۲۶ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۰:۰۱
کد خبر: 4996416
T T
۰ نفر

کوره های آجرپزی، خاک زراعی ورامین را می بلعند

۲۶ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۰:۰۱
کد خبر: 4996416
# ورامین، خبرگزاری جمهوری اسلامی 26/02/85 داخلی.اقتصادی.کوره آجرپزی. نخستین چیزی که در ابتدای ورود به شهرستان ورامین به چشم می خورد، ده ها میله آجری با ارتفاع بیش از 40 متر است که سر بر آسمان سائیده و خودنمایی می کنند. شاید در برخورد اولیه با این میله های آجری، منظره زیبایی به لحاظ معماری و تعدد آنها در اذهان تداعی شود ولی حقیقت این است که این میله های آجری جز بلعیدن خاک منطقه ورامین نقش دیگری ندارند. این میله ها، کوره های آجر پزی هستند که سالیان متمادی است که در خاک منطقه ورامین و قرچک فرو رفته اند و مشغول غارت کردن خاک زراعی پر ارزش این دشت هستند. وجود کوره های آجر پزی در منطقه ری و ورامین به سالیان بسیار دور بر می گردد که بقایایی از این کوره ها هنوز در منطقه فیروز آباد و باقر شهر شهرستان ری به چشم می خورد که در حال حاضر هیچگونه استفاده ای از آنها نشده و در حال تخریب هستند. اما این کوره ها هنوز در شهرستان ورامین به کار خود ادامه میدهند و در راستای تولید آجر جهت ساخت و ساز وآسیب های جبران ناپذیری را به اصلی ترین بخش پوسته کره زمین، یعنی خاک زراعی وارد می کنند. استفاده بی رویه از خاک در محل این کوره ها به حدی است که در آنها، گودال هایی با عمق بیش از 20 متر ایجاد شده است. درحال حاضر علاوه بر کوره های آجر پزی سنتی که اقدام به پخت آجرهای معمولی می کنند، سه کارخانه نیز اقدام به پخت و ساخت آجرهای فشاری و سفال می کنند که این کارخانه ها نیز بااحاطه کردن وسعتی بیش از40 هکتار از اراضی منطقه قرچک اقدام به خاکبرداری و استفاده بی رویه از خاک منطقه می کنند. به عقیده کارشناسان کشاورزی، برای تبدیل شدن سنک و اجزاء سخت زمین به حداقل سه سانتی متر خاک زراعی، بیش از سه هزار سال زمان نیاز است که این امرنشان دهنده ارزش بیش از اندازه خاک زارعی می باشد. علی خانی یکی از کارشناسان خاک در این باره گفت : از بخش بیرونی زمین تنها 80 تا 100 سانتی متر به عنوان خاک زارعی و قابل کشت می باشد که در آن گیاه می تواند به خوبی رشد کند. وی می افزاید: پس ازاین خاک، خاک و سنک بستر وجود دارد که به هیچ عنوان امکان کاشت گیاه در آن وجود نداشته و عاری از هرگونه مواد مغذی و موجودات ریز مفید است. متاسفانه درمنطقه ورامین عوامل بسیاری مانند عدم آگاهی کشاورزان از ارزش خاک، پیشروی کویر به بافت زراعی و کشت مداوم گیاهان، خاک منطقه را تخریب کرده است که وجود کوره های آجر پزی در قرچک، پیشوا و محمد آباد بر سرعت این تخریب افزوده است. به نظر می رسد مهمترین فعالیتی که می تواند از سرعت این تخریب بکاهد، خروج این کوره ها از منطقه شهرستان و انتقال به مناطقی است که خاک آنها ارزشی برای کاشت نداشته و لم یزرع می باشد که چنین مناطقی در منطقه ورامین به وفور یافت می شود. فرماندار ورامین نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت : راهکارهای بسیاری برای خروج کارخانه های آجر پزی از شهرستان ورامین در نظر گرفته شده که تاکنون هیچکدام از آنها محقق نشده است. "حمید نیک همت" گفت : بارها با صاحبان این صنایع جلساتی برگزار شده تا امکان انتقال این صنایع از درون بافت شهری بررسی شود و حتی حاضر شده ایم که مجوز مسکونی نیز به این کارگاه ها بدهیم. وی افزود : در جلسه ای که در این خصوص دراستانداری تهران تشکیل گردیده بود،آسیب هایی که این کوره ها به بخش کشاورزی شهرستان ورامین وارد می سازد بررسی شد که متاسفانه این جلسه به نتیجه مطلوبی نرسید. نیک همت اظهار امیدواری کرد با تشکیل مجدد این جلسه که باحضور نماینده وزارت کشاورزی صورت می گیرد راهی جهت انتقال این کوره ها در نظر گرفته شود و خروج این کوره ها بصورت قانونی صورت گیرد. فرماندار ورامین تصریح کرد : در دشت ورامین بسیاری از اراضی به علت شور بودن غیر قابل کشت هستند، منبع عظیمی برای کوره های آجر پزی هستند که تنها ماده اولیه آن خاک است. بخشدار قرچک گفت: نیز کوره های آجر پزی علاوه بر تخریب خاک زراعی خسارات جبران ناپذیری را به دهها رشته قناتی وارد آورده که آب مورد نیاز اراضی کشاورزی این منطقه را تامین می کردند. "عین الله تاجیک" افزود : خاکبرداری هایی که در این مناطق صورت گرفته باعث شده که بسیاری از قنات های فرو ریخته و از بین بروند و این امر باعث شود که بسیاری از کشاورزان منطقه به دلیل عدم دستیابی به آب چاه و یا آب کانال از فاضلاب تهران و قرچک جهت تامین آب مورد نیاز اراضی خود استفاده کنند. تهرام/ت/2327/ 1064
۰ نفر