۳۰ مهر ۱۳۹۲، ۱۰:۴۴
کد خبر: 80869800
T T
۰ نفر
تکمیل پنج سد نیمه تمام خراسان رضوی در گرو تامین اعتبار است

مشهد - در حالی که قرار بود عملیات احداث چند سد در خراسان رضوی پیش از این تمام شده و مورد بهره برداری قرار گیرد، مسوولان حوزه تامین آب این استان از توقف تدریجی عملیات اجرایی آنها به دلیل نبود اعتبار لازم خبر می دهند.

به گفته مسوولان شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، هم اکنون ساخت پنج سد در شهرستان های مشهد، کلات، نیشابور و درگز که اغلب آنها از پیشرفت فیزیکی حدود 90 درصد برخوردار هستند، به علت تخصیص نیافتن اعتبارات لازم، متوقف شده است.

آنان می گویند: عملیات اجرایی سدهای در حال ساخت و همچنین اغلب پروژه های کوچک حوزه تامین آب این استان به همین علت به حالت نیمه تعطیل درآمده است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در این خصوص به ایرنا گفت: هم اکنون 24 سد در مشهد و دیگر شهرستان های این استان در مدار بهره برداری قرار دارند که در مجموع 500 میلیون متر مکعب آب را ذخیره و تنظیم می کنند.

محمد حسین جعفری افزود: پنج سد جدید نیز شامل سدهای چهچهه و سررود در شهرستان کلات، سد بار نیشابور، سد ابیورد درگز و سد ارداک در شمال شرق مشهد در حال ساخت است که عملیات اجرایی آنها به رغم برخورداری از پیشرفت فیزیکی مناسب به دلیل تامین نشدن اعتبار کافی از سرعت مناسبی برخوردار نمی باشند.

وی گفت: بهره برداری از این سدها که در مجموع 90 میلیون متر مکعب آب این استان را ذخیره و تنظیم می کنند، نیازمند 800 میلیارد ریال اعتبار است که در صورت تخصیص، تمام آنها طی حدود یک سال به بهره برداری می رسند.

وی اظهار داشت: تاکنون برای اجرای این سدها در مجموع افزون بر دو هزار میلیارد ریال هزینه شده است.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی با تشریح ویژگیهای سدهای در دست ساخت این استان گفت: در حال حاضر سدهای چهچهه و سر رود از پیشرفت حدود 89 درصدی، سد بار پیشرفت 90 درصدی، سد ارداک از پیشرفت 99 درصدی و طرح ابیورد که شامل سد، تونل آبی و بند انحرافی می باشد از پیشرفت 80 درصدی برخوردار است.

علیرضا طاهری در خصوص سال شروع این طرحها اظهار داشت:عملیات احداث سد ارداک در سال 1381، سدهای بار و چهچهه در سال 1383، سد سر رود در سال 1385 و سد ابیورد در سال 1389 آغاز شده است.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی افزود: هرکدام از سدهای چهچهه و سر رود واقع در شهرستان کلات، معادل 10 میلیون متر مکعب ظرفیت دارند و می توانند یک هزار و 500 هکتار از اراضی کشاورزی پایین دست را مشروب کنند و اثرات خوبی را در منطقه برجای گذارند.

طاهری با اشاره به ضرورت بهره برداری از سد ارداک واقع در شمال شرق مشهد است، افزود: با بهره برداری از این سد قسمتی از آب شرب شهر مشهد تامین می شود.

به گفته وی، با اجرای خط انتقال 55 کیلومتری این سد، طبق پیش بینی های انجام شده و با تامین اعتبار لازم به میزان 250 میلیارد ریال، بناست از این طریق به تامین آب مشهد در تابستان سال 1393 کمک گردد.

وی با اشاره به اینکه سایر پروژه های کوچک حوزه تامین آب استان خراسان رضوی نیز با کمبود اعتبارات مواجه است، افزود: 10 طرح از این دست نظیر پروژه 'بند نسر در تربت حیدریه، بند انحرافی و کانال گلار تربت جام، آب رسانی به شهرک صنعتی کاویان، تغذیه مصنوعی گلستان، بند درخت سنجد تربت حیدریه و چاه سالار در نیشابور'، هم اکنون عملیات اجرایی آنها با سرعت بسیار کمی در حال اجراست.

وی مجموع اعتبارات طرحهای کوچک تامین آب مشهد را 50 میلیارد ریال عنوان کرد که اکنون تنها کمتر از 10 درصد آن تخصیص یافته است.

وی همچنین از بدهی 160 میلیاردی سد ابیورد واقع در شهرستان درگز به پیمانکاران خبر داد.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، اولویت دهی در اجرای طرحها را یکی از راهکارها در این زمینه دانست و افزود: با توجه به اعتبارات محدود، ممکن است اکنون به هر پروژه رقم ناچیزی تعلق بگیرد و در این شرایط می توان بر اساس اولویت تمامی اعتبارات را به اتمام یک یا تعدادی پروژه تخصیص داد.

طاهری اضافه کرد: در این راستا تیمی متشکل از استانداری خراسان رضوی، وزارتخانه های مرتبط و همچنین معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور، می توانند اولویت اجرای پروژه های مهم تر را مشخص کرده و اجرای برخی دیگر را نیز فعلا متوقف کنند.

وی حجم اعتبارات درخواستی از سوی شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در سال 1392 را یک هزار و 300 میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: از این میزان 600 میلیارد ریال مصوب شد که تاکنون تنها کمتر از 20 درصد آن تخصیص یافته است.

وی در پایان خواستار رسیدگی به این موضوع و عنایت ویژه دولت برای اتمام طرحهای حیاتی نیمه تمام حوزه تامین آب خراسان رضوی شد و افزود: با توجه به اینکه تقسیم منابع محدود بین نیازهای نامحدود از چالش های همیشگی اقتصادی می باشد، اولویت دهی در اجرای طرحها بهترین راهکار در شرایط فعلی است .

7487/659