استعفای ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی

تهران- ایرنا- «ماهاتیر محمد» نخست وزیر ۹۴ ساله مالزی اسفند ۱۳۹۸ در پی اختلافات سیاسی در دولت ائتلافی، یعنی کمتر از دو سال پس از پیروزی در انتخابات، استعفای خود را به پادشاه این کشور تسلیم کرد.

ماهاتیر محمد دو سال قبل با راه‌اندازی حزب برساتو و رهبری ائتلاف امید توانست «نجیب رزاق» نخست وزیر وقت مالزی از حزب آمنو و ائتلاف جبهه ملی را کنار بزند. وی تا پیش از آن عضو همین حزب بود و به دنبال افشای فساد نجیب رزاق از حزب آمنو خارج شد. استعفای ماهاتیر محمد نیز به دنبال جداشدن حزب برساتو از ائتلاف امید و نزدیکی به حزب آمنو اتفاق افتاد.

برخی رسانه‌ها علت این کار را اختلاف در مورد زمان انتقال قدرت به جانشین وی عنوان کردند. اگرچه دوره نخست وزیری در مالزی پنج‌ساله است اما وی در آغاز فعالیتش در این سمت در ماه مه ۲۰۱۸ (اردیبهشت ۱۳۹۷) وعده داده بود پس از یک دوره دو ساله قدرت را به «انور ابراهیم» می‌سپارد.

ماهاتیر محمد پیش از این بین سال‌های ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۳ هم نخست وزیر مالزی بود. وی اما دو سال قبل با هدایت ائتلاف پاکاتان‌هاراپان (امید) توانست رقیب خود نجیب رزاق نخست وزیر پیشین و رهبر وقت ائتلاف جبهه ملی را شکست دهد. شکست تاریخی نجیب توسط ائتلاف تحت رهبری ماهاتیر محمد در حالی صورت گرفت که ائتلاف جبهه ملی در شش دهه اخیر قدرت سیاسی در این کشور را بدون وقفه در دست داشت.

حزب اصلی ائتلاف جبهه ملی، حزب امنو (UMNO) است که ماهاتیر محمد نیز سال‌ها در همین حزب و ائتلاف نخست‌وزیر مالزی بود اما بعد از افشای فسادهای گسترده در دولت نجیب رزاق از این حزب جدا شد و حزب جدید بومیان متحد را راه‌اندازی کرد و توانست بار دیگر از مسیر دموکراتیک قدرت را در دست بگیرد. ماهاتیر محمد نیز با رویکرد حذف فساد از سیستم اداری مالزی بار دیگر به قدرت بازگشت.

البته ساعاتی پس از استعفا، پادشاه مالزی، ماهاتیر محمد را نخست وزیر موقت این کشور تا زمان تعیین نخست وزیر و کابینه بعدی مشخص کرد.

براساس گزارش ها ماهاتیر محمد امید داشت پس از استعفا بتواند با تشکیل ائتلافی جدید بار دیگر به عنوان نخست وزیر رسمی انتخاب شود ولی کمتر از یک هفته بعد، پادشاه مالزی «محی‌الدین یاسین»، وزیر کشور دولت ماهاتیر محمد را به عنوان هشتمین نخست وزیر این کشور منصوب کرد. اگرچه از انور ابراهیم ۷۲ ساله به عنوان نخست وزیرِ در انتظار یا نخست وزیر آینده این کشور یاد می‌شد، با این‌حال مخالفت‌ها با نخست وزیری وی گسترده بود و برخی اختلاف‌نظرها و تکروی‌های ابراهیم را دلیلی برای کنار گذاشتن وی ارزیابی کردند.

این تحولات سیاسی باعث نگرانی مردم این کشور هم شد. برخی تحلیلگران اعتقاد دارند جدایی ماهاتیر محمد از حزب آمنو و ائتلاف وی با دیگر احزاب عاملی برای تضعیف سیاست سنتی قومیت‌گرایی مالایی بود که به تقویت احزاب چینی‌تبار و هندی‌تبار در دولت انجامید. تغییرات سیاسی اخیر هم از جهاتی برای بازگرداندن دوباره جایگاه قومیت‌ها در عرصه سیاسی این کشور ارزیابی شد.

برچسب‌ها

اخبار پرونده