جدال تالاب ها برای زنده ماندن
تهران- ایرنا- نخستین معاهده بینالمللی زیست محیطی در سال ۱۳۴۹ خورشیدی (۱۹۷۱ میلادی) شکل گرفت که به «کنوانسیون رامسر» مشهور شد؛ در آن سال حدود ۱۸ کشور به عضویت این کنوانسیون درآمدند اما امروز ۱۷۰ کشور عضو هستند و تالابهای زیادی را پوشش میدهند.
کنوانسیون رامسر طی حدود ۵۰ سال فعالیت تلاش کرده است زمینه ارتقای حفاظت و بهبود وضعیت تالابها را در سراسر دنیا فراهم کند.
۲۵ مجموعه تالابی ایران در کنوانسیون زیست محیطی رامسر به ثبت رسیده که ١.۴ میلیون هکتار مساحت کل تالابهای کشور را به خود اختصاص داده است.
کمبود آب و تامین حقابه تالابها، آلودگی فاضلابهای شهری - روستایی و زهابهای کشاورزی و پسابهای صنعتی، تغییر کاربری غیرمجاز تالابها که بیشتر تالابهای شمال کشور با آن مواجه هستند و ورود گونههای مهاجم و غیربومی مضر مانند ماهی تیلاپیا در تالاب شادگان و سنبل آبی در انزلی از جمله عوامل تهدید تالابهای کشور هستند.
در کشور سه میلیون هکتار تالاب وجود دارد که اگر بهدرستی حفاظت شوند نقش موثری در مدیریت صحیح آب دارند. تالابها به قدری دارای اهمیت هستند که در تقویم جهانی روزی (دوم فوریه) برای آنها در نظر گرفته شده است. همچنین بحران آب به قدری برای جامعه کنونی ما مهم شده که بسیاری از مسوولان و دانشگاهیان را برای یافتن راه نجات تالابها به تکاپو انداخته است.
باتوجه به اهمیت این موضوع خبرگزاری جمهوری اسلامی اخبار مرتبط را ذیل پرونده خبری پیش رو گردآوری کرده است تا مخاطبان براحتی بتوانند به آنها دسترسی داشته باشند؛ در این پرونده به مسائل و مشکلات و دیدگاههای کارشناسان در این زمینه پرداخته شده است.
«علی ارواحی» مدیر طرح ملی حفاظت از تالابهای ایران در حاشیه بازدید از تالاب صالحیه واقع در شهرستان نظرآباد استان البرز گفت: در ایران، معیشت جمعیت قابل توجهی از جوامع پیرامون تالابها، وابسته به این اکوسیستم های ارزشمند است و تخریب هر یک از تالابها بطور مستقیم یا غیرمستقیم و در کوتاه مدت یا میان مدت، تبعاتی نظیر افزایش نرخ مهاجرت و بیکاری، و کاهش سطح نشاط و سلامت روح و روان در جامعه را در پی دارد.
چندی پیش نیز «امیر عباس احمدی» رییس اداره محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست استان تهران به مناسبت روز جهانی تالابها درباره اهمیت و کارکرد تالابها اظهارداشت: یکی از کارکردهای مهم و اصلی تالابها کنترل سیلابها است و زمانی که رودخانههای خروشان حجم بالایی از رسوبات را با خود میآورند وجود تالابها قبل از ورود آب به دریاچه ها باعث کنترل سیلاب میشود که تغییر کاربری آنها می تواند تهدیدی برای محیط زیست باشد. از دیگر کارکردهای محیط زیستی تالابها تاثیر بر کربن است، که حدود ۳۰ درصد از کربن جهان در تالابها نهفته است و اگر تالابها از بین بروند بخش عظیمی دی اکسید کربن وارد اتمسفر می شود که میتواند مخاطرات زیادی را در پی داشته باشد.
همچنین «ژیلا مهدی آقایی» مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی و مسوولیتهای اجتماعی سازمان حفاظت محیطزیست درمراسم رویداد روز جهانی تالابها در خصوص حفظ تالابها اظهارداشت: سازمانهای مردمنهاد(سمنها) حوزه محیط زیست و جوامع محلی برای حفظ و حراست از تالابها از سال آینده آموزشهای لازم را فرامیگیرند.هم اکنون برنامهریزی جهت برگزاری کارگاههای آموزشی وبرنامههای توانمندسازی سمنهای محیط زیستی در دفتر مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست تدوین شده و از سال ۹۹ به صورت منطقهای اجرایی میشود.
امید است با تداوم همسویی دستگاههای ذیربط و همراهی مردم کشورمان، همچنین بکارگیری شیوه های نوین الگوهای کشت با رویکرد مدیریت صحیح منابع آبی و طبق برنامه های فنی و کارشناسی شده و به روز دنیا بتوانیم در راستای حفاظت و احیای تالابها بیش از پیش کوشا باشیم.
روز جهانی تالابها برای نخستین بار درسال ۱۹۹۷ جشن گرفته شد و اکنون نیز بعد از گذشت سالها همچنان در دنیا از جمله ایران در این روز برنامههای متنوعی در راستای حفاظت از تالابها برگزار میشود.
در پرونده خبری پیش رو اخبار مربوط به وضعیت تالاب ها در جای جای ایران و مسائل و مشکلات آنها به تفصیل در گزارش های خبری آمده است.