جدال توییتری ظریف و ترامپ
تهران- ایرنا- مصاحبه «محمدجواد ظریف» با مجله آلمانی «اشپیگل» و اشاره او به شروط ایران برای مذاکره با آمریکا، واکنش توییتری «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا را در پی داشت. او با عبارت «نه ، مرسی» وانمود کرد دعوت ایران به مذاکره را رد می کند. این جدال توییتری در داخل ایران با تفسیرهای گوناگونی همراه بود.
روز شنبه ۲۵ ژانویه برابر با پنجم بهمن ۱۳۹۸ نشریه آلمانی اشپیگل گفتوگویی از وزیر خارجه ایران منتشر کرد که بخش های مهم فراوانی داشت اما آنچه بیش از همه مورد توجه قرار گرفت بخشی بود که ظریف به حکم دیپلمات بودن خود، مفهوم مذاکره با آمریکا را منفی ندانست.
شبکه اجتماعی توئیتر مهمترین ابزار رسانهای ترامپ است. وی در برخی زمانها ازاین پیامرسان در جهت اهداف سیاسی خود نه تنها در حوزههای داخلی آمریکا بلکه همچون یک ابزار دیپلماسی بهره میبرد.
یکی از حوزههای مورد توجه ترامپ در فضای مجازی، ایران است. گفت وگوی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با یک نشریه آلمانی باعث واکنش توئیتری ترامپ شد که موجی از مباحث سیاسی و رسانهای را در داخل ایران به راه انداخت.
ظریف نیز از فعالان در شبکه اجتماعی توئیتر است که به واسطه تسلط بر زبان انگلیسی و آشنایی نزدیک با فرهنگ و افکار عمومی جامعه آمریکایی، به بسیاری از پیامها و اقدامات ضدایرانی ترامپ واکنش نشان میدهد و پاسخی در خور رییس جمهوری آمریکا و قابل فهم برای شهروندان این کشور را از همین شبکه اجتماعی منتشر میکند.
مباحث در مورد جدال توئیتری میان ظریف و ترامپ هنگامیتشدید شد که اندکی پس از گفت وگوی ظریف با روزنامه آلمانی زبان اشپیگل، رییس جمهوری آمریکا به اظهار نظر وزیر امور خارجه کشورمان در مورد احتمال مذاکره تهران و واشنگتن واکنش نشان داد. ظریف در بخش پایانی این گفتوگو در پاسخ به سوال «کریستیانه هوفمان» خبرنگار اشپیگل درباره منتفی بودن مذاکره با آمریکا گفت: من هرگز این احتمال را منتفی نمیدانم که افراد رویکرد خود را تغییر دهند و واقعیات را بپذیرند. برای ما فرقی نمیکند که چه کسی در کاخ سفید حضور دارد. آنچه اهمیت دارد، چگونگی رفتار آنها است. دولت ترامپ میتواند گذشته خود را اصلاح کند، تحریمها را بردارد و به میز مذاکره برگردد. ما هنوز در میز مذاکره باقی ماندهایم. آنها طرفی هستند که میز مذاکره را ترک کرده است.
ترامپ هم در پاسخ عنوان کرد: وزیر امور خارجه ایران میگوید؛ ایران خواستار مذاکره با ایالات متحده است اما میخواهد که تحریمها برداشته شود. نه، مرسی!
این پیامهای توئیتری ترامپ در داخل کشورمان با موجی از تحلیل و موضعگیریها علیه ظریف همراه شد. برخی مخالفان رویکرد ظریف معتقد بودند در حالی که زمان اندکی از اقدام کاخ سفید در ترور سردار سلیمانی میگذرد، نباید دستگاه دیپلماسی کشور چنین موضوعی را مطرح میکرد. برخی فعالان سیاسی و رسانهای حتی انتقادات بسیار تندی را نسبت به ظریف بیان داشتند تا جایی که معاون اطلاع رسانی دفتر رییس جمهوری در حساب توییتری خود در پاسخ نوشت: شباهت رفتار ترامپ و دلواپسان شگفتآور و نگران کننده است. به قول ظریف اگر عادت به خواندن متن کامل یک مصاحبه ندارند حداقل میتوانند همان یک پاراگراف مورد بحث از گفت و گو را کمی دقیقتر بخوانند.
مخالفان با استناد به توییت ترامپ و پاسخ «نه! مرسی» او به این نتیجه رسیده بودند که: ۱) ظریف درخواست مذاکره با آمریکا را داده است! ۲)این مذاکره از سوی ترامپ رد شده است. ۳) با استناد به این دو گزاره عزت ایران و خون شهید سلیمانی پایمال شده است.
البته ظریف پس از پاسخ ترامپ، در توئیت دیگری رییس جمهوری آمریکا را به تغییر سیاست خارجی آمریکا و تصمیمگیری بر مبنای واقعیت دعوت کرد. وزیر امور خارجه کشورمان وی را از توجه صرف به برخی رسانههای آمریکایی که ایرانهراسی را برجسته میکنند، برحذر داشت.