریافت کرده ایم که نشان می دهد تهران به دنبال درگیری در منطقه نیست، بلکه خواستار کاهش تنش با کشورهای همسایه خود است.
قریشی پس از پایان سفر آمریکا، از واشنگتن راهی دوحه شد و با معاون نخست وزیر و «شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی» وزیر امور خارجه قطر نیز درباره مسائل مربوط به صلح و ثبات و وضعیت حاکم بر منطقه دیدار کرد و حل اختلافات با استفاده از دیپلماسی را ضروری دانست.
او پس از این دیدار دوحه را به مقصد اسلامآباد ترک کرد و در نشست خبری در تشریح سفرهای اخیر خود به تهران، ریاض، واشنگتن و دوحه از آمادگی تهران و ریاض برای مذاکره خبر داد و خواستار رفع سوء تفاهم های احتمالی میان دو کشور ایران و عربستان شد.